Apakah Echo Dot Keluar Terbaru Sekarang?

113

Memandangkan pembesar suara pintar memasuki pasaran, sungguh menakjubkan cara manusia kini boleh menggunakan suara mereka untuk mengawal peranti. Sebagai contoh, anda mengetahui keadaan cuaca, bertanya soalan, memesan barangan dalam talian, menstrim kandungan kegemaran anda, dsb., tanpa mengendalikan telefon anda secara manual.

Apakah Echo Dot Keluar Terbaru Sekarang?

Tetapi sentiasa ada ruang untuk penambahbaikan, dan Amazon sedar akan perkara itu. Itulah sebabnya syarikat itu terus menaik taraf model Echo Dotnya, dan tidak ada tanda untuk perlahan dalam masa terdekat.

Teruskan membaca untuk mengetahui Echo Dot terbaharu sekarang dan perkara yang ditawarkannya.

Echo Dot Keluar Terbaru Sekarang

Walaupun Amazon tidak mempunyai jadual tetap untuk melancarkan model Echo Dot baharu, satu perkara yang pasti; setiap keluaran adalah penambahbaikan daripada pendahulunya dalam bentuk dan fungsi.

Yang berkata, Echo Dot terbaru keluar sekarang ialah Echo Dot Gen ke-4dan ia dikeluarkan pada tahun 2020, hanya setahun selepas keluaran Echo Dot Generasi Ketiga. Sekarang, mari lihat beberapa ciri pembesar suara supaya anda boleh memutuskan sama ada ia adalah peningkatan yang layak atau hanya sekeping perbualan.

Reka bentuk dan Kesan

Salah satu perbezaan ketara antara Echo Dot 4th Gen dan pendahulunya ialah reka bentuk. Syarikat itu telah menggantikan bentuk silinder yang menyerlahkan semua model pembesar suara lain dengan bentuk sfera yang aneh. Echo Dot Generasi Ke-4 kelihatan seperti bola (atau titik) dengan tapak rata yang diserikan dengan gelang lampu LED yang diaktifkan setiap kali anda menghidupkan peranti. Apabila anda menyebut kata bangun Alexa anda, cincin cahaya bertukar menjadi biru. Apabila dipasangkan dengan pembesar suara lain, ia menyala kuning dan apabila dalam mod persediaan, ia bertukar menjadi oren.

Untuk rekod, Echo Dot 4th Gen mempunyai ketinggian 13cm, lebar 14cm, dan berat 0.75 lbs.

Pembesar suara datang dalam tiga warna; biru senja, arang, dan putih glasier. Ia diperbuat daripada fabrik dan aluminium, yang didakwa syarikat itu 100 peratus dikitar semula.

Echo Dot Generasi Ke-4 mempunyai empat kawalan di bahagian atas, termasuk butang kelantangan naik dan turun, butang mikrofon redam dan butang tindakan yang mengaktifkan Alexa. Tidak seperti pendahulunya yang menggunakan port pengecasan DC, pembesar suara ini mempunyai port pengecasan USB. Ia juga mempunyai port bicu 3.5mm yang boleh anda gunakan untuk menyambungkannya ke pembesar suara luaran, terutamanya jika anda mahukan bunyi yang lebih bergema.

Pembesar suara menempatkan dua tweeter penembakan hadapan 0.8 inci dan woofer 3 inci yang menyokong audio Dolby – mekanisme pengekodan stereo digital yang mengurangkan jumlah data yang diperlukan untuk menjana bunyi berkualiti tinggi. Pemacu pembesar suara adalah serupa dengan yang terdapat dalam Echo Dot 3rd Gen dan Echo Plus, kecuali ia mempunyai dwi tweeter dan bukannya satu.

Pemproses

Echo Dot Generasi Ke-4 lebih pantas dan lebih responsif daripada pendahulunya, terima kasih kepada pemproses AZ1 Neural Edge Amazon. Pemproses ini ialah modul silikon serba baharu yang dicipta secara eksplisit untuk mempercepatkan aplikasi pembelajaran mesin. Menurut syarikat itu, pemproses sepatutnya membenarkan ciri baharu berjalan secara tempatan pada peranti atau dalam awan tanpa perlu membuat permintaan kepada pelayan Amazon. Oleh itu, pembesar suara yang dikuasakan oleh pemproses ini akan bertindak balas kepada arahan suara dengan lebih cepat. Ia juga akan membolehkan pengguna berkomunikasi dengan pembantu suara secara lebih semula jadi seperti yang mereka lakukan dengan manusia lain.

