Android Auto Tidak Berfungsi? Berikut ialah Pembetulan Teratas

119

Ia mengecewakan apabila sesuatu yang anda harapkan setiap hari tiba-tiba berhenti berfungsi. Jika Android Auto anda tidak berfungsi, jangan risau – kami sedia membantu.

Android Auto Tidak Berfungsi?  Berikut ialah Pembetulan Teratas

Mengapa Android Auto Tidak Bersambung?

Android Auto ialah ciri sambungan telefon pintar yang membolehkan anda mengawal fungsi tertentu telefon anda menggunakan paparan kereta yang serasi dengan Android. Ia direka bentuk dengan mengutamakan keselamatan supaya anda boleh mengekalkan tangan anda pada roda dan mata anda di atas jalan.

Android Auto kini serasi dengan banyak kereta daripada pengeluar seperti Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz, SEAT, Skoda, Volkswagen dan Volvo. Anda boleh menggunakannya untuk membuat panggilan telefon, menghantar dan menerima mesej, mendengar muzik dan mendapatkan arah.

Tetapi aplikasinya tidak sempurna.

Jika anda mengalami masalah dengan Android Auto, terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba perbaiki.

Asas-asas

Pertama, pastikan semua sambungan anda selamat dan berfungsi dengan betul. Ini termasuk sambungan antara telefon anda dan kereta dan sambungan anda ke Internet (jika anda menggunakan sambungan wayarles). Jika itu tidak berjaya, cuba cabut palam telefon anda dan palamkannya semula. Ini selalunya akan menyelesaikan sebarang masalah dengan sambungan antara telefon anda dan sistem maklumat hiburan kereta anda.

Jika kereta anda mempunyai lebih daripada satu port USB, cuba pasangkannya ke port lain. Sesetengah port mungkin tersumbat dengan kotoran atau rosak.

Jika semuanya kelihatan baik pada bahagian hadapan sambungan, cuba mulakan semula telefon anda dan kereta. Kadangkala permulaan baru adalah satu-satunya yang diperlukan untuk memulihkan keadaan dan berjalan semula. Untuk memulakan semula peranti anda, tahan butang kuasa sehingga menu kuasa muncul dan ketik Mulakan semula.

Jika itu tidak berjaya, anda boleh cuba menyahpasang dan memasang semula apl Android Auto pada telefon anda. Kadangkala kemas kini perisian boleh menyebabkan masalah, dan cara terbaik untuk membetulkannya ialah bermula dari awal. Setelah anda memasang semula apl itu, buka apl itu dan lihat sama ada semuanya berfungsi dengan betul.

Ia Berfungsi. Kemudian saya Mengemas kini Android Auto, dan Kini Tidak

Jika anda telah mencuba semua cadangan di atas dan Android Auto masih tidak berfungsi, anda mungkin mahu mencuba kaedah penyelesaian masalah yang lebih lanjut seperti yang diperincikan di bawah.

Semak Keserasian Kereta

Android Auto ialah sistem infotainmen kereta yang popular, tetapi ia tidak tersedia untuk semua kereta. Jika anda menghadapi masalah untuk menjalankannya, anda harus mengesahkan bahawa kereta anda menyokong Android Auto. Walaupun kereta anda mempunyai port USB, ia mungkin tidak serasi dengan Android Auto.

Untuk menyemak sama ada kereta anda serasi dengan Android Auto, anda perlu merujuk manual pengguna kereta anda atau menghubungi pengeluar secara terus. Google juga menyediakan senarai luas kereta yang serasi dengan Android Auto. Apa yang anda perlu lakukan ialah menyemak sama ada kereta anda berada dalam senarai.

Jika anda mendapati kereta anda tidak menyokong Android Auto, anda sentiasa boleh membeli stereo baharu yang menyokongnya. Senarai model yang diluluskan tersedia di Google Android Auto laman sesawang.

Periksa Kabel Anda

Tidak semua kabel USB serasi dengan semua kereta, jadi jika anda menggunakan kabel yang lebih lama atau berkualiti rendah, itu mungkin masalahnya.

Jika Android Auto berfungsi dengan baik sebelum ini dan kini menghadapi masalah menyambung, terdapat kemungkinan besar kabel itu menjadi masalah dan anda harus mempertimbangkan untuk mendapatkan pengganti.

