Android Tidak Muncul pada Mac? Inilah Caranya

104

Oleh kerana populariti sistem pengendalian macOS dan Android, bukan perkara luar biasa untuk mencari orang yang menggunakan peranti Mac untuk satu tujuan dan peranti Android untuk orang lain. Jadi, jika anda menghadapi masalah untuk memaparkan telefon atau tablet Android anda pada Mac anda, jangan risau.

Android Tidak Muncul pada Mac? Inilah Caranya

Artikel ini akan membimbing anda melalui beberapa penyelesaian yang mungkin.

Android Tidak Dipaparkan pada Mac

Seperti yang anda ketahui, macOS dan Android adalah dua daripada sistem pengendalian yang paling popular hari ini. Kedua-duanya menawarkan pelbagai ciri dan faedah yang menarik minat ramai orang. Walau bagaimanapun, menyambungkan Mac ke telefon Android boleh menjadi lebih rumit.

Walaupun mungkin untuk menyambungkan kedua-dua peranti menggunakan kabel USB, keserasian antara kedua-dua sistem pengendalian tidak dijamin. Ini boleh menyebabkan kekecewaan jika anda cuba memindahkan data antara peranti anda.

Dan ia bukan hanya mengenai pemindahan data; apabila anda ingin menggunakan telefon anda untuk menyambung ke Internet pada Mac anda, ia boleh mengambil banyak masa dan usaha untuk membolehkan kedua-dua peranti berfungsi dengan betul.

Nasib baik, beberapa kaedah penyelesaian masalah telah ditemui untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Pemindahan Android Tidak Berfungsi pada Mac

Jika anda telah menggunakan telefon Android dan memindahkan fail ke atau dari komputer Mac anda, anda mungkin menghadapi masalah pemindahan Android tidak berfungsi pada Mac. Ini boleh menjadi isu yang mengecewakan, tetapi terdapat beberapa kemungkinan penyelesaian yang boleh anda cuba.

Asas-asas

Sebelum mencuba penyelesaian yang rumit, adalah baik untuk bermula dengan helah penyelesaian masalah yang mudah.

Apabila menghadapi masalah dengan kabel USB, salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menyemak sama ada masalahnya terletak pada kabel atau peranti yang anda cuba sambungkan. Cara mudah untuk melakukan ini ialah cuba pasangkan kabel USB ke PC lain; jika PC lain tidak mendaftarkan kabel sama ada, kemungkinan besar terdapat masalah dengan kabel itu sendiri.

Selain itu, cuba tukar port USB yang anda gunakan pada Mac anda. Kadangkala satu port akan berfungsi lebih baik daripada yang lain. Dalam nada yang sama, periksa port USB untuk sebarang kotoran atau serpihan yang mungkin menghalang sambungan yang baik. Jika perlu, gunakan tin udara termampat untuk membersihkan port.

Jika anda cuba menyambungkan peranti Android anda dengan Mac anda melalui Bluetooth, mula-mula pastikan kedua-dua peranti dihidupkan dan dalam lingkungan antara satu sama lain. Kemudian, semak tetapan Bluetooth pada kedua-dua peranti untuk memastikan Bluetooth didayakan dan kedua-dua peranti itu dipasangkan.

Jika masalah berterusan, cuba mulakan semula kedua-dua peranti.

Dayakan Penyahpepijatan USB

Penyahpepijatan USB Android ialah mod yang boleh anda dayakan pada telefon Android anda yang membolehkan anda memindahkan fail dan mengakses memori dalaman telefon daripada komputer anda.

Untuk mendayakan mod debugging USB:

 1. Sambungkan telefon anda ke Mac anda melalui kabel USB.
 2. Buka menu Tetapan pada telefon anda dan tatal ke bawah untuk mencari bahagian “Pilihan Pembangun”.
 3. Ketik pada Pilihan Pembangun dan kemudian tandai kotak di sebelah “Mod Penyahpepijatan USB.”

Anda kini sepatutnya boleh mengakses memori dalaman telefon anda daripada komputer anda dan memindahkan fail ke sana ke mari.

Dayakan Mod Perkongsian Fail pada Android

Apabila anda menyambungkan Android anda ke Mac anda, adalah penting untuk memastikan telefon anda berada dalam mod yang betul. Apabila sambungan diwujudkan, telefon pintar anda memasuki mod pengecasan secara automatik. Jika anda ingin memindahkan fail antara telefon anda dan komputer anda, anda perlu meletakkan telefon anda ke dalam mod perkongsian fail.

Pada kebanyakan telefon, berikut ialah cara ia berfungsi:

 1. Leret ke bawah untuk membuka bahagian Pemberitahuan.
 2. Cari bahagian berlabel “USB untuk pemindahan fail” dan ketik padanya.

