Apakah itu Wi-Fi 6E dan cara menggunakannya pada iPad Pro M2

107
Cara menggunakan rangkaian Wi-Fi 6E dengan peranti Apple

Apple telah menjadi perintis dalam teknologi Wi-Fi, dan perantinya sentiasa menggunakan kemajuan terkini dalam Wi-Fi. Gergasi teknologi baru-baru ini mengumumkan iPad Pro M2 11-inci dan 12.9-inci, peranti Apple pertama yang menyokong standard Wi-Fi terkini, Wi-Fi 6E. Teknologi ini dibina berdasarkan piawaian sebelumnya dengan menawarkan kelajuan pemindahan data yang lebih pantas dan liputan yang lebih baik. Jadi, mari kita fahami cara Wi-Fi 6E berfungsi dan cara anda boleh menggunakannya.

Apakah Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6E ialah versi Wi-Fi 6 yang dikemas kini, atau dikenali sebagai 802.11ax. Pada masa ini, Wi-Fi kami beroperasi pada dua jalur, 2.4 GHz dan 5GHz. Wi-Fi 6E ialah teknologi pertama yang menyokong jalur 6 GHz baharu, yang mengeluarkan 1,200 megahertz (MHz) spektrum tidak berlesen.

Ia menghantar data dengan lebih pantas dan lebih dipercayai, menghasilkan pengalaman internet yang lebih lancar dan responsif. Sama ada menstrim video atau bermain permainan dalam talian, rangkaian Wi-Fi 6E boleh membantu anda mencapai prestasi yang lebih baik dengan kependaman yang lebih rendah.

Dan tidak seperti piawaian Wi-Fi sebelumnya, Wi-Fi 6E menyokong protokol keselamatan WPA3 terkini yang membawa tahap perlindungan yang lebih tinggi kepada peranti anda dan memastikan keselamatan yang lebih baik daripada penggodaman dan pelanggaran.

Wi-Fi 6 lwn. Wi-Fi 6E

Perbezaan utama antara kedua-duanya ialah standard Wi-Fi 6E menyokong jalur frekuensi tambahan dalam julat 6 GHz, yang tidak disokong oleh Wi-Fi 6. Ini bermakna peranti yang menggunakan standard Wi-Fi 6E berpotensi mencapai lebih pantas. kelajuan pemindahan data daripada peranti Wi-Fi 6, terutamanya pada jarak dekat.

Wi-Fi 6E dinamakan demikian dan bukannya Wi-Fi 7 kerana Wi-Fi 6E tidak benar-benar membawa teknologi baharu. “E” bermaksud “dilanjutkan.” Ia memanjangkan ciri canggih Wi-Fi 6 kepada jalur frekuensi 6 GHz dan menambah tiga saluran radio dalam jalur 6 GHz, menggandakan bilangan spektrum yang tersedia.

Peranti Apple manakah yang menyokong Wi-Fi 6E?

Setakat ini, iPhone dan Mac masih tidak menyokong rangkaian Wi-Fi ini, dan hanya model iPad terpilih menyokong sambungan Wi-Fi 6E baharu. Mana-mana peranti ini boleh menyertai rangkaian Wi-Fi 6E:

 • iPad Pro M2 11-inci (generasi ke-4)
 • iPad Pro M2 12.9-inci (generasi ke-6)

Jika anda tidak pasti, berikut ialah cara anda boleh mengetahui model dan generasi iPad yang anda miliki.

Cara menggunakan Wi-Fi 6E pada iPad Pro M2

Selain daripada mempunyai peranti Apple yang serasi, untuk menggunakan Wi-Fi 6E:

 • Anda mesti membuat rangkaian Wi-Fi 6E.
 • Untuk membuat rangkaian, anda memerlukan penghala Wi-Fi yang menyokong Wi-Fi 6E dengan 2.4 dan 5GHz didayakan.

Didalam dokumen sokongan, Apple mengesyorkan menggunakan satu nama rangkaian (SSID) untuk jalur 2.4, 5 dan 6 GHz penghala Wi-Fi anda. Jika tidak, iPad Pro M2 anda akan mengenal pasti rangkaian dengan “keserasian terhad.”

 • Jika anda memilih OK, peranti anda akan bersambung ke rangkaian 5GHz, menghalang anda daripada mengakses faedah Wi-Fi 6E. Peranti anda kemudiannya akan mencari rangkaian 5GHz dan bertanya sama ada anda mahu menyambung kepadanya untuk keserasian yang lebih baik.

  Gunakan rangkaian Wi-Fi 6E dengan peranti Apple

 • Pilih Bukan Sekarang untuk terus menggunakan rangkaian Wi-Fi 6E. Kemudian, anda akan diingatkan untuk mengemas kini penghala kepada satu nama rangkaian.
 • Jika anda pentadbir rangkaian, anda sepatutnya boleh menukar namanya pada halaman web atau apl penghala. Hanya edit nama setiap kumpulan untuk mempunyai nama yang sama untuk ketiga-tiga kumpulan itu.

Matikan Wi-Fi 6E pada iPad Pro M2 anda

Jika anda mengalami masalah pada rangkaian anda, anda boleh mematikan mod Wi-Fi 6E apabila anda disambungkan ke rangkaian tersebut. Untuk membuat ini:

 1. Pergi ke Tetapan → Wi-Fi.
 2. Pilih nama rangkaian peranti anda disambungkan.
 3. Ketik Mod Wi-Fi 6E → Mati.

Nota: Tetapan ini hanya muncul untuk rangkaian Wi-Fi 6E menggunakan satu nama merentas semua jalur frekuensi.

Mengakhiri…

Wi-Fi 6E ialah standard rangkaian wayarles baharu yang menawarkan kelajuan pemindahan data yang lebih pantas dan perlindungan yang lebih besar daripada penggodaman dan pelanggaran. Jadi, adakah anda tidak sabar untuk menggunakan Wi-Fi 6E pada iPad Pro M2 anda atau peranti Apple yang lain? Apakah pendapat anda tentang standard rangkaian yang dipertingkatkan ini? Kongsi pendapat anda di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Apakah itu Apple Pencil hover, dan cara ia berfungsi?
 • Cip Apple M2: Semua yang anda perlu tahu
 • Sarung terbaik untuk iPad Pro 12.9 inci 2022 (M2)