Apakah Enjin Fotonik pada iPhone 14 dan cara ia berfungsi?

105
Imej dekat panel Kamera Utama iPhone 14

Salah satu kemajuan utama siri iPhone 14 ialah ciri kameranya yang dinaik taraf. Apple telah menyerlahkan teknologi fotografi pengiraannya sebagai Photonic Engine. Menariknya, ciri ini hanya akan berfungsi pada model iPhone 14 antara iPhone lain yang menjalankan iOS 16.

Walau bagaimanapun, apakah itu Photonic Engine pada iPhone 14, dan bagaimana ia meningkatkan fotografi cahaya malap. Mari kita masuk ke butiran.

Apakah Enjin Fotonik pada iPhone 14?

Enjin Fotonik ialah saluran paip imej yang dipertingkatkan yang menggabungkan perkakasan, perisian pintar dan komponen pembelajaran mesin untuk memberikan prestasi kamera 49% lebih baik dalam keadaan cahaya sederhana hingga malap. Jadi, kini iPhone anda boleh menangkap imej yang lebih terperinci dan menghasilkan warna yang lebih cerah.

Berikut ialah pandangan Apple mengenai Enjin Fotonik:

Melalui penyepaduan perkakasan dan perisian yang mendalam, Enjin Photonic meningkatkan prestasi pertengahan hingga cahaya malap untuk foto merentas semua kamera: sehingga 2x pada kamera Ultra Wide, 2x pada kamera TrueDepth dan 2.5x yang mengagumkan pada kamera Utama baharu . Enjin Fotonik membolehkan peningkatan dramatik dalam kualiti ini dengan menggunakan faedah pengiraan Deep Fusion lebih awal dalam proses pengimejan untuk menyampaikan perincian yang luar biasa, dan mengekalkan tekstur halus, memberikan warna yang lebih baik dan mengekalkan lebih banyak maklumat dalam foto.

Berbanding dengan iPhone 13, penambah imej pintar terbina dalam ini meningkatkan penderia kamera Ultra Wide dan TrueDepth dengan prestasi 2x lebih baik. Kamera utama akan mendapat rangsangan 2.5x dalam fotografi persekitaran cahaya malap. Tetapi bagaimana Apple membuat ini mungkin? Mari kita lihat seluk beluk teknologi Enjin Fotonik.

Bagaimana Enjin Fotonik meningkatkan fotografi cahaya malap

Pencapaian pertama fotografi pengiraan Apple ialah teknologi Deep Fusion pada tahun 2019. Mekanisme ini mengambil banyak gambar dan bukannya satu dan menyusun semua bingkai menjadi satu imej. Sebelum menyimpan foto akhir, ia mengoptimumkan tekstur dan warna untuk memanfaatkan sepenuhnya kamera iPhone.

Enjin Fotonik pada iPhone 14 ialah pengkhususan teknologi Deep Fusion ini. Algoritma pembelajaran mesin lanjutan dalam iOS 16 menganalisis butiran dan mengolah semula setiap imej piksel. Kamera iPhone anda menangkap beberapa bingkai dengan pelbagai dedahan dalam satu klik.

Enjin Fotonik menggunakan teknik Gabungan Dalam pada imej yang tidak dimampatkan di tengah-tengah saluran paip pemprosesan imej. Jadi, ia boleh menampilkan walaupun tekstur paling halus dalam bingkai. Akhir sekali, hasil yang dioptimumkan disimpan sebagai syot kilat pada gulungan kamera dalam masa beberapa milisaat.

Apple telah mendakwa bahawa fotografi pertengahan hingga cahaya rendah telah maju dengan ketara, terima kasih kepada Enjin Fotonik. Secara keseluruhan, setiap foto akan mengekalkan lebih banyak tekstur, kontras warna dan butiran serta menghilangkan hingar gambar biasa di bahagian gelap. Dan bahagian yang terbaik ialah Enjin Fotonik beroperasi di latar belakang tanpa sebarang tetapan tambahan.

Tetapi jangan kelirukan peningkatan imej cahaya malap Photonic Engine dengan Mod Malam sedia ada pada iPhone. Inilah sebabnya:

Enjin Fotonik lwn Mod Malam: Perbezaan utama

Kita semua mahir dengan Mod Malam iPhone, yang mengambil gambar hebat dalam keadaan cahaya malap. Menurut penerangan Apple di atas, fungsi tersebut nampaknya serupa dengan Enjin Fotonik. Tetapi ada tangkapan! Enjin Fotonik mempertingkatkan semua gambar dengan tumpuan khas pada bahagian yang lebih gelap.

Di sisi lain, Mod Malam hanya menumpukan pada imej cahaya malap. Oleh itu, ia akan terus wujud bersama-sama dengan Enjin Fotonik. Perbezaan lain ialah jika anda ingin mengklik imej dalam Mod Malam, anda mesti menghidupkannya. Tetapi Enjin Fotonik diselitkan dalam pemprosesan imej dan digunakan dalam setiap snap secara lalai.

Tambahan pula, fotografi Mod Malam tersedia pada iPhone 11 dan ke atas. Manakala Enjin Fotonik tersedia pada iPhone 14 dan ke atas (mudah-mudahan). Ini kerana integrasi pembelajaran mesin dan keupayaan kamera yang indah ini mungkin disebabkan oleh penderia iPhone 14 yang lebih besar, apertur yang lebih pantas dan kanta yang lebih canggih digabungkan dengan perkakasan Apple sendiri.

Jadi, apakah peningkatan itu?

Peningkatan perkakasan iPhone 14 untuk Enjin Fotonik

Perkakasan baharu dalam model iPhone 14 diperlukan untuk Enjin Fotonik kerana ia bukan sekadar ciri perisian. Walaupun iPhone 14 dan 14 Plus mempunyai kamera utama 12MP yang sama, penderia dan kanta telah bertambah baik dengan ketara.

Selain itu, sensor utama 48MP dalam iPhone 14 Pro dan 14 Pro Max, sudah tentu, boleh menangkap imej yang lebih tajam. Selain itu, pemproses Isyarat Imej dalam cip A16 Bionic dan sokongan penglihatan Dolby dalam paparan meningkatkan pengoptimuman imej dalam iPhone.

Itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Saya tidak sabar-sabar untuk melihat kemampuan iPhone 14 kerana iPhone 13 Pro Max saya menghasilkan imej yang menakjubkan dalam keadaan cahaya malap. Apakah pendapat anda tentang siri iPhone 14 baharu? Beritahu saya dalam komen.

Ketahui lebih lanjut tentang iPhone 14…

  • Siri iPhone 14: Reka bentuk, ciri, harga dan banyak lagi
  • Aksesori terbaik untuk siri iPhone 14
  • Apakah Pulau Dinamik pada iPhone 14 Pro, dan cara menggunakannya?