Apa yang perlu dilakukan jika Kad Apple anda hilang atau dicuri?

57
Apa yang perlu dilakukan jika Kad Apple anda hilang atau dicuri?

Selain daripada kemudahan memiliki kad yang disepadukan dengan lancar dengan apl Wallet peranti Apple anda, ramai orang mengidamkan Kad Apple kerana banyak faedahnya — termasuk menurunkan yuran dan kadar faedah biasa yang dikaitkan dengan kebanyakan kad kredit.

Seperti mana-mana kad kredit lain, kehilangan Kad Apple anda adalah satu kesulitan yang teruk. Nasib baik, Kad Apple menggunakan ciri keselamatan lanjutan yang membolehkan anda membekukannya dengan cepat sekiranya anda kehilangannya. Apa lagi? Meminta kad gantian adalah sangat mudah.

Dalam artikel ini, saya telah menerangkan perkara yang perlu anda lakukan jika Kad Apple anda hilang atau dicuri.

Bagaimana untuk mengunci Kad Apple titanium anda

Jika anda rasa Kad Apple titanium anda telah dicuri, anda perlu mengunci kad anda dahulu dan kemudian menggunakan iPhone atau iPad anda untuk meminta kad gantian. Berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka apl Wallet pada iPhone anda.
 2. Ketik Kad Apple.
 3. Ketik butang Lagi (…) → Butiran Kad (i).
 4. Tatal ke bawah dan ketik Kad Titanium → Kad Kunci.

Selain daripada ini, anda juga mungkin mahu mengunci Kad Apple anda jika anda hanya mahu menghalang diri anda atau orang tersayang yang mempunyai akses kepada kad anda daripada membuat pembelian.

Nota: Sebaik sahaja anda mengunci Kad Apple titanium anda, anda tidak akan dapat membuat pembelian dengannya sehingga anda membuka kunci kad anda.

Bagaimana untuk membuka kunci Kad Apple titanium anda

Katakan ia tidak dicuri dan anda menemui Kad Apple anda selepas tersalah letak. Anda sentiasa boleh membuka kuncinya supaya anda boleh membuat pembelian semula. Ini caranya:

 1. Buka apl Wallet → Ketik Kad Apple.
 2. Pilih butang Lagi (…) → Butiran Kad (i).
 3. Ketik Kad Titanium → Ketik Buka Kunci Kad. Ikut arahan pada skrin. Anda mungkin perlu memasukkan kata laluan anda.

Bagaimana untuk meminta penggantian kad Apple pada iPhone dan iPad

Sekarang setelah anda selesai mengunci Kad Apple anda, langkah seterusnya ialah meminta yang baharu.

Pada iPhone anda:

 1. Buka apl Wallet.
 2. Ketik Kad Apple → Butang Lagi (…) → Butiran Kad (i).
 3. Tatal ke bawah ke bahagian Kad Titanium. Pilih Minta Kad Gantian.
 4. Pilih sebab untuk meminta penggantian kad. Pilih daripada sebab Hilang, Dicuri, Rosak atau Lain-lain.
 5. Ketik Seterusnya dan ikut arahan pada skrin.

Pada iPad anda:

 1. Buka apl Tetapan → Tatal ke bawah dan pilih Wallet & Apple Pay.
 2. Ketik Kad Apple.
 3. Pergi ke bahagian Kad Titanium, dan pilih Minta Kad Penggantian.
 4. Ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan proses.

Langkah seterusnya ialah menunggu kad baharu anda dihantar ke alamat pengebilan anda. Ambil perhatian bahawa memilih Hilang atau Dicuri akan segera menggantung kad lama anda.

Jika anda cuba menggunakan kad lama anda, anda akan melihat pemberitahuan yang mengatakan Ditolak – Kad Diganti.

Bagaimana untuk membatalkan permintaan anda untuk kad Apple gantian

Jika anda telah menghantar permintaan untuk kad gantian anda tetapi mendapati bahawa Kad Apple anda baru sahaja tersalah letak, anda masih boleh membatalkan permintaan anda dengan berbual dengan Pakar Kad Apple.

Hanya pergi ke apl Wallet anda → ketik Kad Apple → butang Lagi (…). Ketik Butiran Kad → Mesej. Masukkan mesej anda dan ketik Hantar.

Apa yang perlu dilakukan jika iPhone anda tiada bersama Kad Apple anda?

Kad Apple anda berfungsi dengan lancar dengan iPhone, dan satu-satunya cara untuk mengunci dan meminta kad gantian adalah melalui iPhone atau iPad anda.