Tetapi yang paling penting, penceramah akan mempelajari dan memahami anda dari semasa ke semasa, menjadikannya lebih mudah untuk melayani anda dengan lebih baik.

Bunyi

Echo 4th Gen mempunyai reka bentuk yang kecil, tetapi audionya berganda dengan baik berbanding semua model sebelumnya. Ia mempunyai woofer yang lebih besar daripada Echo Dot 3rd Gen, memberikannya audio yang lebih halus dan berkuasa. Ia juga mempunyai dua tweeter yang menguatkan audio lebih jauh.

Selain itu, anda tidak akan melihat sebarang herotan dalam audio, walaupun pada volum tertingginya. Anda boleh menyambungkannya ke pembesar suara luaran jika anda mahukan pengalaman mendengar yang lebih mendalam.

Secara amnya, jangan mengharapkan audio gegar dinding daripada pembesar suara ini sahaja. Tetapi anda benar-benar tidak boleh merungut kerana ia mengatasi banyak pembesar suara pada titik harga ini.

penetapan harga

Echo Dot Generasi Ke-4 dilancarkan pada harga runcit $49.99, dan harganya kekal malar sejak itu.

Sokongan untuk Alexa

Sudah tentu, Echo 4th Gen menyokong pembantu suara Alexa – ia akan menjadi ejekan jika tidak. Malah, pembesar suara mempunyai banyak kemahiran automasi rumah dan telah menetapkan bar yang tinggi untuk pembesar suara masa hadapan.

Keupayaan Pintar

Jadi, bagaimana sebenarnya prestasi Alexa pada pembesar suara ini berbanding pembantu suara lain? Echo Dot Generasi Ke-4 dikuasakan oleh pemproses pembelajaran mesin paling berkuasa Amazon yang akhirnya akan meningkatkan keupayaan pintarnya. Tetapi buat masa ini, model pembesar suara masih jauh untuk ditempuhi berbanding pesaing lain, terutamanya Google Assistant.

Kadangkala, Alexa tidak akan dapat mencari jawapan yang betul kepada soalan yang rumit, jadi sebaiknya hadkannya kepada pertanyaan mudah.

Hab Automasi Rumah Pintar

Echo Dot Generasi Ke-4 ialah generasi pertama pembesar suara pintar Amazon dengan hab automasi rumah pintar terbina dalam. Ini sebahagiannya berkat penyepaduan dengan Zigbee – teknologi wayarles berkuasa rendah dan kos rendah yang membolehkan peranti rumah pintar berkomunikasi dalam jarak jauh. Selain itu, pembesar suara mempunyai penderia suhu bermakna anda boleh menggunakannya untuk mengawal peranti sensitif suhu dalam ekosistem rumah pintar anda.

Teknologi tambahan yang membolehkan pembesar suara berfungsi sebagai pusat automasi rumah pintar termasuk penyepaduan dengan Bluetooth Tenaga Rendah(BLE) dan Amazon Sidewalk. Memandangkan penyepaduan ini, berikut ialah beberapa perkara menarik yang boleh anda lakukan dengan Echo Dot Generasi Ke-4:

  • Kunci dan buka kunci pintu
  • Hidupkan dan matikan lampu
  • Naikkan termostat
  • Kesan penceroboh di rumah anda
  • Hidupkan pembuat kopi

Menyediakan Peranti

Seperti generasi aplikasi yang lain, persediaan dilakukan menggunakan aplikasi Alexa Amazon. Untuk menyediakan peranti anda, pastikan telefon dan pembesar suara anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama, kemudian pergi ke bahagian “Tambah peranti” dan ikut arahan pada skrin.

Menggunakan apl Alexa, anda boleh menukar kata bangun anda, mengedit nama pembesar suara anda, melaraskan tahap EQ, mendayakan kemahiran baharu untuk perkakas rumah pintar anda dan banyak lagi.

