Apakah Kata Laluan Lalai untuk NETGEAR Nighthawk

65

Jadi, anda mempunyai penghala NETGEAR Nighthawk dan perlu melaraskan beberapa tetapannya. Malangnya, anda terlupa kata laluan. Anda tidak akan dapat log masuk ke tetapan penghala anda tanpanya dan anda perlu mengakses tetapannya untuk membuat beberapa pelarasan. Tak perlu risau. Nasib baik, anda boleh log masuk ke penghala anda menggunakan kata laluan lalai NETGEAR.

Apakah Kata Laluan Lalai untuk NETGEAR Nighthawk

Jika anda terlupa kata laluan penghala NETGEAR Nighthawk anda, artikel ini akan memberi anda semua maklumat yang anda perlukan untuk kembali ke tetapan penghala anda untuk membuat perubahan yang diperlukan. Kami akan membincangkan kata laluan lalai, dan juga cara untuk log masuk ke Nighthawk anda melalui akses terus dan Wi-Fi.

Apakah Kata Laluan Lalai untuk Akses Langsung NETGEAR Nighthawk

Anda akan memerlukan kata laluan lalai untuk mengakses tetapan penghala anda. Ia bukan proses yang sukar, dan boleh dilakukan dalam beberapa langkah mudah. Untuk mencapai ini menggunakan akses terus, bermakna pendawaian keras terus ke penghala anda, ikut arahan di bawah.

 1. Sambungkan komputer atau komputer riba ke penghala menggunakan kabel Ethernet.
 2. Hidupkan penghala dan tunggu sehingga LED kuasa berkelip dan LED lain dimatikan.
 3. Menggunakan klip kertas yang diluruskan atau peranti serupa, tekan butang “Tetapkan Semula”. Tahan sehingga semua LED dimatikan. Ini biasanya mengambil masa kira-kira 15 saat.
 4. Untuk pengguna Windows, buka “Pusat Rangkaian dan Perkongsian.” Untuk pengguna Mac, buka “Panel Rangkaian.”
 5. Buka LAN yang anda buat untuk mengakses penghala.
 6. Sediakan alamat IP statik dalam subnet 192.168.0.x dan tunggu sehingga corak berkelip LED kekal sama dan tidak berubah.
 7. Taip 192.168.0.160 dalam bar alamat pelayar web komputer anda. Ini ialah alamat IP lalai untuk penghala.
 8. Sekarang taip “Admin” untuk nama pengguna dan “kata laluan” untuk kata laluan.

Anda kini telah log masuk dan akan dapat membuat perubahan pada tetapan penghala NETGEAR Nighthawk anda. Sila ambil perhatian bahawa nama pengguna dan kata laluan adalah sensitif huruf besar.

Apakah Kata Laluan Wi-Fi Lalai untuk NETGEAR Nighthawk

Untuk mengakses tetapan penghala anda, anda memerlukan kata laluan lalai. Prosesnya mudah dan boleh dilaksanakan dalam beberapa klik mudah. Untuk log masuk menggunakan Wi-Fi, ikut langkah ini.

 1. Menggunakan peranti yang disambungkan ke rangkaian penghala anda, buka penyemak imbas web.
 2. Dalam bar alamat penyemak imbas, taip “192.168.1.1” atau “routerlogin.net.”
 3. Masukkan “Admin” untuk nama pengguna dan “kata laluan” untuk kata laluan.

Anda kini telah log masuk dan boleh membuat perubahan pada tetapan penghala NETGEAR anda. Sila ambil perhatian bahawa nama pengguna dan kata laluan adalah sensitif huruf besar.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mendapatkan akses kepada tetapan Nighthawk saya menggunakan telefon bimbit?

Ya awak boleh. NETGEAR mempunyai aplikasi percuma yang boleh anda gunakan untuk mengakses tetapan penghala anda. Jika anda ingin log masuk ke Nighthawk anda menggunakan aplikasi NETGEAR, anda boleh memuat turunnya di sini. Dengan apl itu, anda juga akan dapat melihat status rangkaian anda, menjalankan ujian kelajuan Internet, mengemas kini perisian tegar anda dan menjeda Internet pada mana-mana peranti yang disambungkan ke penghala anda.

Saya menghadapi masalah sambungan dengan NETGEAR Nighthawk saya. Apa patut saya buat?

Jika anda menghadapi masalah ketersambungan, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah dan menyelesaikan isu tersebut.

1. Matikan Nighthawk anda dan tunggu 30 saat sebelum menghidupkannya semula.

2. Pastikan peranti anda diaktifkan dengan menghubungi Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP) anda. Jika anda tidak pernah mengaktifkan penghala anda, anda mesti berbuat demikian menggunakan proses pengaktifan kendiri ISP anda.

3. Semak tahap kuasa talian kabel yang bersambung ke penghala anda. Jika talian kabel tidak mempunyai kuasa yang mencukupi untuk memenuhi keperluan anda, hubungi ISP anda.

