Apakah Kindle Terbaru Keluar Sekarang?

20

Dikemas kini 23 Nov. 2022, oleh Steve Larner, untuk mencerminkan keluaran Kindle semasa.

Apakah Kindle Terbaru Keluar Sekarang?

Kindle Amazon ialah peneraju muktamad dalam pasaran pembaca e-buku AS. Secara praktikalnya sinonim dengan perkataan “e-reader,” Kindle telah mengubah cara kita membaca selama-lamanya. Ia membolehkan kami membawa seluruh perpustakaan kami dan menawarkan ciri praktikal seperti penyerlahan dan pengambilan nota, penyepaduan Goodreads dan pemindahan e-buku yang mudah. Sokongan buku audio juga menjadikan e-pembaca ini lebih disukai daripada beberapa pesaing mereka.

Oleh itu, pelaburan dalam peranti ini boleh menjadi pengubah permainan untuk pembaca yang rakus dan kasual.

Walau bagaimanapun, Kindle datang dalam beberapa model, meliputi julat harga yang luas. Peranti ini telah berjalan jauh sejak kemunculannya pada tahun 2007, jadi anda akan mendapati bahawa generasi yang berbeza menawarkan ciri yang berbeza-beza. Teruskan membaca untuk melihat Kindle terbaharu dan apa yang mereka semua tawarkan.

Kindle Terkini

Kindle telah berkembang melalui lebih daripada sepuluh generasi pada 2022. Model terbaharu ialah ‘Kindle Scribe,’ yang dikeluarkan pada November 2022, dan ‘Kindle generasi ke-11,’ yang dikeluarkan pada Oktober 2022. 2023 hampir tamat, tetapi masih belum ada keluaran baharu.

Walau apa pun, Amazon sentiasa menaik taraf mana-mana model peringkat permulaan dan premium sedia ada untuk menyampaikan peranti terkini yang sesuai dengan belanjawan anda.

Malah model yang paling asas menawarkan pengalaman membaca yang lebih baik daripada versi terdahulu mereka. Pada masa ini, empat model Kindle terbaru yang ditawarkan Amazon termasuk yang berikut:

  • Kindle Scribe (dikeluarkan Nov. 2022)
  • Kindle Generasi Ke-11 (dikeluarkan pada Okt. 2022)
  • Kindle Paperwhite 5 (dikeluarkan Okt. 2021)
  • Kindle Paperwhite 5 Signature Edition (dikeluarkan Okt. 2021)

Jurutulis Kindle

Kindle Scribe, model baharu dalam Keluarga Kindle (dikeluarkan pada November 2022), menambah buku nota digital dan pen, tidak seperti model Paperwhite dan Oasis sebelumnya. Pen membolehkan anda menulis nota dalam buku atau buku nota berasingan. Cipta jurnal, lukis lakaran, catat nota atau tulis apa sahaja. Kemungkinannya tidak berkesudahan, apatah lagi memudahkan. Anda juga boleh membuat nota melekit dalam Microsft Word. Menambah pen dan buku nota membawa Kindle ke tahap yang baharu.

Mengenai ciri paparan, Kindle Scribe menyampaikan paparan 10.2-inci, 300-ppi bercahaya hadapan, tanpa silau pertama di dunia. Ia mempunyai resolusi jernih 1860 x 2480 piksel. Hayat bateri adalah yang terbaik berbanding semua keluaran dan model Kindle, memberikan bateri 3,000 mAh berbanding 1700 mAh atau lebih rendah.

Mengenai ruang, Kindle Scribe menawarkan pilihan 16, 32, dan 64 GB. Tiada model Kindle lain yang menawarkan 64 GB. Ini memberi anda banyak ruang untuk lebih banyak nota dan buku, yang amat sesuai untuk mereka yang membaca beberapa buku dalam tempoh yang sama. Anda mungkin ingin membaca buku tentang kesihatan sambil mengikuti cerita terkini. Pada masa yang sama, anda boleh menulis nota untuk disertakan bersamanya.

Secara keseluruhan, anda boleh mengatakan bahawa Kindle Scribe bukan sahaja baru (2022 kerana tiada apa yang dikeluarkan pada 2023), tetapi ia juga merupakan pilihan terbaik yang tersedia.

Kindle (Generasi ke-11)

Keluaran Kindle 11-Generation pada Oktober 2022 mungkin mempunyai saiz skrin yang lebih kecil sedikit (6.21 x 4.28 inci) berbanding model 10-gen (6.3 x 4.5 inci), tetapi ia menawarkan resolusi yang lebih baik, daripada 600 × 800 piksel kepada 1072 × 1448. Ketumpatan juga bertambah baik daripada 167 kepada 300 PPI, memberikan paparan yang lebih jelas untuk bacaan yang lebih mudah.

Kindle 10th-gen menawarkan Wi-Fi 802.11bgn, Bluetooth dan pilihan 3G. Kindle generasi ke-11 meningkatkan prestasi Wi-Fi dengan teknologi dwi-jalur (2.4 GHz dan 5.0 GHz) 802.11bgn.

Dengan paparan julat 6 inci dan dimensi yang lebih kecil secara keseluruhan, ia adalah Kindle paling ringan, seberat hanya 158 gram berbanding 170 gram generasi ke-10. Ia boleh dimuatkan dengan mudah ke dalam poket anda dan tidak akan memenatkan tangan anda walaupun memegangnya untuk masa yang lama.