Sekiranya anda kehilangan kedua-dua kad dan iPhone anda, anda boleh menghubungi Goldman Sachs untuk mendapatkan Kad Apple yang diganti. Anda boleh menghubungi mereka di (877) 255-5923. Pastikan anda cuba mencari iPhone anda yang hilang menggunakan Cari Saya.

Bagaimana untuk mengunci Kad Apple titanium peserta

Jika anda menggunakan Keluarga Kad Apple, anda boleh mengunci Kad Apple titanium peserta jika anda pemilik akaun atau pemilik bersama. Untuk membuat ini:

 1. Buka Wallet pada iPhone anda → Ketik Kad Apple.
 2. Ketik butang Lagi (…) → Butiran Kad (i).
 3. Pilih nama peserta.
 4. Tatal ke bawah ke bahagian Kad Titanium → ketik Kad Kunci.

Bagaimana untuk membuka kunci Kad Apple titanium peserta

Proses untuk membuka kunci kad titanium peserta adalah serupa dengan membuka kunci Kad Apple anda sendiri.

 1. Hanya pergi ke apl Wallet anda → ketik Kad Apple. Pilih butang Lagi (…) → Butiran Kad (i).
 2. Pilih nama peserta, pergi ke Kad Titanium, dan ketik Buka Kunci Kad.

Bagaimana untuk mengurus Kad Apple anda jika anda kehilangan iPhone anda

 • Jika anda mempunyai iPhone lama yang disimpan di suatu tempat, atau mungkin iPad atau iPod lama, anda masih boleh mengakses kawalan akaun Kad Apple anda pada peranti lama anda, memandangkan anda menggunakan Apple ID yang sama pada semua peranti anda.
 • Anda masih boleh melihat transaksi anda, menghubungi sokongan, membayar bil dan mengunci kad fizikal anda menggunakan peranti lama anda.
 • Sebagai alternatif, anda boleh mengakses card.apple.com dan log masuk dengan Apple ID anda—yang sama dengan Apple Card anda dipautkan.
  • Ini memberi anda akses kepada baki dan penyata anda. Ia juga membolehkan anda mengurus akaun bank terpaut anda dan menghubungi sokongan pelanggan supaya anda boleh pergi ke tapak web ini untuk mengunci kad anda dan meminta kad baharu tanpa peranti iOS.
 • Jika semuanya gagal, menghubungi Sokongan Pelanggan boleh membantu mengurus akaun anda. Mereka berkemungkinan besar akan dapat melakukan tindakan seperti menggantung bil anda dan tindakan pengurusan akaun yang lain.

Soalan Lazim

Bolehkah saya masih menggunakan Apple Pay jika kad saya hilang atau dicuri?

ya. Selagi anda mempunyai peranti anda di mana kad dipautkan, anda masih boleh menggunakan kad anda. Tetapi jika anda melaporkan kad anda sebagai hilang atau dicuri, pengeluar berkemungkinan akan segera menggantung kad lama anda untuk tujuan keselamatan. Walau bagaimanapun, pengeluar kad tidak lama lagi akan memberikan anda butiran kad gantian anda dalam Apple Wallet anda supaya anda boleh terus membuat pembelian dan transaksi sementara menunggu kad gantian anda tiba.

Adakah Apple menggantikan Kad Apple secara percuma?

Anda tidak perlu membayar yuran untuk penggantian Kad Apple.

Bolehkah seseorang menggunakan Apple Pay pada iPhone yang dicuri?

Transaksi Apple Pay memerlukan seseorang untuk mengesahkan menggunakan Face ID, Touch ID atau kod laluan peranti. Menggunakan Apple Pay iPhone yang dicuri tidak boleh dilakukan melainkan orang itu mengetahui kod laluan pemiliknya.

Mengakhiri…

Kehilangan atau kad Apple anda dicuri memerlukan tindakan pantas untuk melindungi diri anda daripada penggunaan yang tidak dibenarkan. Pastikan anda mengunci dan menggantikan kad anda dengan segera, sama ada anda menggunakan peranti iOS, melalui sokongan pelanggan atau melalui web.

Saya harap artikel ini membantu anda menentukan perkara yang perlu dilakukan tentang Kad Apple anda! Jika anda mempunyai sebarang soalan tentang Apple Card, sila komen di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan Apple Pay pada Apple Watch: Panduan langkah demi langkah
 • Cara memindahkan pelan AppleCare anda dalam beberapa langkah mudah
 • Bagaimana untuk mengalih keluar kad kredit daripada Apple Pay

Profil Pengarang

Rachel

Rachel suka apa sahaja Apple —daripada iPhone, kepada Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.