4. Jika anda menggunakan pembahagi talian antara talian kabel dan penghala anda, ia boleh mengurangkan kualiti isyarat. Jika boleh, keluarkan pembahagi.

5. Semak perisian tegar penghala anda dan pastikan anda menjalankan versi terkini. Jika perisian tegar anda sudah lapuk, pasang kemas kini.

Bolehkah saya menukar kata laluan Wi-Fi dan nama rangkaian NETGEAR Nighthawk saya?

Ya, anda mempunyai keupayaan untuk menukar kata laluan Wi-Fi dan nama rangkaian. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah.

1. Buka pelayar web yang disambungkan ke rangkaian penghala anda.

2. Dalam tetingkap alamat, taip “www.routerlogin.net.

3. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda dalam tetingkap log masuk.

4. Halaman utama akan dipaparkan. Pilih “Wayarles” atau “Persediaan Tanpa Wayar.”

5. Dalam medan “Nama (SSID)”, masukkan nama rangkaian baharu anda.

6. Masukkan kata laluan baharu anda dalam medan “Kata Laluan (Kunci Rangkaian)”.

7. Ketik “Guna” untuk menyimpan perubahan anda.

Sila ambil perhatian bahawa nama pengguna dan kata laluan adalah sensitif huruf besar. Pastikan anda menulis kedua-duanya dan menyimpannya di lokasi yang selamat dan selamat. Selepas menukar nama Wi-Fi dan rangkaian penghala anda, anda mungkin perlu menyambung semula peranti anda dengan menggunakan kata laluan baharu. Untuk berbuat demikian, lihat rangkaian anda yang tersedia dan sambung semula.

Bagaimanakah cara saya but semula penghala NETGEAR Nighthawk saya?

Jika anda menghadapi masalah mengakses penghala anda, but semula mungkin diperlukan. Ini boleh dilakukan daripada peranti yang disambungkan ke rangkaian anda. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah mudah di bawah.

1. Buka penyemak imbas web pada telefon, PC atau komputer riba anda.

2. Dalam bar alamat penyemak imbas, taipkan www.routerlogin.net dan tekan “Enter”.

3. Masukkan nama pengguna dan kata laluan penghala. Nama pengguna ialah “admin” dan kata laluan ialah kata laluan yang anda gunakan kali terakhir anda log masuk. Nama pengguna dan kata laluan adalah sensitif huruf besar-besaran.

4. Dari halaman utama, navigasi ke dan pilih “Lanjutan” dan kemudian “But semula.”

5. Tunggu penghala anda menjalankan keseluruhan proses but semula.

Saya mempunyai penghala NETGEAR yang lebih lama. Adakah ia mempunyai kata laluan lalai yang berbeza?

Kebanyakan penghala NETGEAR menggunakan “kata laluan” untuk kata laluan. Beberapa model lamanya disediakan dengan kata laluan lalai “1234.”

Bagaimanakah cara saya mencari nombor model NETGEAR Nighthawk saya?

Anda boleh mencari nombor model untuk penghala Nighthawk anda dengan mencari label di bahagian belakang unit. Model berbeza-beza, tetapi maklumat ini biasanya terletak di sudut kiri atas label tepat di bawah perkataan NETGEAR. Maklumat lain yang terdapat pada label ialah nama model dan nombor siri.

Bagaimanakah cara saya melakukan tetapan semula kilang untuk NETGEAR Nighthawk saya?

Tetapan semula kilang akan memadamkan semua tetapan yang diperibadikan, termasuk kata laluan, nama pengguna, nama rangkaian Wi-Fi dan sebarang tetapan keselamatan yang anda miliki. Untuk meneruskan, ikuti langkah di bawah.

1. Pastikan penghala anda dihidupkan. Apabila dihidupkan, lampu kuasa unit akan menyala.

2. Di bahagian belakang penghala, anda akan menemui butang berlabel sama ada “Tetapkan Semula” atau “Pulihkan Tetapan Kilang.” Ini berbeza mengikut model.

3. Gunakan klip kertas yang diluruskan atau peranti serupa dan tekan dan tahan butang ini selama sekurang-kurangnya 7 saat.

4. Lepaskan butang. Penghala anda kini akan dipulihkan kepada tetapan kilangnya.

Kata Laluan Lalai Akan Menyelamatkan Hari

Anda sentiasa boleh mendapatkan akses kepada penghala NETGEAR Nighthawk anda dengan menggunakan kata laluan lalainya. Ia mudah diteka, yang boleh mengancam keselamatan rangkaian anda. Untuk memastikan keselamatan penghala anda, kami juga telah menunjukkan kepada anda cara menukar kata laluan penghala anda. Berbekalkan maklumat ini, anda tidak akan terkunci daripada tetapan penghala anda lagi.

Adakah anda mempunyai keperluan untuk menggunakan kata laluan lalai NETGEAR Nighthawk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.