Apakah Gorilla Glass? Ketahui perbezaan antara setiap versi

95
androidpit rosak jatuh telefon pintar retak
© NextPit

Saya pasti anda sering mendengar istilah Gorilla Glass. Tetapi pernahkah anda terfikir apa itu sebenarnya? Dalam artikel ini, kami menerangkan sejarah Gorilla Glass sejak pertama kali tiba pada telefon pintar pada pertengahan 2000-an.

Pada mulanya, perkara yang perlu anda ketahui ialah Gorilla Glass ialah jenama kaca tegar yang dibangunkan oleh sebuah syarikat bernama Corning Inc. Corning membuat jenis kaca lain untuk sektor selain daripada telefon pintar, boleh pakai dan pegang tangan. Produk tersebut, bagaimanapun, tidak dijual di bawah jenama Gorilla Glass.

Lompat ke bahagian:

Apakah Gorilla Glass?

Dibangunkan oleh Corning Inc., Gorilla Glass ialah kaca yang diperbuat daripada bahan yang dipanggil alkali-aluminosilikat, yang dibentuk dengan mengikat aluminium, silikon, dan oksigen bersama-sama. Corning mula membangunkan teknologi Gorilla Glass bermula pada pertengahan 2005. Ia direka untuk menjadikan telefon pintar dan peranti pegang tangan tahan terhadap kerosakan dan calar sementara juga ringan dan nipis.

Walau bagaimanapun, Gorilla Glass bukanlah kemajuan pertama yang dibuat Corning dalam sektor ini. Syarikat itu dahulunya dikenali sebagai Chemcor, dan mereka telah menjalankan perniagaan pembuatan cermin mata kalis yang digunakan pada barangan isi rumah, peranti oftalmik, kereta, aeroangkasa dan aplikasi farmaseutikal. Ironinya, memandangkan Corning kini kebanyakannya kini untuk kacanya pada telefon pintar.

Walaupun telefon dengan Corning Gorilla Glass kurang terdedah kepada calar dan pecah, sila ambil perhatian bahawa teknologi ini tidak menjadikan telefon (atau tablet) anda tidak boleh pecah. Seperti yang dinyatakan di atas, anggap Gorilla Glass sebagai teknologi yang membantu dalam meningkatkan ketahanan skrin telefon pintar anda dalam tempoh penggunaan yang lama dan menyelamatkannya daripada terjatuh secara tidak sengaja.

Dalam bahagian di bawah, kita bercakap tentang versi Gorilla Glass yang berbeza, bermula daripada varian pertama yang dikeluarkan pada 2006-2007 bersama iPhone generasi pertama – kepada Gorilla Glass Victus, yang dikeluarkan kurang daripada setahun yang lalu pada bulan Julai 2020.

Perbezaan antara versi Gorilla Glass

Kaca Gorila 1

Gorilla Glass pertama telah siap antara tahun 2005 dan 2006, tetapi penampilan pertamanya yang besar benar-benar datang dengan iPhone. Apple mengeluarkan perantinya kepada dunia pada tahun 2007, dan, atas permintaan syarikat, teknologi pada paparannya adalah setebal 1.5 mm dan mempunyai salutan oleophobic, yang meminimumkan cap jari dan comot.

AndroidPIT galaksi mati s6 3060

Gorilla Glass membuat debut telefon pintarnya pada iPhone / © NextPit

IPhone bukanlah satu-satunya telefon pintar yang mempunyai Gorilla Glass pada paparannya, walaupun. Corning dapat menggunakan teknologinya pada kira-kira 250 peranti hanya dalam generasi pertama.

Kaca Gorilla 2

Pada tahun 2012, Corning mengeluarkan Gorilla Glass 2 di CES. Kaca itu sama tahannya, tetapi kemas kini utamanya ialah ketebalannya. Generasi kedua adalah 20% lebih nipis daripada model pertama. Dalam ujian makmal, ia boleh menahan sehingga 50 kg tekanan tanpa retak atau pecah.

Pada tahun yang sama, Gorilla Glass telah dihantar pada 600 juta peranti. Memandangkan versi ini lebih nipis daripada yang pertama, ia membenarkan pengeluar membangunkan model telefon mereka yang lebih ringan dan nipis. Kedua-dua Nexus 4 dan Galaxy S3 dilengkapi dengan Gorilla Glass 2.

Kaca Gorilla 3

Kaca Gorilla Glass 3 membawa lebih banyak rintangan dengannya, tidak seperti versi sebelumnya yang lebih tertumpu pada ketebalan. Ini juga merupakan generasi yang memperkenalkan teknologi Native Damage Resistance (NDR), yang membolehkan kaca itu mengendalikan calar yang lebih dalam. Menurut Corning, generasi ketiga menghalang sehingga 35% daripada calar pada paparan.

Untuk memperingati versi ketiga teknologi mereka, Corning merancang untuk meningkatkan rintangan Gorilla Glass tiga kali ganda berbanding versi lama. Mereka boleh melakukan ini berkat proses pembuatan baharu. GG 3 dikeluarkan pada CES 2013, dan ia datang pada model seperti Galaxy S4, Moto G dan Moto X.

