Android 15 Mungkin Tidak Lama Lagi Beritahu Peratusan Kesihatan Bateri Peranti Anda

14
nextpit Paparan Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Tidak seperti pada iPhone, melihat status kesihatan bateri peranti pada Android tidak begitu mudah dan mudah didapati. Bergantung pada pengilang, anda sama ada perlu memasang apl atau mendail gabungan kod untuk memberitahu tahap kelayakan bateri sel itu. Ia mula berubah dengan Android 14 dengan kiraan kitaran pengecasan tambahan. Lebih jauh lagi, Google mungkin akan memperkenalkan pemeriksa kesihatan bateri secara asli pada Android 15 tidak lama lagi.

  • Jangan terlepas: Cara menyemak status kesihatan bateri telefon pintar Android anda dalam dua cara

Seperti yang ditemui dalam apl Perkhidmatan Tetapan Android 14 QPR2 Beta 2 (keluaran platform suku tahunan) pada telefon Pixel (melalui Mishaal Rahman), bahagian kesihatan bateri baharu kini ditambah dalam tetapan bateri. Halaman ini terletak bersama-sama dengan togol dan tetapan bateri lain yang berkaitan, seperti pengecasan adaptif.

Bahagian maklumat kesihatan bateri Android baharu dengan ciri berguna

Beberapa penyelesaian diperlukan sebelum tetapan dipaparkan, walaupun. Sebaik sahaja anda berada di sana, mengetik Kesihatan Bateri membuka sub-halaman yang mempunyai beberapa perkataan, termasuk pautan ke petua penjimatan jangka hayat bateri dan butiran lanjutan kesihatan Bateri. Menyelam lebih mendalam ke dalam kod apl mendedahkan menu kesihatan bateri, penentukuran semula dan status kesihatan bateri awal.

Pemeriksaan Kesihatan Bateri Android 14 OS

Apl Bateri berasaskan Android 14 baharu yang menyemak status kesihatan bateri peranti anda dan tarikh pembuatan. / © MishaalRahman/Twitter

Pilihan pertama mungkin penyemak yang menunjukkan berapa lama jangka hayat bateri anda dalam peratusan. Sementara itu, proses penentukuran semula digambarkan mengambil masa “minggu”, mencadangkan ini adalah alat pemantauan bateri yang meluas. Yang terakhir ialah status kesihatan bateri awal yang boleh menunjukkan kapasiti dan status bateri asal.

Di atas tiga ciri utama, bahagian itu juga boleh mengetahui sama ada keadaan bateri adalah normal, kapasiti berkurangan, menentukur semula, tidak disokong dan tidak diketahui. Dua yang terakhir menunjukkan jika anda mempunyai penggantian bateri yang tidak berfungsi atau tiruan, yang merupakan langkah keselamatan yang baik untuk memastikan peranti anda dilindungi.

Bilakah kesihatan bateri lanjutan akan datang kepada telefon pintar Android bukan Pixel?

Tidak diketahui sama ada ciri itu akhirnya akan menuju ke kemas kini Pixel seterusnya. Google berkemungkinan boleh membuat debut kesihatan bateri pada bulan Mei pada OS Android 15. Walaupun begitu, ia masih bergantung pada OEM apabila mereka akan menggunakan ciri tersebut pada peranti mereka.

Pada masa ini, maklumat bateri pada peranti Pixel membolehkan pengguna menyemak metrik asas seperti status dan kitaran pengecasan bateri. Selain itu, terdapat tarikh pembuatan dan butiran dasar pengecasan juga.

Adakah mengetahui peratusan kesihatan bateri pada telefon Android anda ialah alat asli yang penting yang anda ingin sediakan? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar jawapan anda di bahagian komen.