Walaupun terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan semasa membeli-belah kabel baharu untuk apl Android Auto anda, dua daripada yang paling penting ialah panjang dan keserasian. Apabila bercakap mengenai panjang, sebaiknya gunakan kabel yang tidak lebih daripada tiga kaki (hanya di bawah satu meter). Ini akan membantu memastikan isyarat kuat dan boleh dipercayai.

Berkenaan dengan keserasian, selalunya adalah lebih baik untuk menggunakan kabel yang disertakan dengan telefon anda. Pengilang biasanya menguji kabel ini untuk memastikan prestasi optimum. Jadi, jika anda mempunyai telefon Pixel, kabel Pixel sepatutnya berfungsi dengan baik untuk anda.

Kosongkan Cache dan Storan untuk Android Auto

Jika anda menghadapi masalah dengan Android Auto, satu perkara yang anda boleh cuba ialah mengosongkan cache dan storan untuk apl itu. Ini akan menetapkan semula apl dan diharapkan membetulkan sebarang pepijat yang mungkin menyebabkannya tidak berfungsi, tetapi ia tidak akan memadamkan pilihan anda atau sebarang data lain.

Untuk mengosongkan cache dan storan untuk Android Auto, ikut langkah ini.

  1. Buka menu “Tetapan” pada telefon anda dan pergi ke “Apl & pemberitahuan”.
  2. Cari “Android Auto” dalam senarai apl dan ketik padanya.
  3. Pada skrin seterusnya, ketik “Storan” dan kemudian ketik “Kosongkan cache.”

Setelah itu selesai, mulakan semula telefon anda dan buka Android Auto sekali lagi.

Selesaikan masalah Sistem Infotainment

Jika anda menghadapi masalah untuk memaparkan Android Auto pada paparan kereta anda, pastikan anda melancarkan apl daripada menu utama sistem infotainmen anda. Lokasinya boleh berbeza-beza bergantung pada kenderaan dan pengilang, jadi jika anda tidak pasti di mana untuk mencarinya, rujuk manual kereta anda atau lawati tapak web syarikat.

Ingat bahawa Android Auto mungkin tidak dilancarkan secara automatik sebaik sahaja anda memasangkan telefon anda. Kadangkala, anda perlu membuka apl secara manual untuk memaparkannya pada paparan.

Akhir sekali, memulakan semula sistem infotainmen anda boleh menjadi cara yang baik untuk memulakan sambungan baharu dan memulihkan keadaan semula.

Semak Tetapan Kereta Berpasangan Anda

Salah satu ciri terbaik apl Android Auto ialah ia membolehkan anda memasangkan telefon anda dengan berbilang kereta. Ini juga bermakna terdapat ruang untuk konfigurasi yang salah/tidak disengajakan. Contohnya, anda mungkin telah menambahkan kereta anda secara tidak sengaja ke senarai Kereta yang Ditolak atau malah mematikan sambungan berbilang kereta. Jika anda pernah menyambung ke kereta yang berbeza sebelum ini, anda mungkin cuba menyambung ke kenderaan lain.

Untuk mengesahkan bahawa semua konfigurasi adalah betul, buka bahagian Tetapan pada apl Android Auto anda.

Jika semuanya kelihatan baik-baik saja, tetapi anda masih tidak dapat menyambungkan apl ke sistem stereo anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memutuskan sambungan semua kereta daripada apl dan mulakan dengan yang bersih.

Lancarkan Tiket Sokongan

Jika anda telah mencuba semua pembetulan ini dan masih tidak dapat menjalankan Android Auto, anda harus mempertimbangkan untuk mendapatkan bantuan daripada pasukan sokongan Android Auto.

  1. Pergi ke bahagian “Menu” pada apl Android Auto anda.
  2. Pilih “Bantuan & Maklum Balas” dan kemudian ketik “Hantar maklum balas.”

Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk mendapatkan respons, tetapi anda mungkin akan menerima petua penting yang akan membantu anda menjalankan apl semula tanpa sebarang masalah.

Dapatkan Apl Android Auto Anda Berfungsi Semula

Walaupun terdapat beberapa faedah yang jelas untuk menggunakan Android Auto, seperti penggunaan bebas tangan dan akses mudah kepada muzik dan navigasi, adalah penting untuk mengetahui kemungkinan masalah dan mengetahui cara untuk menyelesaikannya. Mengikuti petua dalam panduan ini, anda boleh memastikan pengalaman Android Auto anda lancar dan bebas gangguan.

Adakah anda mempunyai sebarang masalah dengan Android Auto? Bagaimana anda menyelesaikannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.