Setelah telefon anda berada dalam mod perkongsian fail, anda akan dapat memindahkan fail antara peranti anda.

Pasang semula Apl Pemindahan Fail Android

Jika langkah di atas tidak menyelesaikan isu ini, perkara seterusnya yang perlu dicuba ialah menyahpasang dan memasang semula apl Pemindahan Fail Android. Tetapi apa itu?

Pemindahan Fail Android ialah apl percuma daripada Google yang membolehkan anda memindahkan fail dengan mudah antara peranti Android anda dan Mac anda. Anda boleh menggunakannya untuk memindahkan foto, video, muzik dan fail lain antara peranti Android anda dan Mac anda. Walau bagaimanapun, aplikasi itu diketahui tidak berfungsi dari semasa ke semasa.

Berikut ialah cara untuk menyahpasang apl Android Transfer daripada Mac anda:

 1. Buka Finder dan pilih bahagian “Aplikasi”.
 2. Navigasi ke “Pemindahan Fail Android” dan klik kanan padanya.
 3. Pilih “Alih ke Sampah” daripada menu kontekstual.
 4. Kosongkan tong sampah.

Pada ketika ini, lawati Pemindahan Fail Android muka surat dan pasang versi terkini pada Mac anda.

Pasang AirDroid pada Mac Anda

AirDroid ialah alat capaian jauh yang membolehkan anda mengurus telefon atau tablet Android anda daripada pelayar web berasaskan komputer. Dengan AirDroid, anda boleh menghantar dan menerima mesej teks, mengakses sistem fail peranti anda, melihat pemberitahuan dan juga mengambil tangkapan skrin.

AirDroid adalah percuma untuk digunakan dan tersedia untuk Windows, macOS dan Linux.

Berikut ialah cara menggunakan AirDroid untuk memindahkan fail antara telefon Android anda dan Mac anda:

 1. Muat turun AirDroid Pemasang Mac dan kemudian pasang program pada komputer Mac anda.
 2. Lancarkan program dan ikut arahan pada skrin untuk membuat akaun.
 3. Muat turun pemasang Android AirDroid dan pasang program pada telefon anda.
 4. Log masuk ke akaun AirDroid anda pada kedua-dua komputer dan peranti Android anda untuk mula menguruskan fail anda dengan lancar.

Hotspot Android Tidak Berfungsi pada Mac

Apabila anda berada jauh dari rangkaian Wi-Fi dan perlu masuk dalam talian, salah satu cara terbaik untuk melakukannya ialah menggunakan tempat liputan mudah alih.

Tempat liputan mudah alih hanyalah ciri pada telefon anda yang membolehkan anda berkongsi sambungan data anda dengan peranti lain. Jika anda mempunyai sambungan data yang stabil dan boleh dipercayai pada telefon Android anda, anda boleh menggunakannya sebagai tempat liputan Wi-Fi dan menyambungkan Mac anda kepadanya. Perkara yang menarik tentang menggunakan tempat liputan mudah alih ialah ia sangat mudah dan mudah untuk disediakan.

Tetapi bagaimana jika hotspot gagal berfungsi? Berikut ialah beberapa penyelesaian yang mungkin anda ingin cuba:

Sahkan Sama ada Telefon Anda Mempunyai Sambungan Internet Aktif

Apabila menyelesaikan masalah sambungan, salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memastikan telefon anda mempunyai sambungan internet yang berfungsi. Ini mungkin kelihatan seperti tidak perlu, tetapi ini adalah langkah penting.

Untuk menguji sambungan anda, lancarkan penyemak imbas web pada telefon anda dan cuba muatkan beberapa tapak web yang berbeza. Jika halaman tidak dimuatkan dengan betul, mungkin terdapat masalah dengan sambungan. Dalam kes ini, memulakan semula telefon anda atau sambungan internet itu sendiri boleh membantu.

Lupakan Rangkaian dan Kemudian Sambungkan Semula Mac Anda

Jika anda menghadapi masalah menyambung ke tempat liputan pada Android atau iPhone anda, satu penyelesaian ialah “melupakan” sambungan dan cuba lagi. Ini melibatkan mengalih keluar Hotspot yang disimpan daripada peranti anda supaya anda boleh mula baharu dengan sambungan baharu.

Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Klik pada ikon Wi-Fi untuk mengembangkan rangkaian yang tersedia.
 2. Pilih “Keutamaan rangkaian.”
 3. Klik pada butang “Lanjutan” di sudut kanan bawah. Ini sepatutnya mendedahkan senarai semua rangkaian Wi-Fi/hotspot yang telah anda gunakan.
 4. Klik pada nama tempat liputan Android anda dan kemudian tekan butang tolak (-) di bahagian bawah skrin.
 5. Klik “OK” untuk menyimpan perubahan.
 6. Akhir sekali, cari sambungan yang tersedia dan sambung semula ke tempat liputan Android anda sekali lagi.

Lindungi Hotspot Anda Dengan Kata Laluan

Seperti mana-mana pengguna Mac tahu, rangkaian terbuka boleh menimbulkan risiko keselamatan. Jika tempat liputan anda terbuka, Mac anda mungkin “enggan” menyambung kepadanya atas sebab keselamatan. Walau bagaimanapun, anda boleh melindungi tempat liputan anda dengan kata laluan dan kemudian cuba menyambung semula Mac anda.

Ini caranya:

 1. Buka Tetapan Android anda.
 2. Ketik pada “Lagi” di bawah “Wayarles & Rangkaian.”
 3. Ketik pada “Penambatan & Hotspot Mudah Alih.”
 4. Jika anda belum berbuat demikian, hidupkan ciri penambatan dan tempat liputan mudah alih dengan menogol suis di bahagian atas kepada “HIDUP”.
 5. Seterusnya, anda akan diminta untuk membuat rangkaian Wi-Fi baharu. Ketik pada “Buat Rangkaian Baharu.”
 6. Dalam medan “SSID Rangkaian”, taipkan nama untuk rangkaian Wi-Fi baharu anda. Ini boleh jadi apa sahaja yang anda mahukan, tetapi kami mengesyorkan sesuatu yang mudah mengenal pastinya sebagai rangkaian tempat liputan peribadi anda.
 7. Dalam medan “Keselamatan”, pilih WPA2 PSK daripada menu lungsur.
 8. Seterusnya, masukkan kata laluan ke dalam medan “Kata Laluan”. Pastikan ini adalah sesuatu yang anda akan ingat, kerana anda memerlukannya untuk menyambung ke rangkaian tempat liputan anda kemudian.
 9. Akhir sekali, ketik butang “Simpan” untuk mencipta rangkaian Wi-Fi baharu anda.

Mesej Teks Android Tidak Dipaparkan pada Mac

Peranti Android dan MAC kedua-duanya popular di kalangan pengguna atas sebab yang berbeza. Peranti Android terkenal dengan pilihan penyesuaian dan pelbagai apl yang tersedia, manakala Mac dipuji kerana antara muka mesra pengguna dan reka bentuk yang anggun.

Walau bagaimanapun, salah satu perkara terbaik tentang memiliki kedua-dua jenis peranti ialah ia boleh disambungkan dengan mudah menggunakan program seperti AirDroid. Ini membolehkan anda melihat mesej Android terus dari dalam Mac anda, menjadikannya mudah untuk kekal teratur dan menyimpan semua komunikasi anda di satu tempat.

Jika anda menghadapi masalah untuk memaparkan mesej teks Android anda pada Mac anda, terdapat beberapa langkah penyelesaian masalah yang boleh anda cuba. Mula-mula, pastikan anda mempunyai versi terkini Android Messages pada peranti Android anda. Anda boleh menyemak dengan membuka apl dan menavigasi ke Menu > Tetapan > Perihal. Jika anda perlu mengemas kini, apl akan memandu anda melalui proses tersebut.

Seterusnya, semak untuk melihat sama ada anda telah memberikan Android Messages kebenaran untuk mengakses mesej anda. Jika tidak, pergi ke tetapan apl dan dayakan kebenaran yang berkaitan.

Akhir sekali, cuba mulakan semula kedua-dua telefon anda dan Mac anda. Ini selalunya boleh menyelesaikan sebarang isu komunikasi antara kedua-dua peranti. Jika tiada penyelesaian ini berfungsi, hubungi pembawa anda untuk mengetahui sama ada mereka boleh membantu menyelesaikan masalah.

Ia Tidak Terlalu Sukar

Mencuba untuk menjadikan Android dan macOS bermain bagus boleh mengecewakan, tetapi ia bukan mustahil. Dengan sedikit kerja, anda boleh memindahkan fail, menggunakan telefon anda untuk sambungan internet pada Mac anda, atau menghantar dan melihat mesej teks dari terus dalam komputer anda. Jika anda mengalami sebarang gangguan, cuba kaedah penyelesaian masalah yang digariskan dalam artikel ini dan pastikan sambungan berfungsi semula.

Adakah anda mengalami masalah memindahkan fail dari peranti Android anda ke Mac anda? Bagaimana anda mengelilingi mereka?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.