Apakah itu Kebocoran DNS?

12

Jadi anda fikir menyambung ke VPN boleh mengekalkan privasi anda sepanjang masa? Nah, itu bergantung jika pembekal perkhidmatan VPN anda boleh melindungi sepenuhnya pertanyaan DNS peranti anda. Ini bermakna ia sepatutnya mampu menyembunyikan segala-galanya di dalam terowong VPN. Jika tidak, maka maklumat anda akan dikongsi melalui kebocoran DNS.

Apakah itu Kebocoran DNS?

Tetapi mengapa ini harus berlaku apabila titik mendapatkan VPN adalah untuk memberikan anda keupayaan penyulitan hujung ke hujung untuk memastikan tiada sesiapa boleh menyahkod data sensitif anda semasa rehat atau transit kecuali penerima yang anda maksudkan?

Dalam siaran ini, kami akan membincangkan tentang kebocoran DNS dan perkara yang boleh anda lakukan untuk mengesan dan mencegahnya.

Apakah DNS?

DNS atau Sistem Nama Domain ialah protokol internet yang menterjemahkan nama domain yang boleh dibaca manusia (seperti www.google.com) kepada kod yang boleh dibaca mesin atau alamat IP (seperti 191.3.4.56) supaya komputer boleh mengenali lokasi yang akan diakses. Alamat IP diperlukan untuk peranti berkomunikasi antara satu sama lain. Jadi, jika anda ingin pergi ke tapak web Google, anda tidak perlu menaip rentetan nombor (atau alamat IP) tetapi hanya menggunakan nama domain dan masih mengakses Google.

Sistem DNS dibandingkan dengan buku telefon yang memetakan nama dan nombor. Pelayan DNS digunakan untuk menterjemah permintaan pengguna atau lebih dikenali sebagai pertanyaan untuk nama kepada alamat IP supaya capaian ke laman web diuruskan dengan baik.

Apakah kebocoran DNS?

Setiap kali anda mengakses halaman web, anda menaip alamat tapak web pada bar alamat pelayar web anda. Ini diterima oleh pembekal perkhidmatan Internet (ISP) anda sebagai pertanyaan DNS dalam pelayannya dan menghantar semula arah yang anda perlukan—walaupun anda disambungkan melalui VPN. Ingat bahawa semua ISP mengekalkan pangkalan data nama DNS dengan alamat IP mereka.

Kebocoran VPN berlaku apabila peranti anda menghantar trafik DNS anda di luar terowong VPN. Ini bermakna maklumat mengenai aktiviti penyemakan imbas anda tidak menjalani penyulitan. Ia sama seperti tidak menggunakan sebarang VPN sama sekali.

Contoh lain ialah apabila peranti anda menghantar trafik ke pelayan DNS pihak ketiga, jadi lebih mudah bagi pihak lain untuk mencungkil aktiviti anda.

Apakah yang menyebabkan kebocoran DNS?

Terdapat banyak sebab mengapa kebocoran DNS boleh berlaku. Sebagai contoh, VPN anda mungkin dikonfigurasikan secara salah supaya semua trafik diperuntukkan kepada pelayan DNS ISP anda sebelum anda log masuk ke VPN.

Sesetengah perkhidmatan VPN (terutamanya VPN percuma) tidak mempunyai pelayan DNS mereka sendiri, yang mengakibatkan kebocoran DNS berterusan, atau ia tidak mempunyai Protokol Internet versi 6 atau sokongan IPv6, yang mungkin akan membawa permintaan DNS anda ke luar terowong VPN.

Lebih teruk lagi apabila peranti anda telah digodam dan trafik DNS anda kemudiannya dialihkan ke luar terowong VPN anda.

Oleh itu, peraturan praktikal yang baik adalah untuk mengelak daripada menggunakan pelayan DNS lalai ISP anda dengan menggunakan VPN yang boleh dipercayai dan mengelak daripada mengakses tapak web yang mencurigakan yang boleh menipu anda ke dalam skim penggodam.

Bagaimanakah saya boleh menyemak sama ada saya mengalami kebocoran DNS?

Anda sentiasa boleh melakukan ujian kebocoran DNS menggunakan alat dalam talian seperti ExpressVPN Ujian Kebocoran.

Apabila anda melawati pautan, ia akan mengesan secara automatik jika ISP anda boleh menjejaki aktiviti penyemakan imbas anda, setiap apl yang anda gunakan dan maklumat lain yang anda hantar dalam talian. Di samping itu, ia akan mengenal pasti siapa yang menjalankan pelayan DNS anda pada setiap tapak web yang anda akses.

Apabila anda menyambung pada ExpressVPN, halaman akan mengesahkan bahawa tiada kebocoran DNS mungkin berlaku.

Apakah yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan kebocoran DNS?

Terdapat banyak cara untuk mengelakkan kebocoran DNS.

