Apakah itu Dropzone pada telefon Huawei anda dan bagaimana ia berfungsi?

84
Dagu paparan huawei p30 lite AndroidPIT
© NextPit

Jika anda mempunyai telefon pintar Huawei atau Honor yang menjalankan EMUI, anda mungkin terjumpa istilah Dropzone. Tetapi apakah itu Dropzone dan bagaimana ia berfungsi? Berikut ialah semua yang anda perlu tahu tentang ciri berguna ini.

Lompat ke bahagian:

Apa itu Dropzone

Dropzone ialah ciri antara muka Android Huawei, EMUI. Ia ialah ciri pengurusan pemberitahuan yang boleh mengehadkan atau menghalang pemberitahuan gelembung muncul dalam apl. Ia amat berkuasa untuk apl pemesejan seperti Facebook Messenger, di mana gelembung muncul apabila anda berada dalam apl yang membolehkan anda mengetik dan melihat mesej dengan cepat.

Pada asasnya ia berfungsi sama ada dengan membenarkan atau menghalang tindanan skrin. Dalam menu telefon pintar Huawei atau Honor anda, ini sering dirujuk sebagai ‘menggambar’ aplikasi lain. Ia berguna bukan sahaja untuk apl pemesejan, tetapi juga untuk pelancar dan sistem navigasi gerak isyarat pihak ketiga.

  • EMUI dan anda: petua popular untuk telefon Huawei atau Honor anda

Bagaimana untuk mendayakan atau melumpuhkan Dropzone

Dropzone tidak muncul dalam menu Tetapan, tetapi merupakan sebahagian daripada apl pengurus telefon EMUI. Untuk mendayakan atau melumpuhkan ciri, ikuti prosedur di bawah:

  1. Cari apl Huawei/Honor Optimizer (pada sesetengah peranti ini dipanggil Pengurus Telefon)
  2. Di tengah-tengah barisan bawah pilihan, ketik Dropzone
  3. Anda kemudian boleh mendayakannya untuk apl tertentu atau melumpuhkannya sama sekali
dropzone huawei honor

Anda boleh menemui suis togol Dropzone dalam apl Optimizer / © NextPit

Seperti yang anda lihat dalam imej di atas, Dropzone tidak berada dalam menu Tetapan biasa tetapi dalam apl Pengoptimum yang dipanggang ke dalam EMUI. Kadangkala apl itu dipanggil Pengurus Telefon, tetapi cari perisai putih pada latar belakang biru. Anda boleh sama ada memilih untuk semua apl atau memilih yang tertentu. Sama ada anda suka atau tidak kepala terapung kecil dalam Facebook Messenger atau hanya mahu menyingkirkannya, Dropzone ialah tempat di mana anda boleh melakukan kedua-duanya.

  • Petua dan helah Facebook Messenger: daripada pemberitahuan kepada lokasi

Adakah itu menjawab soalan Dropzone anda? Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut, jangan ragu untuk bertanya kepada kami di bahagian komen di bawah dan kami akan menghubungi anda secepat mungkin.