Apakah itu HDR dan bilakah saya harus menggunakannya pada telefon pintar saya?

114
MVIMG 20171013 183439
© NextPit

HDR – tiga huruf kecil ini terdapat dalam banyak aplikasi kamera telefon pintar, tetapi anda mungkin tidak faham tentang maksudnya. Jika anda masih dalam kegelapan tentang apa itu HDR, atau hanya ingin mengetahui tentang masa terbaik untuk menggunakannya, baca terus. Kami juga akan menerangkan cara helah HDR+ Pixel 3 boleh menambah baik foto andawalaupun anda tidak memiliki telefon utama Google.

Lompat ke bahagian

Apakah HDR?

Jadi, apakah maksud HDR? Julat dinamik tinggi. Dari segi foto, julat dinamik ialah perbezaan antara unsur paling terang dan paling gelap bagi sesuatu imej. HDR ialah proses yang meningkatkan julat dinamik ini melebihi apa yang boleh ditangkap oleh kanta telefon pintar anda. Ia boleh digunakan untuk mencipta sama ada perwakilan tepat tentang perkara yang anda boleh lihat dengan mata anda, atau lebih banyak tangkapan berseni yang mencipta rasa definisi tinggi pada landskap.

Tangkapan skrin 20180817 105512
Mod HDR on tetapan Huawei P10. / © NextPit

Walaupun matlamat utama HDR adalah untuk mencipta gambar yang lebih mengagumkan, ia bukan ciri yang harus digunakan untuk setiap gambar. Ia bergantung pada apa yang anda rakam. Di bawah, kami telah menyerlahkan penggunaan terbaik untuk HDR, cara ia berfungsi dalam amalan dan beberapa contoh HDR vs bukan HDR.

Bagaimanakah HDR berfungsi?

Apabila anda mengambil foto dengan HDR didayakan, kamera menangkap beberapa imej secara berturut-turut dengan nilai pendedahan yang berbeza. Perisian kamera telefon pintar kemudiannya menggabungkan imej-imej ini menjadi satu foto yang mengekalkan perincian dari kawasan paling gelap dan terang.

Sebelum fungsi ini menemui jalan ke kamera telefon pintar, anda perlu menangkap tiga foto (dengan kamera pilihan anda), memindahkannya ke PC, membukanya dalam Photoshop atau sesuatu yang serupa dan menggunakan fungsi perisian HDR untuk menggabungkan tiga imej, menyerlahkan bahagian terbaik setiap satu, untuk mencapai kesan yang sama.

foto HDR

Di sebelah kanan, anda melihat imej dengan nilai pendedahan tinggi dan rendah; pada sebelah kiri, kedua-dua foto ini digabungkan dengan HDR / Wikipedia

Syukurlah, pengeluar telefon pintar telah menyesuaikan HDR kepada perisian kamera peranti mereka supaya, apabila diaktifkan, telefon melakukan semua kerja ini secara automatik. Oleh kerana perisian ini pada asasnya menggabungkan beberapa imej untuk mencipta tangkapan terakhir anda, HDR berfungsi paling baik dengan tangkapan statik dan tangan yang stabil.

Bilakah anda harus menggunakan HDR?

Tidak ada satu pun cara terbaik untuk menggunakan HDR; selalunya ia bergantung kepada perkara yang anda ingin capai daripada foto. Yang berkata, di bawah ialah beberapa petua untuk beberapa tempat yang lebih biasa di mana HDR digunakan untuk menangkap imej yang lebih baik.

Landskap

Pencahayaan adalah salah satu aspek terpenting dalam foto yang baik, tetapi di luar rumah, cahaya matahari boleh menyebabkan terlalu banyak kontras. HDR boleh mengimbangi percanggahan ini supaya terdapat lebih sedikit bahagian putih terang atau hitam gelap. Lihat dua foto di bawah untuk melihat bagaimana butiran di langit menjadi lebih jelas dengan HDR didayakan.

bukan hdr

Dengan HDR dilumpuhkan. / © NextPit

hdr

Dengan HDR didayakan. / © NextPit

Adegan cahaya malap dan latar belakang

Jika foto anda terlalu gelap – atau terlalu gelap di kawasan tertentu – HDR boleh digunakan untuk meningkatkan tahap kecerahan keseluruhan. Ia tidak boleh mencapai keajaiban: jika tiada cahaya dalam persekitaran tertentu maka HDR tidak boleh mengeluarkannya, tetapi memandangkan ia berfungsi berdasarkan mengambil elemen paling terang dan paling gelap gambar dan menggabungkannya, foto HDR mempunyai peluang yang baik daripada kelihatan lebih baik.

Bilakah anda tidak boleh menggunakan HDR?

