Apakah Apple ProRAW dan cara menggunakannya pada iPhone?

138
Bagaimana untuk menangkap foto dalam ProRAW pada iPhone

Format gambar Apple ProRAW adalah salah satu ciri yang membezakan siri iPhone 12 Pro. Dari sana, ia telah diteruskan pada iPhone 13 Pro, 13 Pro Max, dan iPhone 14 Pro dan 14 Pro Max baharu. Format gambar RAW, yang digunakan oleh DSLR profesional dan kamera tanpa cermin, adalah apa yang Apple panggil ProRAW pada iPhone.

Ia adalah format yang sesuai untuk merakam jika anda ingin melakukan pengeditan lanjutan dan menyerlahkan butiran tajam tangkapan itu. Oleh itu, anda mesti mencuba menggunakan ProRAW pada iPhone 14 Pro/Pro Max anda sekali. Ia sangat mudah untuk merakam dalam format ini. Tetapi apakah yang membezakan Apple ProRAW daripada fail HEIC atau JPEG biasa iPhone? Jom tengok.

Apakah Apple ProRAW?

ProRAW ialah format yang memberi anda kelebihan semasa mengedit foto anda. Ia tidak menetapkan pencahayaan imej supaya anda boleh mempertingkatkannya dalam mana-mana format yang anda mahukan. Dalam istilah awam, jika anda menangkap imej dalam mod malam dan ingin mencerahkannya seperti imej siang hari, anda harus menangkapnya dengan mod ProRAW.

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ini boleh berlaku. Ini kerana Apple ProRAW menggabungkan maklumat format RAW standard dengan pemprosesan imej iPhone. Ini membolehkan anda bermain dengan pendedahan, warna serta imbangan putih imej. Tangkapan ini boleh diedit menggunakan aplikasi pihak ketiga atau aplikasi Foto terbina dalam. Imej yang diformatkan akan menjadi lebih besar. Oleh itu, mereka mungkin menghabiskan storan anda dengan cepat.

Nota: Format ProRAW boleh menangkap gambar dengan ciri HDR Pintar, Deep Fusion dan Mod Malam tetapi tidak boleh digunakan dengan Foto Langsung, Mod Potret atau merakam video.

Apakah perbezaan antara RAW dan ProRAW?

Kebanyakan jurugambar lebih suka mengambil gambar dalam Mod RAW kerana ia memberikan mereka data yang belum diproses dengan tangkapan. Ini membolehkan mereka bermain dengan komposisi dan menjadi gila dengan imaginasi mereka. Ini bermakna imej RAW adalah rata seperti yang anda jangkakan dan mungkin tidak kelihatan menarik. Inilah sebabnya mengapa ia memberi anda ruang untuk mengusahakan imej seberapa banyak yang anda mahukan. Ini adalah permulaan fotografi pengiraan.

Mod ProRAW, sebaliknya, menambah sentuhan Apple pada format RAW. Ini bermakna ia adalah imej yang diproses sedikit, oleh itu dalam format yang lebih baik daripada imej RAW. ProRAW merangkumi asas untuk anda dan memberi anda peluang yang sama untuk mengubah suai imej mengikut permintaan anda. Program ini ialah sentuhan Midas kepada format RAW.

Biasanya, apabila anda menangkap sebarang imej dengan format HEIC atau JPEG iPhone anda. Selain itu, teknologi Deep Fusion Apple mengoptimumkan imej sebelum disimpan. Jadi, anda tidak memerlukan penyuntingan lanjut. ProRAW adalah serupa dengan persilangan antara RAW dan JPEG/HEIC. Anda mendapat fail DNG RAW 12-bit dengan 14 hentian julat dinamik apabila anda menangkap dalam ProRAW.

Selain itu, fail ProRAW selalunya lebih kurang 25 MB setiap satu kerana jumlah data yang disertakan, berbanding saiz fail JPEG biasa 3-5 MB dan saiz fail purata 1-3 MB untuk HEIC. Keupayaan kamera yang dinaik taraf kini meningkatkan ProRAW untuk menyediakan data asal yang paling bersih untuk diedit.

Apple ProRAW dipertingkatkan dalam iPhone 14

Salah satu sorotan utama siri iPhone 14 Pro ialah persediaan kameranya yang dinaik taraf dengan sensor 48MP yang lebih besar. Selain itu, Apple telah menambah teknologi fotografi pengiraan baharu yang dipanggil Photonic Engine pada iPhone yang akan meningkatkan lagi tangkapan. Mengikut pengalaman langsung, imej 48MP ProRAW bagi kamera utama adalah sekitar resolusi 8,064 kali 6,048 dan saiz 75MB – iaitu 3x lebih besar daripada sebelumnya.

