Android Oreo: Apl manakah yang menggunakan mod Picture-In-Picture?

90
oreo pip
© 9to5 Google

Android Oreo bukanlah versi Android yang paling menarik, tetapi ia mempunyai beberapa ciri yang cukup hebat yang menjadikan kebolehgunaannya lebih praktikal. Salah satu ciri yang paling penting, dalam konteks ini, ialah mod PIP (Picture-In-Picture). Ia diiktiraf pada beberapa antara muka daripada pengeluar Android, iOS untuk tablet dan juga MacOS. Dalam artikel ini, saya akan membahagikan cara ia berfungsi dan apl yang serasi dengannya.

  • Semua kuasa besar Android Oreo
  • Bagaimana untuk memuat turun dan memasang Android 8.0 Oreo

Bagaimanakah Picture-In-Picture pada Android Oreo berfungsi?

Mod PIP (Picture-In-Picture) pada asasnya ialah tetingkap terapung yang menindih bahagian lain sistem. Selain video, yang boleh anda tonton semasa menyemak imbas di tapak lain, apl dan juga berbilang tugas, PIP berfungsi dengan peta dan panggilan video. Saya akan menyentuhnya sedikit kemudian.

Anda boleh mencari pilihan ini dalam Android Oreo dengan menuju ke menu “Akses apl khas” dan kemudian “Gambar dalam gambar.” Apabila anda mengkliknya, anda akan melihat senarai semua apl yang serasi. Togol suis untuk Apl yang anda mahu gunakan dengan PIP.

pip

Menu PIP pada Android Oreo. / © NextPit

Apl yang serasi dengan mod Picture-In-Picture

Pada masa ini, senarai apl yang serasi agak terhad, tetapi ia sepatutnya berkembang sebaik sahaja Oreo mendapat populariti. Menggunakannya, bagaimanapun, adalah sangat mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah membuka apl yang serasi dan semasa panggilan video atau video, buka mod skrin penuh, kemudian tekan butang utama. Adakah ia berhasil? Nah, bukan selalu. YouTube, sebagai contoh, mengehadkan fungsi kepada pengguna dengan akaun YouTube Red berbayar. Lebih lanjut mengenai itu di bawah.

Youtube

Mod PIP di YouTube hanya tersedia untuk YouTube Red, iaitu perkhidmatan berbayar yang tersedia secara eksklusif untuk pengguna di AS, Australia, Mexico, New Zealand dan Korea Selatan.

Google Duo

Adakah sesiapa di luar sana menggunakan Google Duo? (baris cengkerik) Jadi, apa yang anda perlu tahu ialah anda boleh menggunakan mod PIP semasa panggilan video. Apabila anda berada dalam mod skrin penuh, melihat orang yang anda bercakap, tekan butang rumah, dan ia sepatutnya tidak berfungsi.

pipduo

Google Duo dalam mod PIP. / © NextPit

Peta Google

PIP pada Peta hanya serasi dengan mod navigasi suara, yang sesuai untuk sesiapa sahaja yang menggunakan apl untuk bersiar-siar menggunakan pengangkutan awam. Ternyata tetingkap PIP untuk Peta Google sangat kecil, dan ia hanya datang dalam dua saiz. Jika anda cuba membaca sesuatu di atasnya, lupakan sahaja.

  • Petua dan petua terbaik untuk Peta Google

Semuanya berfungsi dengan lancar, dan tanpa ranap sistem. Apa yang anda perlu lakukan ialah klik butang rumah sebaik sahaja laluan bermula.

peta pip

Peta Google dalam mod PIP. / © NextPit

Netflix

Netflix mengumumkan pada 5 September bahawa mereka akan membebaskan keserasian mod PIP dengan kemas kini tetapi pada masa ini ia hanya berfungsi dengan beta Android 8.1 Oreo. Antara aplikasi yang berfungsi pada masa ini dan yang disenaraikan untuk keluar, keluaran Netflix mungkin yang paling dinanti-nantikan.

WhatsApp

Tidak mengira perkhidmatan Google, WhatsApp adalah salah satu aplikasi pertama yang mempunyai keserasian PIP pada Android Oreo. Ia hanya berfungsi untuk panggilan video, sama seperti pada Duo. Apa yang anda perlu lakukan ialah membuat panggilan dan tekan butang rumah.

whatsapp gambar dalam gambar

WhatsApp dalam mod PIP. / © Android Polis

VLC

VLC datang dengan ciri yang dipanggil “tetingkap terapung timbul” yang mengaktifkan tiga saiz tetingkap terapung yang serasi dengan PIP. Buka mod skrin penuh, klik pada “pilihan” dalam menu dan pilih ciri PIP. Daripada semua aplikasi yang disebutkan, VLC adalah satu-satunya dengan tetingkap bersaiz yang baik.

vlcpip

VLC menawarkan tetingkap yang lebih besar dalam mod PIP. / © NextPit

Jelas sekali, pasti terdapat banyak aplikasi lain yang akan dikeluarkan pada Oreo dengan keserasian ini. Nantikan AndroidPIT untuk lebih banyak kemas kini.

Adakah anda sudah mendengar tentang ciri ini? Adakah anda telah mengujinya pada Android Oreo?