Ulasan AndroidPIT Samsung Galaxy S4 2015 5

Galaxy S4 datang dengan Gorilla Glass 4 / © NextPit

Kaca Gorilla 4

Pada 2014, Corning mempersembahkan Gorilla Glassnya dengan objektif baharu yang berani. Melalui salah satu tinjauannya, syarikat itu mendapati bahawa 70% kerosakan skrin telefon bimbit adalah disebabkan oleh kejatuhan, dan oleh itu ia mula melabur dalam mengukuhkan kacanya. Gorilla Glass 4 dibangunkan tertumpu pada idea untuk tahan terhadap titisan.

Malah, menurut kajian makmal, versi keempat Gorilla Glass adalah dua kali lebih kuat daripada pendahulunya. Galaxy Note 5 dan ZenFone 2 Laser adalah beberapa model yang disertakan dengan Gorilla Glass 4.

Kaca Gorilla 5

Gorilla Glass generasi kelima – dengan tepat dinamakan Gorilla Glass 5 – telah dikeluarkan pada tahun 2016. Ia memfokuskan pada memberikan lebih banyak rintangan kepada titisan, dan ia menyampaikan kekuatan empat kali ganda berbanding versi sebelumnya. Corning juga mendedahkan bahawa dalam ujian makmal, Gorilla Glass 5 berjaya bertahan dari penurunan sehingga 1.6 meter.

Gorilla Glass 5 juga mendakwa bahawa ia kurang terdedah kepada keretakan walaupun telefon terjatuh pada permukaan yang sangat keras. Gorilla Glass 5 telah digunakan pada produk seperti Samsung Galaxy Note 20 dan Moto G 5G.

Pada tahun 2016 juga Corning mengumumkan produk pertamanya untuk barang boleh pakai, Dikenali sebagai Gorilla Glass SR+.

Kaca Gorila 6

Dilancarkan pada Julai 2018, Gorilla Glass 6 merupakan peningkatan sebenar daripada generasi kelima. Pada pelancaran itu, Corning mendedahkan bahawa ia telah tertakluk kepada varian baharu kepada kaedah ujian baharu yang ketat. Keputusan? Gorilla Glas 6 mendakwa cukup kuat untuk menahan 15 jatuhan berturut-turut pada permukaan keras (dari ketinggian 1 meter). Ia dinilai dua kali lebih kuat daripada Gorilla Glass 5 dan masih agak biasa pada telefon pintar yang digunakan pada tahun 2021.

kamera hadapan androidpit sony xperia

Sony Xperia 1 menggunakan Gorilla Glass 6! / © NextPit

Gorilla Glass DX/ DX+

Pada 2018, bersama Gorilla Glass 6, Corning turut mengumumkan pelancaran Gorilla Glass DX dan DX+. Kedua-dua produk ini bertujuan untuk digunakan pada jam tangan pintar dan penjejak kecergasan. Bersama dengan rintangan calar dan ketahanan, faktor lain yang Corning fokuskan dengan Gorilla Glass DX ialah keterlihatan luar yang unggul.

Cermin mata baharu ini mempunyai ciri anti-reflektif yang, menurut Corning, menawarkan keterlihatan yang lebih baik sambil meningkatkan rintangan calar.

Gorilla Glass Victus

Imej Kempen Berjenama 2

Gorilla Glass Victus ialah versi terkini Gorilla Glass dan telah diumumkan pada 2020 / © Corning

Pada Julai 2020, Corning mengumumkan pelancaran lelaran terbaru Gorilla Glass untuk telefon pintar, tablet, komputer riba dan boleh pakai apabila ia melancarkan Gorilla Glass Victus. Dengan produk ini, Corning juga nampaknya telah meninggalkan skim penomboran yang telah kita biasakan selama ini.

Menurut Corning, ujian makmal telah menunjukkan bahawa Gorilla Glass Victus menawarkan perlindungan jatuh dari ketinggian 2 meter (berbanding 1 meter pada Gorilla Glass 6.) Ia juga dua kali lebih tahan calar daripada pendahulunya dan menawarkan 4 kali lebih banyak. rintangan calar daripada teknologi pesaing daripada jenama lain.

Adakah telefon saya mempunyai Gorilla Glass?

Kebanyakan pengilang menyebut jenis Gorilla Glass yang digunakan dalam spesifikasi terperinci, dan semakan pantas pada spesifikasi akan mendedahkan semua butiran yang anda perlukan. Namun, ada segelintir lagi yang tidak menyebut dengan jelas jenis Gorilla Glass yang digunakan.

Dalam senario sebegitu, anda mungkin perlu melakukan sedikit pencarian jika anda benar-benar berminat untuk mengetahui varian Gorilla Glass yang ada pada telefon anda. Walaupun tidak lengkap, Corning mengekalkan senarai produk yang menggunakan Gorilla Glass. Tengok la di sini.

Perlu juga diperhatikan bahawa Corning bukanlah satu-satunya syarikat yang menjalankan perniagaan membuat kaca tahan calar yang tahan lasak untuk telefon pintar. Persaingan utama Corning dalam segmen ini ialah Asahi (yang dinamakan semula sebagai AGC baru-baru ini). Syarikat ini membuat jenama kaca tahan calar di bawah nama jenama ‘Dragontrail’.

Jadi, adakah anda berjaya mengetahui versi Gorilla Glass yang mana telefon pintar anda gunakan?


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Mei 2021. Komen lama telah dikekalkan.