Penderia quad-pixel baharu boleh menggabungkan empat piksel menjadi satu untuk memberikan tangkapan yang lebih tajam dan lebih terang dengan bunyi yang lebih sedikit untuk perincian yang belum pernah berlaku sebelum ini. Jadi, ia kini boleh menangkap foto ProRAW dalam perincian yang tajam dan jelas serta dilengkapi dengan “model pembelajaran mesin baharu.” Kamera 48MP utama mempunyai lensa tujuh elemen dengan apertur f/1.78, penstabilan imej optik anjakan sensor (OIS) generasi kedua dan piksel fokus 100%.

Cara menggunakan Apple ProRAW pada iPhone

Walaupun internet membimbangkan tentang format dan cara memanfaatkannya sepenuhnya, ia adalah format yang sangat mudah untuk menangkap imej. Saya harap anda mempunyai peranti anda yang berguna, kerana saya akan membimbing anda melalui langkah-langkah untuk menggunakan Apple ProRAW pada iPhone dalam masa nyata. Saya tidak sabar untuk menunjukkan kemungkinan yang tidak berkesudahan dengan format dan melepaskan jurugambar tersembunyi dalam diri anda.

Untuk menghidupkan ProRAW, anda perlu menyemak sama ada peranti anda serasi dengan ciri tersebut atau tidak. iPhone anda harus dikemas kini kepada iOS 14.3 atau lebih baru; jika tidak, kemas kini peranti anda dahulu dan kemudian ikuti langkah yang dinyatakan di bawah.

Hidupkan mod ProRAW

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Tatal ke bawah ke Kamera.
 3. Ketik Format.
 4. Dayakan Apple ProRAW. Anda akan menemuinya di bawah menu FOTO CAPTURE.
Hidupkan ProRAW pada iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max

Setelah ini selesai, anda boleh memilih untuk menangkap imej dalam format RAW daripada kamera itu sendiri. Anda masih mesti menghidupkannya semasa merakam dengan apl Kamera terbina dalam walaupun anda telah menetapkannya. Ini disebabkan oleh saiz fail ProRAW; menggunakannya untuk setiap imej yang anda ambil akan cepat menguras kapasiti storan peranti anda.

Rakam foto dalam ProRAW dengan kamera iPhone

 1. Buka Kamera pada iPhone anda.
 2. Anda akan mendapati Mod RAW dilumpuhkan. (Atas kanan dengan mogok padanya: MENTAH ). Ketik untuk mendayakan Mod RAW.
Rakam foto dalam ProRAW pada iPhone 12 Pro Max

Jika anda ingin menangkap setiap foto dengan Mod ProRAW HIDUP sepanjang masa, kekalkan tetapan anda dengan menuju ke Tetapan → Kamera → Simpan Tetapan → Togol Apple ProRAW. Saya tidak mengesyorkan ini kerana anda mungkin akhirnya menggunakan semua storan anda kerana fail ProRAW adalah 10 hingga 12 kali lebih besar daripada HEIF atau JPEG, dan anda tidak memerlukan setiap foto dalam format RAWnya.

Perbezaan antara ProRAW dan Tangkapan Foto Biasa

Itu sahaja. Pergi ke lokasi kegemaran anda dan abadikan momen dalam format ProRAW. Inilah snap kegemaran saya dari beberapa gambar yang saya tangkap.

Edit dan kongsi foto Apple ProRAW

Imej ProRAW disimpan dalam format DNG standard. Pastikan imej disimpan dengan sambungan .dng untuk mengeditnya kemudian. Ia boleh diedit menggunakan apl iPhone Photos dan mana-mana apl pengeditan foto RAW pihak ketiga yang menyokong .dng. Saya lebih suka Lightroom kerana saya mendapat banyak ciri profesional untuk mengubah suai imej mengikut keselesaan saya.

Berikut ialah beberapa aplikasi pilihan untuk mengedit gambar ProRAW:

 • Adobe Photoshop
 • Bilik cahaya
 • Snapseed
 • Foto Apple

Imej ProRAW juga boleh dikongsi menggunakan sambungan .jpg. Walau bagaimanapun, ia mungkin kelihatan berbeza daripada yang dijangkakan kerana sebahagiannya dimampatkan kepada format .jpeg. Untuk mengeksport imej ini dalam Ekosistem Apple, AirDrop mereka atau gunakan iCloud untuk mengaksesnya.