Kelebihan Echo Dot Generasi Ke-4

  • Kualiti bunyi yang lebih baik kerana woofer yang lebih besar dan dwi tweeter
  • Pusat automasi rumah pintar terbina dalam
  • Rupa dan reka bentuk yang anggun

Keburukan Echo Dot Ke-4 Gen

  • Lampu LED tidak begitu terang berbanding pembesar suara lain

Echo Dot Edisi Kanak-Kanak Generasi Ke-4

Seperti namanya, ini ialah versi Echo Dot Generasi Ke-4 untuk kanak-kanak. Ia sesuai untuk kanak-kanak berumur tiga tahun ke atas dan terdapat dalam versi panda dan harimau. Selepas pembelian, anda mendapat akses percuma ke Amazon Kids+ kandungan selama setahun. Sekali setahun berlalu, anda perlu menaik taraf kepada langganan yang akan mengembalikan anda $4.99 sebulan. Walau bagaimanapun, anda hanya akan membayar $2.99 ​​sebulan jika anda adalah ahli Perdana.

Kawalan ibu bapa menjadikan Echo Dot 4th Gen Kids Edition menjadi pilihan ramai ibu bapa. Anda boleh mengehadkan akses kepada kandungan eksplisit, melihat perkara yang telah dilakukan oleh anak-anak anda dan menetapkan had penggunaan harian.

Butiran teknikal Echo Dot 4th Gen Kids Edition adalah serupa dengan Echo Dot 4th Gen, kecuali bahagian luarnya dibuat seperti kepala harimau atau panda.

Menggunakan pembesar suara, kanak-kanak boleh bertanya soalan Alexa, mendengar cerita yang indah, menetapkan penggera, memainkan lagu dan permainan, dan juga mendapatkan bantuan dengan kerja rumah mereka.

Nota: Peranti ini bukan mainan dan tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak berumur tiga tahun ke bawah. Sesetengah komponen peranti adalah kecil dan boleh menjadi bahaya tercekik. Oleh itu, pastikan anda mendidik anak-anak anda tentang produk semasa pembelian.

Echo Dot Gen Ke-4 Dengan Jam

Echo Dot 4th Gen with Clock ialah satu lagi edisi asal Echo Dot 4th Gen. Antara muka adalah hampir sama, tetapi versi jam datang dalam dua warna sahaja; putih glasier dan biru senja. Perbezaan utama antara kedua-dua pembesar suara ialah satu mempunyai jam dan satu lagi tidak.

Model Titik Sebelumnya

Echo Dot 1st Gen

Amazon Echo Dot 1st gen telah dikeluarkan pada Mac 2016 pada harga permulaan $179.99. Sejak itu, harga telah menurun kepada hanya sebahagian kecil, dan anda boleh mendapatkannya di tapak seperti itu eBay dengan harga serendah $30.

Tidak seperti model terbaharu, pembesar suara ini berbentuk silinder dan mempunyai diameter 3.3 inci, ketinggian 1.3 inci, dan berat 0.55 lbs. Bahagian atas pembesar suara mempunyai dua butang; satu yang meredamkan mikrofon pembesar suara dan satu lagi yang mengaktifkan Alexa. Untuk melaraskan kelantangan, gerakkan mahkota pembesar suara ke kiri atau kanan. Mahkota pembesar suara diserikan dengan cincin cahaya yang dihidupkan secara automatik apabila pembesar suara diaktifkan.

Kualiti audio pembesar suara ini agak baik berbanding dengan apa yang kita lihat dalam model terkini. Nasib baik, anda boleh memasangkannya dengan pembesar suara lain untuk keseronokan mendengar yang lebih baik.

Jadi, persoalannya, adakah anda masih boleh membeli pembesar suara ini pada tahun 2022? Jawapan ringkasnya ialah “ya”. Selain bunyi, pembesar suara masih berfungsi dengan baik apabila menyoal Alexa. Walau bagaimanapun, perkara yang menyedihkan ialah anda tidak akan dapat mengawal peranti rumah pintar yang dikuasakan oleh Zigbee kerana ia tidak berintegrasi dengan teknologi. Tetapi sekali lagi, tidak banyak peranti bergantung pada Zigbee, yang menjadikannya pertaruhan yang selamat.

