Apakah AirDrop pada iPhone?

98

Orang yang memiliki produk Mac dan iOS sudah pasti akan lebih mengenali istilah “AirDrop.” Ia adalah ciri yang membolehkan pemilik mesin ini berkongsi fail dengan mudah. Daripada menggunakan e-mel atau teks, AirDrop adalah lebih pantas.

Apakah AirDrop pada iPhone?

AirDrop adalah lebih daripada sekadar perkhidmatan perkongsian mudah. Cara ia berfungsi agak mudah, tetapi anda mungkin tidak tahu caranya. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang ciri berguna ini, teruskan membaca sehingga tamat.

Bagaimana AirDrop Berfungsi?

Pada era telefon bodoh dan beberapa telefon pintar awal, orang biasa menghantar fail antara satu sama lain menggunakan Bluetooth, kerana ia adalah pilihan terbaik, atau kadangkala satu-satunya. AirDrop memang menggunakan Bluetooth untuk menghantar fail, tetapi ia juga memerlukan anda menghidupkan Wi-Fi. Walaupun begitu, ia tidak memerlukan data atau sambungan internet melalui penghala.

Sebaik sahaja peranti Apple mengaktifkan Bluetooth dan Wi-Fi dan bersedia untuk memindahkan fail, semua peranti yang disokong berdekatan akan mula mencipta tembok api. Firewall melindungi sambungan dengan penyulitan selamat untuk memastikan tiada yang bocor.

Memandangkan dua peranti Apple boleh bersambung antara satu sama lain melalui Wi-Fi, mereka boleh menghantar fail antara satu sama lain. Wi-Fi lebih pantas daripada Bluetooth dan Komunikasi Medan Dekat (NFC), jadi fail yang lebih besar diterima lebih awal.

Untuk melaksanakan AirDrop yang berjaya, semua peranti harus berada di dalam bilik yang sama atau berdekatan. Terlalu banyak dinding di antara mereka boleh mengakibatkan isyarat yang lebih perlahan, tetapi Wi-Fi lebih pantas daripada Bluetooth.

Menghantar dan Menerima Fail melalui AirDrop

Cara AirDrop berfungsi boleh berbeza bergantung pada model iPhone anda. iPhone 11 dan lebih baru akan menggunakan proses terkini, manakala peranti lama mempunyai cara yang sedikit berbeza untuk menghantar fail melalui AirDrop.

 1. Buka apl pada anda iPhone 11.
 2. Ketik pada butang Kongsi atau perkataan Kongsi jika ada.
 3. Pilih butang AirDrop.
 4. Halakan iPhone 11 anda ke arah iPhone 11 yang lain atau lebih baru.
 5. Pilih gambar profil orang lain.
 6. Hantar fail.

Jika orang yang anda hantar fail berada dalam Kenalan anda, imej harus disertakan dengan nama mereka. Jika tidak, ia hanya akan menjadi nama yang boleh anda pilih.

Kadangkala, anda akan melihat lencana merah dengan nombor pada butang AirDrop. Itu adalah tanda berbilang peranti Apple berdekatan. Pastikan anda memilih orang yang sesuai untuk menghantarnya.

Anda perlu mencuba kaedah yang berbeza untuk iPhone XS dan model terdahulu, iPad atau iPod Touch.

 1. Lancarkan apl seperti Photos pada iPhone anda.
 2. Ketik pada butang AirDrop.
 3. Pilih pengguna yang anda ingin hantar fail.
 4. Teruskan dengan AirDrop.

Dalam apl Foto, anda boleh memilih untuk menghantar lebih daripada satu foto dengan meleret ke kiri atau kanan.

Selepas anda melakukan salah satu proses di atas, orang yang anda hantar akan menerima makluman. Inilah yang mesti mereka lakukan.

 1. Tunggu sehingga amaran AirDrop muncul.
 2. Ketik terima untuk memuat turun fail.
 3. Cari fail.

Objek AirDropped boleh ditemui pada apl yang digunakan untuk menghantarnya. Contohnya, menghantar URL daripada Safari bermakna penerima perlu membuka Safari pada iPhone mereka. Jika ia adalah pautan apl, mereka boleh menavigasi ke App Store untuk mencarinya.

Anda juga boleh membuat objek AirDrop kepada diri anda sendiri. Walau bagaimanapun, amaran itu tidak diperlukan kerana anda hanya menerima sesuatu dari satu peranti ke peranti yang lain. Anda boleh menemuinya dalam apl yang sepadan dengan serta-merta.

Pastikan kedua-dua peranti menggunakan Apple ID yang sama untuk ini berfungsi. Jika tidak, anda perlu menerima AirDrop secara manual.

Tetapan AirDrop

Terdapat beberapa aspek yang boleh disesuaikan untuk ciri AirDrop Apple. Anda boleh memilih untuk tidak menerima apa-apa, atau hanya daripada Kenalan anda. Di bawah ialah arahan untuk mengakses tetapan AirDrop.

 1. Pada iPhone anda, pergi ke menu Tetapan.
 2. Pilih tab “Umum”.
 3. Ketik pada “AirDrop” untuk mula mengubah suai konfigurasi.

Anda juga boleh berbuat demikian dengan Pusat Kawalan untuk model bermula dari iPhone X.

 1. Leret ke bawah dengan jari anda dari penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik dan tahan ikon tetapan rangkaian.
 3. Pilih dan tahan butang AirDrop.
 4. Pilih daripada satu daripada tiga pilihan.

Untuk AirDrop, anda boleh memilih tiga tetapan ini.

 • Menerima Mati
 • Kenalan Sahaja
 • Semua orang

Sesetengah orang melaporkan perasan Menerima Mati dipilih secara kekal. Ralat ini dibetulkan dengan menukar AirDrop kepada apl yang dibenarkan.