1. Gunakan perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai dengan ciri pencegahan kebocoran DNS.

Tidak semua perkhidmatan VPN adalah sama. Sebagai contoh, ExpressVPN menjamin pelanggannya bahawa semua trafik antara peranti yang digunakan dan pelayan DNS semuanya disulitkan. Setiap kali anda mengakses tapak web, ExpressVPN memastikan tiada trafik data yang terlepas daripada terowong keselamatan apabila mengembalikan mana-mana halaman web kepada anda.

Dan jika anda masih mengesan kebocoran DNS (walaupun ini jarang berlaku), pasukan sokongan pelanggan ExpressVPN akan bersedia untuk membantu anda menyelesaikan isu tersebut 24/7.

2. Gunakan pelayar web tanpa nama.

Anda boleh menggunakan Tor, Epic atau SRWare Iron yang bergantung pada rangkaian komputer tanpa nama untuk menyambung dalam talian. Ini bermakna anda boleh menyembunyikan aktiviti web anda dan menghalang pihak pengawasan pihak ketiga.

Ingat bahawa menetapkan penyemak imbas anda kepada mod inkognito masih tidak akan menghalang ISP anda daripada menjejaki aktiviti anda. Ini hanya akan menyembunyikan sejarah penyemakan imbas anda daripada pengguna lain pada peranti anda. Jadi, ia masih

3. Elakkan menggunakan Wi-Fi awam.

Setiap kali anda berada di hotel atau di lapangan terbang, perkhidmatan Wi-Fi percuma boleh menarik anda untuk melayari sepanjang penginapan anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan sambungan Wi-Fi awam disulitkan dan ini boleh dimanfaatkan oleh penggodam berniat jahat untuk memperoleh semua trafik data anda.

Jika anda tidak dapat mengelak daripada menggunakan Wi-Fi awam, gunakan VPN untuk memastikan semua aktiviti anda disembunyikan dan anda kekal tanpa nama.

4. Dayakan tembok api.

Dengan melumpuhkan DNS, tembok api boleh menghalang maklumat anda daripada meninggalkan peranti anda. Jika anda hanya mahu mengehadkan liputan VPN anda untuk memilih tapak, pastikan anda menyekat trafik data bukan VPN menggunakan tembok api anda juga.

5. Tetapkan VPN anda untuk hanya menggunakan pelayan DNS pembekal VPN anda.

Kadangkala, ISP anda mungkin memaksa untuk mengubah hala trafik data anda ke pelayan mereka sendiri tanpa memaklumkan anda. Ini bermakna anda terpaksa menggunakan pelayan ISP dan memulakan kebocoran DNS.

Penyelesaian terbaik ialah menyemak tetapan VPN anda dan membolehkan pilihan untuk memaksa menggunakan pelayan DNS pembekal VPN. Ini akan menghalang ISP anda daripada memintas trafik web anda dan mengubah halanya menggunakan proksi telus.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh mengetahui sama ada terdapat kebocoran DNS pada sambungan saya?

Gunakan alat Ujian Kebocoran DNS seperti perkhidmatan percuma ExpressVPN. Ini akan membantu anda mengenal pasti jika terdapat sebarang isu dengan privasi anda.

Berapa kali saya perlu melakukan ujian kebocoran DNS?

Anda mesti melakukannya dengan kerap sama seperti cara anda menyemak virus dan pepijat peranti.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kebocoran DNS?

Jika anda melanggan perkhidmatan VPN, hubungi sokongan pelanggan mereka dengan segera sebelum meneruskan dengan mengakses tapak web.

Bolehkah VPN memastikan perlindungan penuh terhadap kebocoran DNS?

Ya tetapi hanya jika anda menggunakan perkhidmatan VPN yang dipercayai seperti ExpressVPN. Tidak semua perkhidmatan VPN menyediakan perlindungan kebocoran DNS, jadi anda perlu menyemak ciri ini terlebih dahulu sebelum melanggan.

Apakah VPN yang boleh menghalang kebocoran DNS?

ExpressVPN ialah pemimpin yang konsisten dalam hal keselamatan berbanding VPN lain. Ia berdasarkan Kepulauan Virgin British di mana ia adalah melanggar undang-undang untuk menjalankan sebarang bentuk pengekalan data. Oleh itu, ExpressVPN menjamin pelanggannya bahawa syarikat itu tidak menyimpan rekod aktiviti pengguna atau log sambungan dalam apa jua cara. Ramai penganalisis dan penyemak produk juga bersetuju bahawa ExpressVPN tidak dapat ditandingi dalam hal privasi dan langkah keselamatannya yang kukuh, kehadiran pelayan global dan keupayaan terowong berpecah yang sangat baik.

Bersedia untuk menggunakan VPN berbayar? Cuba ExpressVPN!

Jika anda mahukan VPN yang menawarkan ciri keselamatan teguh dan geo-spoofing yang boleh anda percayai, mula menjadikan setiap pengalaman penyemakan imbas selamat dan kukuh dengan memilih anda ExpressVPN merancang hari ini. Nikmati internet dengan privasi dan keselamatan!