Model Kindle gen ke-11 mempunyai bateri yang lebih teguh—cas penuh akan bertahan kira-kira enam minggu berbanding empat dalam keluaran gen ke-10. Walau bagaimanapun, tidak seperti model Paperwhite dan Oasis Kalis Air (IPX8), ia terdedah kepada kerosakan air.

Kindle Paperwhite 5

Kindle Paperwhite 5, dikeluarkan pada Oktober 2021, menambah paparan 6.8 inci dan cahaya hangat boleh laras untuk memudahkan pembacaan untuk pengguna berdasarkan keperluan mereka.

Ketumpatan PPI skrin kekal tidak berubah (300 DPI), tetapi permukaan skrin yang diperbesarkan dan sempadan yang lebih tipis memberikan model ini rupa yang lebih anggun.

Satu lagi pengubahsuaian paparan penting yang menaikkan Paperwhite 5 ialah pengenalan suhu warna. Sejak generasi kesembilan, pencahayaan hadapan telah menjadi ciri semua model Kindle. Walau bagaimanapun, pelarasan suhu warna telah dihadkan kepada model Oasis yang lebih tinggi sehingga 2021.

Walaupun Kindle boleh digunakan dengan sempurna dalam kebanyakan situasi, walaupun tanpa lampu hadapan, pilihan ini menjadikannya lebih serba boleh. Teknologi e-dakwat, digabungkan dengan pencahayaan hadapan, menyebabkan kurang keletihan mata berbanding skrin bercahaya belakang. Walau bagaimanapun, ramai yang masih bimbang tentang kesan cahaya biru yang dipancarkan oleh LED. Oleh itu, pelarasan suhu warna menjadikan Kindle Paperwhite 5 lebih disukai untuk membaca dalam tetapan cahaya malap.

Generasi kelima Paperwhite juga mempunyai hayat bateri 10 minggu yang mengagumkan dan mengecas melalui port USB-C. Ia kalis air dan bersambung ke Wi-Fi untuk menyemak imbas kedai Amazon bersepadu. Paperwhite 4 mempunyai sambungan 3G, tetapi anda tidak akan terlepas mempunyai ciri itu dalam Paperwhite 5.

Sebaliknya, apa yang anda mungkin mendapati sedikit terhad ialah ruang storan Paperwhite 5, dengan hanya pilihan 8GB dan 16 GB. Anda mungkin tidak akan membawa beratus-ratus buku audio serentak, jadi ruang 16GB mungkin sesuai untuk anda.

Kindle Paperwhite 5 (Edisi Tandatangan)

Siri Paperwhite 5 termasuk edisi asas yang dinyatakan di atas dan ‘Edisi Tandatangan’ yang lebih premium. Walaupun Paperwhite asas mempunyai kelemahan yang terhad dan akan memenuhi keperluan membaca kebanyakan orang, Edisi Signature menawarkan beberapa faedah untuk pengalaman yang lebih premium. Tetapi apakah yang menjadikan Edisi Tandatangan lebih mahal?

Paperwhite 5 Signature Edition mempunyai paparan dan bateri yang sama seperti Paperwhite 5 biasa. Ia kelihatan sama pada pandangan pertama. Walau bagaimanapun, perbezaan pertama terletak pada kapasiti penyimpanannya. Paperwhite 5 hanya menawarkan storan 8 GB dan 16 GB, tetapi Signature Edition mempunyai 32 GB. Ia merupakan kapasiti terbesar yang tersedia pada peranti Kindle setakat ini, selain daripada Kindle Scribe 2022 yang baru ditawarkan, yang mempunyai pilihan 64 GB.

Ciri penting kedua yang akan dihargai oleh sesetengah pengguna ialah pengecasan Qi tanpa wayar. Kindle Paperwhite Signature Edition ialah model pertama yang menggunakan teknologi Qi. Daripada kabel USB-C, anda boleh mengecas peranti anda menggunakan pad pengecas Qi, tetapi ia menawarkan kedua-dua pilihan.

Akhir sekali, Edisi Tandatangan juga mempunyai penderia cahaya pintar untuk menyelaraskan pengalaman membaca anda. Anda tidak perlu berhenti mengikut jejak anda untuk melaraskan pencahayaan peranti anda, kerana Edisi Tandatangan akan melakukannya untuk anda. Kecerahan dan suhu warna akan dilaraskan secara automatik berdasarkan keadaan pencahayaan.

Walaupun Edisi Tandatangan mempunyai beberapa faedah bagus, ia tidak jauh lebih baik daripada Paperwhite 5 mengenai fungsi utamanya. Perbezaan paling ketara ialah ruang storan peranti, tetapi itu lebih daripada cukup alasan untuk menaik taraf pembelian anda.


Seperti yang anda lihat, Kindle terus menerima peningkatan dan kemas kini yang inovatif, seperti pen dan buku nota, serta keterlihatan skrin dan hayat bateri yang lebih baik. Memilih yang sesuai dengan anda bergantung pada jumlah yang anda ingin belanjakan dan kelebihan yang anda perlukan.

Walaupun Kindle Scribe (Kindle terbaharu) memberikan anda banyak ciri dan faedah yang hebat, anda mungkin mendapati bahawa pembaca generasi ke-11 Kindle standard akan melakukan tugas dengan baik. Jika tidak, anda sentiasa mempunyai model orang tengah, Paperwhite 5, dan rakan sejawatannya dengan ‘Edisi Tandatangan’.