 1. Pergi ke menu Tetapan.
 2. Pergi ke “Sekatan Kandungan & Privasi.”
 3. Ketik pada “Apl yang Dibenarkan.”
 4. Pastikan AirDrop tidak dihadkan.

Sesuatu yang perlu diambil perhatian ialah pilihan Kenalan Sahaja hanya akan muncul untuk sistem pengendalian ini dan mana-mana yang dikeluarkan selepasnya.

 • iOS 10
 • OS iPad
 • macOS Sierra 10.2

Jika anda menetapkan AirDrop kepada Kenalan Sahaja pada binaan sistem pengendalian yang lebih awal, anda perlu bertukar kepada Semua orang menggunakan salah satu cara di atas. Jika anda tidak mahu menggunakan AirDrop, tukar kepada Receiving Off.

AirDrop Tidak Berfungsi

Kadangkala, AirDrop enggan berfungsi dan anda tidak boleh menghantar sesuatu kepada pengguna peranti Apple yang lain. Nasib baik, terdapat beberapa penyelesaian yang boleh anda cuba.

Togol Wi-Fi dan Bluetooth

Sesetengah ralat tidak dapat dijelaskan, tetapi anda boleh membetulkannya dengan mematikan dan menghidupkannya semula. Dalam kes ini, anda boleh cuba mematikan tetapan Wi-Fi dan Bluetooth dahulu untuk beberapa saat. Seterusnya, hidupkan semula apabila anda telah menunggu cukup lama.

Anda juga boleh melakukan perkara yang sama untuk peranti sasaran, yang boleh menjadi iPhone atau Mac yang lain.

 1. Pergi ke menu Tetapan pada iPhone anda.
 2. Ketik pada Wi-Fi.
 3. Togol padam.
 4. Kembali dan ketik pada Bluetooth.
 5. Togol Bluetooth juga padam.
 6. Hidupkan kedua-duanya sekali lagi.

Untuk Mac, ikut arahan ini.

 1. Klik pada Pusat Kawalan pada Mac anda.
 2. Dayakan dan lumpuhkan Wi-Fi dan Bluetooth.
 3. Cuba lagi untuk melihat sama ada AirDrop berfungsi.

Jika berbuat demikian membolehkan anda menghantar dan menerima AirDrop, anda boleh meneruskan hari anda.

Berhenti Mengehos Hotspot

AirDrop tidak akan berfungsi sama sekali jika anda menggunakan iPhone anda sebagai hotspot peribadi. Oleh itu, satu-satunya pilihan ialah mematikannya.

Walaupun anda boleh mematikan tempat liputan dalam semua versi sebelum iOS 13.1, model terkini tidak akan membenarkan anda berbuat demikian lagi. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menjadikan tempat liputan peribadi tidak dapat ditemui.

 1. Pergi ke menu Tetapan iPhone anda.
 2. Pilih “Tempat liputan Peribadi.”
 3. Tutupkan.

Untuk iPhone yang lebih baharu, cuba yang ini.

 1. Buka Pusat Kawalan.
 2. Ketik dan tahan ikon Bluetooth.
 3. Jika butang tempat liputan berwarna hijau, ketik padanya.
 4. Tempat liputan kini sepatutnya tidak dapat ditemui.

Dengan tiada sesiapa yang menyambung ke tempat liputan anda, AirDrop sepatutnya berfungsi seperti biasa semula.

Buka kunci iPhone Anda

iPhone, iPad atau iPod Touch mesti dibuka kunci dan dihidupkan untuk mendaftar sebagai peranti yang tersedia. Jika tidak, pengirim tidak dapat mengesannya. Pastikan peranti dihidupkan dan paparan tidak berkunci. Cuba lagi dan lihat sama ada AirDrop menangkapnya sekarang.

Semak Tetapan Tembok Api Mac

Mac mempunyai tembok api untuk melindungi sistem daripada perisian hasad dan ancaman lain. Ada yang secara tidak sengaja menyediakannya dengan cara yang tidak dapat dilalui oleh AirDrop. Nasib baik, ia adalah penyelesaian yang mudah.

 1. Klik pada simbol Apple di sudut kiri atas.
 2. Pergi ke “Keutamaan Sistem.”
 3. Pilih “Keselamatan & Privasi.”
 4. Klik pada padlock dan masukkan kelayakan anda.
 5. Pilih tab “Firewall” dan klik “Pilihan Firewall.”
 6. Nyahtanda “Sekat Semua Sambungan Masuk.”
 7. Dayakan “Benarkan Perisian Terbina Dalam Secara Automatik Untuk Menerima Sambungan Masuk.”

Dengan sekatan tembok api dilonggarkan, AirDrop harus melaluinya tanpa dihentikan.

Peranti anda terlalu Lama

Sesetengah peranti Apple yang lebih lama tidak serasi dengan AirDrop. Berikut ialah senarai produk Apple yang serasi dengan AirDrop.

Untuk Mac, yang dikeluarkan pada 2012 dan banyak lagi mesti menjalankan OS X Yosemite dan ke atas.

Ambil Ini Bersama Anda

AirDrop sangat membantu untuk menghantar pautan, fail dan banyak lagi kepada rakan anda menggunakan peranti Apple. Memandangkan ia menggunakan Wi-Fi dan Bluetooth, ia lebih pantas dan mempunyai julat yang lebih lanjutan. Setelah anda mengetahui cara ia berfungsi, anda boleh berkongsi perkara dengan rakan dan rakan sekerja anda dalam beberapa ketikan sahaja.

Anda biasanya menggunakan AirDrop untuk apa? Adakah anda tahu cara lain untuk membetulkan AirDrop tidak berfungsi? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.