Echo Dot Gen ke-2

Amazon Echo 2nd Gen telah dikeluarkan pada Oktober 2016 dan merupakan peningkatan ketara kepada pendahulunya dalam bentuk dan fungsi.

Seperti Echo Dot Generasi Pertama, pembesar suara ini berbentuk silinder tetapi dengan ketinggian yang lebih pendek. Pembesar suara mempunyai diameter 1.3 inci, lebar 3.3 inci, dan berat 0.36 lbs. Ia datang dalam warna putih dan hitam dan mempunyai empat kawalan di bahagian atas; butang kelantangan atas dan bawah, butang mikrofon bisu dan butang tindakan yang mengaktifkan Alexa.

Tidak seperti pendahulunya, Echo Dot 2nd Gen tidak kekurangan kebolehan pengecaman suara. Ia mempunyai pembesar suara omnidirectional dan boleh mengesan suara anda walaupun peranti di sekeliling anda bising.

Echo Dot Gen ke-3

Echo Dot 3rd Gen telah dilancarkan pada 2019 dan menyaksikan sedikit peningkatan reka bentuk. Ya, ia masih silinder, tetapi beratnya lebih sedikit daripada Echo Dot 2nd Gen.

Tidak seperti kedua-dua pendahulunya, pembesar suara tidak diperbuat daripada plastik. Sebaliknya, bahagian silinder dibuat dengan fabrik yang boleh dikitar semula, memberikan produk rasa premium. Bahagian atas dan asas diperbuat daripada plastik dan aluminium, yang juga dikitar semula. Produk ini datang dalam warna hitam, putih dan kelabu. Di bahagian tepi, anda akan menemui penyambung bicu 3.5mm untuk input dan output audio, tetapi tidak seperti pendahulunya, port pengecasan USB telah digantikan dengan salur masuk kuasa DC.

Patutkah Kita Nantikan Echo Dot Gen ke-5 pada tahun 2022?

Sudah hampir dua tahun sejak kami melihat keluaran Echo Dot utama dari Amazon, dan pengguna tidak dapat membantu tetapi menjangka keluaran baharu tahun ini. Walau bagaimanapun, memandangkan Amazon belum membuat sebarang pengumuman rasmi, adalah lebih baik untuk terus bersabar.

Soalan Lazim Tambahan

Sejauh manakah data peribadi anda selamat apabila menggunakan Amazon Echo Dots?

Echo Dots menghubungkan anda ke Internet – tempat yang tidak kekurangan orang yang mengidam untuk menyalahgunakan data anda atau menggunakannya untuk mengiklankan produk yang tidak diingini. Oleh itu, adalah membantu untuk mengetahui bahawa peranti yang anda gunakan sebenarnya tidak menjual anda. Nah, jangan risau. Pada halaman produk, Amazon dengan jelas menyatakan bahawa mereka tidak terlibat dalam perniagaan menjual data anda. Jadi, yakinlah bahawa privasi anda dilindungi.

Di samping itu, peranti mempunyai kawalan mikrofon yang boleh anda gunakan untuk meredamkan peranti, jadi ia berhenti merakam apabila anda tidak mahu. Selanjutnya, anda boleh memadam atau menyembunyikan rakaman suara anda. Anda juga boleh mematikan pengesanan gerakan jika anda tidak mahu peranti menjejaki setiap pergerakan anda.

Kekal Mengikuti Trend

Memandangkan penambahbaikan dalam reka bentuk dan bunyi, boleh dikatakan bahawa Echo 4th Gen ialah peningkatan yang berbaloi. Pembesar suara juga berfungsi sebagai hab automasi rumah pintar anda, yang menjadikannya bernilai setiap sen. Tetapi sudah tentu ada lebih banyak ruang untuk penambahbaikan; dan bukan sahaja dalam reka bentuk tetapi juga dalam bilangan tugas yang boleh dilakukan oleh Echo Dot. Seperti yang berlaku, pesaing lain seperti Google Assistant menetapkan bar yang lebih tinggi untuk Amazon, dan pengguna tidak dapat membantu tetapi meningkatkan jangkaan mereka terhadap syarikat itu.

Echo Dot manakah yang anda gunakan sekarang, dan bagaimanakah pengalaman itu setakat ini? Sila beritahu kami di bahagian komen di bawah.