Apa yang Dilakukan Pengarkiban di Facebook?

92

Kadangkala anda akan membuat siaran di Facebook dan kemudian mempertimbangkannya semula. Ini mungkin disebabkan oleh beberapa sebab yang berbeza. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Mengarkibkan siaran adalah salah satu pilihan.

Apa yang Dilakukan Pengarkiban di Facebook?

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan dengan tepat apa fungsi arkib dan apakah alternatif lain yang anda ada untuk siaran yang boleh dipersoalkan.

Apakah Fungsi Butang Arkib dalam Facebook?

Mungkin ada masanya anda membuat siaran di Facebook tetapi tidak pasti anda mahu menyimpannya. Nasib baik, ada sesuatu yang boleh anda lakukan yang tidak melibatkan pemadaman. Di sinilah pengarkiban berguna. Jika anda tidak mahu memadam sepenuhnya siaran itu, tetapi juga tidak mahu ia dilihat oleh orang lain, anda boleh menggunakan ciri pengarkiban Facebook. Dengan mengarkibkan, ia hanya akan tersedia untuk dilihat oleh anda dan anda boleh memulihkannya pada bila-bila masa.

Untuk mengarkibkan siaran menggunakan komputer atau komputer riba, ikut arahan ini:

 1. Cari siaran yang ingin anda arkibkan.
 2. Klik pada ikon “elipsis” yang terletak di sudut kanan atas siaran.
 3. Menggunakan menu lungsur, pilih “Alih ke arkib.”
 4. Anda akan melihat pemberitahuan pada skrin bahawa siaran itu telah dialihkan ke arkib bersama-sama dengan pautan jika anda mahu melihatnya dalam folder arkib.

Untuk mengarkibkan siaran menggunakan apl mudah alih, berikut ialah caranya:

 1. Pergi ke siaran yang ingin anda arkibkan.
 2. Ketik pada ikon “elipsis” di penjuru kiri sebelah atas siaran.
 3. Pilih “Alih ke Arkib.”
 4. Anda akan mendapat pemberitahuan yang menyatakan bahawa siaran anda telah dialihkan ke arkib. Anda juga boleh mengetik pautan untuk membawa anda terus ke arkib.

Itu sahaja yang ada untuk mengarkibkan siaran dalam Facebook. Jika tiba masanya anda ingin membuat siaran arkib tersedia semula, anda boleh membuat perubahan dengan mudah. Anda boleh memulihkan kandungan arkib anda dengan pergi ke log aktiviti anda. Untuk memulihkan siaran yang diarkibkan, ikut langkah berikut:

 1. Klik pada foto profil anda yang terletak di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 2. Daripada menu lungsur, pilih “Log aktiviti.”
 3. Daripada menu anak tetingkap kiri, pilih “Arkib catatan”.
 4. Anda akan melihat senarai siaran yang diarkibkan. Tekan pada ikon “elipsis” dan ketik “Pulihkan ke profil.”

Apa yang Arkib Lakukan dalam Facebook Messenger?

Mengarkib dengan Facebook Messenger adalah sedikit berbeza daripada melakukannya di platform Facebook. Memandangkan hanya anda yang boleh melihat mesej Facebook anda, tidak perlu menyembunyikannya daripada sesiapa. Anda sentiasa mempunyai pilihan untuk memadamkan sembang, tetapi jika anda mahu, anda boleh mengarkibkannya. Mengarkibkan mesej Facebook akan menyembunyikannya daripada pandangan anda. Anda boleh menyemak semula dengan mudah pada masa akan datang.

Untuk mengarkibkan sembang Facebook Messenger menggunakan apl desktop, ikut langkah di bawah:

 1. Cari sembang yang ingin anda arkibkan.
 2. Klik kanan atau ketik pada ikon “elipsis”.
 3. Pilih “Arkibkan sembang.”

Untuk mengarkib menggunakan apl Facebook Messenger (messenger.com), lakukan perkara berikut:

 1. Cari sembang yang ingin anda arkibkan.
 2. Tekan lama kepala sembang dan pilih “Arkib”

Jika pada bila-bila masa anda berubah fikiran dan anda ingin membalikkan tindakan ini, anda mempunyai keupayaan untuk memulihkan sembang yang diarkibkan. Berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan apl Facebook Messenger pada peranti mudah alih anda.
 2. Menggunakan tetingkap carian di bahagian atas skrin, taipkan nama orang yang sembangnya ingin anda alih keluar daripada arkib.
 3. Ketik pada nama orang itu untuk memulihkan sembang.

Soalan Lazim

Saya telah memadamkan siaran. Bolehkah saya membalikkan tindakan ini?

Jawapan untuk ini bergantung pada berapa lama anda memadamkan siaran tersebut. Siaran yang dipadamkan akan kekal dalam sampah Facebook anda selama 30 hari. Selepas 30 hari, semua siaran yang dipadam tidak tersedia.

Jika anda ingin memulihkan siaran yang dipadamkan, berikut ialah perkara yang anda lakukan:

1. Klik pada foto profil anda dan pergi ke “Tetapan & privasi.”

2. Pilih “Log Aktiviti.”

3. Menggunakan menu anak tetingkap kiri, ketik pada “Sampah”.

4. Di sini anda akan melihat semua siaran yang anda padamkan dalam tempoh 29 hari yang lalu atau kurang. Anda boleh menandai kotak di sebelah kandungan dan kemudian pilih “Pulihkan”.

Mengarkib Berbanding Memadam dalam Facebook Dijelaskan

Mengarkibkan dalam Facebook menyembunyikan siaran anda daripada pandangan orang lain, hanya membenarkan anda melihatnya. Jika anda memutuskan untuk membalikkan tindakan, anda boleh memulihkan siaran dengan mudah. Untuk Messenger, mengarkibkan hanya menyembunyikan sembang daripada pandangan anda dan anda hanya boleh melihatnya dengan pergi ke arkib sembang anda secara fizikal. Untuk Facebook dan Messenger, memadamkan siaran atau sembang adalah tindakan yang tidak boleh diubah. Sebaik sahaja mesej dipadamkan, ia hilang sepenuhnya. Catatan yang dipadam tersedia selama 30 hari.

Adakah anda mempunyai soalan tentang perkara yang dilakukan oleh pengarkiban dalam Facebook? Adakah maklumat yang terkandung dalam artikelnya membantu anda memahaminya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.