Adakah ProRAW benar-benar membuat apa-apa perbezaan?

ProRAW ialah ciri yang layak jika anda tidak mempunyai DSLR, ingin menggunakan iPhone anda sebagai kamera utama anda dan berhasrat untuk mengedit imej selepas itu. Gambar ProRAW mempunyai rupa yang lebih lembut dan licin daripada imej JPEG/HEIC yang diproses. Tetapi pada pandangan pertama, anda mungkin lebih suka imej JPEG/HEIC kerana ia telah pun melalui pemprosesan untuk menjadikannya kelihatan cantik.

Imej RAW dan ProRAW memerlukan pemprosesan lanjut untuk menjadikannya kelihatan baik. Format ProRAW menggunakan fotografi pengiraan yang setanding dengan Deep Fusion dan HDR Pintar. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggunakan alat penyuntingan gambar untuk melihat perubahan.

Walau bagaimanapun, anda mempunyai lebih banyak kawalan ke atas ciri khusus seperti pendedahan dan nada apabila anda mula mengedit gambar ProRAW. Oleh itu, ProRAW tidak bertujuan untuk menjadi “lebih baik” daripada format gambar iPhone lalai, tetapi terdapat keadaan apabila anda mungkin mahu mempunyai akses kepada butiran yang lebih halus dan penyuntingan yang diperhalusi. Memandangkan ini, keupayaan untuk menangkap imej ProRAW pada iPhone menjadikannya pelaburan yang berbaloi.

Soalan Lazim

S. Bilakah saya harus menggunakan ProRAW pada iPhone saya?

Jika anda perlu mengedit foto, sama ada gubahan atau menukar pencahayaan imej, klik foto tersebut dengan format ProRAW. Menggunakan iPhone untuk menangkap RAW menjana imej antara JPEG dan RAW. Jadi, tangkap imej ProRAW untuk mendapatkan imej dengan kerja asas dilakukan dengan betul.

S. Apakah perbezaan antara format foto RAW, HEIC, JPG?

Fail RAW disimpan dalam sambungan .dng; mereka membawa semua data imej yang belum diproses.

HEIC ialah kaedah Apple untuk menyimpan foto. Ia bukan format semata-mata tetapi bekas untuk menyimpan imej. Ini bermakna imej yang disimpan adalah lebih berkualiti dan menggunakan storan yang lebih rendah. Mereka disimpan dengan sambungan .heic.

JPEG ialah format yang paling biasa untuk menyimpan foto dan telah digunakan selama satu perempat. Ia paling sesuai untuk mengeksport imej kerana ia adalah format universal dan boleh diakses oleh hampir setiap peranti yang boleh membuka imej.

S. Mengapakah Foto RAW kelihatan kabur dalam Apl Foto?

Foto RAW mengambil banyak ingatan anda. Mereka mungkin kelihatan kabur pada masa-masa tertentu kerana hog ingatan dan mungkin tidak kelihatan tajam seperti yang dijangkakan. Walau bagaimanapun, anda tidak akan menghadapi isu ini jika anda mengemas kini iOS anda kepada 14.3 atau lebih baru dan macOS kepada Big Sur 11.1 atau lebih baru, kerana ia menyokong format tersebut.

S. Adakah foto RAW dibenderakan dalam Apl Foto untuk mengenal pasti mereka?

Ya, foto mentah dibenderakan dengan tag RAW di penjuru kanan sebelah atas.

S. Bagaimana untuk menangkap foto RAW pada iPhone lain?

Anda perlu memasang apl pihak ketiga untuk menangkap foto RAW pada iPhone lain. Halida, Manualdan ProCam 8 ialah beberapa apl yang boleh anda gunakan.

Kesimpulan

Bagaimanakah format ProRAW berfungsi untuk anda? Saya benar-benar menikmati merakam momen indah dengan format dan memuaskan kreativiti saya dengan beberapa penyuntingan. Beritahu saya pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Pergi melalui lebih banyak ciri baharu iPhone 14 di bawah:

 • Cara menggunakan SOS Kecemasan melalui satelit pada iPhone

 • Cara menggunakan Pengesanan Ranap pada iPhone dan Apple Watch

 • Apakah Pulau Dinamik pada iPhone dan cara menggunakannya?