Apabila anda atau benda lain bergerak

Oleh kerana HDR mengambil tiga foto, jika sesuatu bergerak antara satu atau dua tangkapan, imej akhir boleh kelihatan kabur: inilah juga sebabnya foto mengambil masa yang lebih lama untuk diproses apabila menggunakan HDR. Pastikan diri anda stabil dan cuba mengambil foto subjek pegun.

Adegan kontras tinggi

Sesetengah foto kelihatan lebih baik dengan kontras yang kuat antara kawasan terang dan gelap. menggunakan HDR akan mengurangkan kontras ini, jadi kesannya kurang ketara. Jika itu bukan yang anda mahukan dari imej akhir, jangan lakukannya.

Adegan dengan warna terang

HDR pastinya boleh membawa sedikit keceriaan kepada warna yang tidak bermaya dalam sesuatu adegan. Tetapi jika anda berurusan dengan warna yang sudah sangat hidup, HDR boleh menjadikannya kelihatan mencolok. Berhati-hati untuk tidak keterlaluan ketepuan warna.

bukan hdr2

Satu lagi contoh adegan tanpa HDR. / © NextPit

hdr2

Dan dengan HDR. / © NextPit

Bagaimanakah saya tahu jika telefon saya mempunyai HDR?

Hampir setiap telefon pintar semasa mempunyai tetapan HDR dalam apl kamera sistemnya, jadi jangan tergesa-gesa untuk memuat turun apl kamera HDR daripada Google Play dahulu. Untuk menggunakan HDR, kebanyakan masa anda hanya perlu mendayakannya dalam tetapan kamera anda. Cara berbuat demikian bergantung pada pengeluar telefon pintar anda. Walau bagaimanapun, anda biasanya akan menemui pilihan HDR di salah satu sudut skrin apabila apl kamera dilancarkan. Jika dicoret, bermakna ia telah dilumpuhkan. Hanya ketik untuk mendayakannya. Pada telefon Samsung dengan One UI, sebaliknya, anda akan menemui pilihan untuk menggunakan HDR hanya apabila diperlukan dalam tetapan kamera.

Walau bagaimanapun, pada sesetengah telefon pintar, anda perlu menetapkan apl kamera telefon anda kepada mod Manual dan bukannya Automatik untuk memanfaatkan HDR. Akhir sekali, jika telefon pintar anda tidak disertakan dengan HDR, terdapat beberapa aplikasi kamera HDR tersedia dalam Gedung Google Playyang menawarkan hasil yang berbeza-beza.

Apakah itu HDR+ dan bagaimana saya boleh mendapatkannya?

Sejak dilancarkan, Google Pixel 3 telah diiktiraf secara meluas sebagai raja kamera dunia Android. Tetapi apakah yang membuatkan kamera Pixel 3 begitu mengagumkan? Rahsianya terletak pada perisian dan, khususnya, teknologi HDR+nya. Ia telah tersedia pada peranti Pixel untuk seketika, tetapi telah meningkat dengan ketara pada generasi ke-3. HDR+ adalah seperti HDR pada steroid. Ia bukan sahaja meningkatkan julat dinamik tetapi ia juga mengurangkan hingar dan menambah baik warna pada masa yang sama. Apl kamera Pixel melakukan ini dengan mengambil tangkapan pantas apabila anda mengambil gambar sebelum menggabungkannya untuk mencipta imej yang dibina daripada semua bit terbaik. Hasilnya mengagumkan!

aplikasi kamera google

Apl Kamera Google sedang beraksi / © NextPit

  • Ulasan kamera Pixel 3XL: kegembiraan jurugambar, kekecewaan YouTuber

Oleh kerana helah ini bergantung pada perisian dan bukan perkakasan, anda boleh menggunakan HDR+ pada telefon pintar Android yang bukan dibuat oleh Google juga. Jika anda ingin mengambil gambar seperti yang dilakukan oleh Pixel 3 pada telefon Samsung, OnePlus atau Xiaomi, lihat panduan kami untuk memuatkan sisi apl kamera Google.

Kesimpulan

Petua terbaik untuk menggunakan HDR untuk foto ialah dengan mengambil gambar pemandangan yang sama dengan dan tanpanya, dan kemudian lihat perkara yang paling menarik minat anda. Ia pantas, mudah dan akan memberi anda idea yang lebih baik tentang perkara yang boleh dicapai dengan tetapan ini. Hanya ingat untuk mengekalkan tangan yang stabil apabila anda melakukannya. Lama kelamaan, anda akan melatih mata anda dan belajar melihat pemandangan yang lebih sesuai dengan mod HDR atau tidak.

Adakah anda menggunakan mod HDR pada telefon pintar anda? Bilakah anda fikir terbaik untuk menggunakannya? Beritahu kami dalam ulasan.