Apakah Laci Apl Android? Inilah Cara Menggunakannya

106

Menyusun apl pada telefon anda adalah perkara keutamaan. Sesetengah orang suka menjadikan skrin utama mereka bersih dan minimalis, manakala yang lain tidak mempunyai masalah untuk melihat semua apl mereka.

Apakah Laci Apl Android? Inilah Cara Menggunakannya

Pengguna peranti Android mempunyai akses kepada laci apl. Ciri Android sahaja ini membolehkan mereka menyesuaikan skrin utama mereka.

Tetapi apakah sebenarnya laci aplikasi, dan mengapa anda memerlukannya? Baca terus untuk mengetahui.

Laci Apl Android…Apa Itu?

Laci apl ialah ciri prapasang yang membolehkan anda mempunyai gambaran keseluruhan lengkap semua apl pada telefon anda. Tujuan utamanya ialah untuk membantu anda menyusun apl anda dan memastikan skrin utama anda kemas. Laci Apl menunjukkan semua apl pada telefon anda sebagai ikon. Sesetengah laci apl juga menunjukkan apl dalam senarai terperinci.

Laci apl juga dikenali sebagai “pelancar apl” dan “dulang apl.” Ia membolehkan anda melancarkan aplikasi secara terus hanya dengan mengetiknya.

Laci Apl lwn. Skrin Utama

Laci aplikasi adalah serupa dengan skrin utama dari segi menunjukkan ikon untuk apl. Walau bagaimanapun, perbezaan utama antara kedua-duanya ialah laci apl tidak boleh disesuaikan. Walaupun anda boleh menyusun apl dan widget pada skrin utama anda mengikut kehendak anda, laci apl ialah sejenis “rekod kekal” apl yang dipasang. Laci aplikasi juga tidak menampilkan widget.

Ramai pengguna yang bertukar daripada iPhone kepada Android menjadi keliru apabila menemui laci aplikasi. Anda sudah biasa meleret halaman skrin untuk mencari apl yang diingini jika anda bekas pengguna iPhone. Pada peranti Android, perkara adalah sedikit berbeza.

Di dalamnya terdapat perbezaan utama antara skrin utama Android dan iPhone, kerana iPhone dengan serta-merta menjadikan semua apl boleh diakses. Ini boleh mengakibatkan skrin utama tidak kemas. Laci apl Android membantu menangani isu ini, itulah sebabnya Android ialah sistem yang lebih mesra pengguna. Jika anda mengalih keluar laci apl secara hipotesis daripada peranti Android, ia akan kelihatan seperti antara muka iOS.

Apabila mengisih apl pada Android, anda boleh memilih yang mana anda mahu pada skrin utama anda. Apl yang selebihnya terletak dengan selamat dalam laci apl. Anda boleh mencarinya di sana apabila anda memerlukannya, menghasilkan skrin yang lebih bersih dan teratur.

Cara Mengakses Laci Apl

Anda boleh mengakses laci apl dengan meleret dari bawah ke atas, bermula dari skrin utama anda. Dengan cara itu, anda akan membuka laci dan segera mendapat gambaran keseluruhan semua apl pada peranti.

Anda juga boleh mengakses laci dengan mengetik ikon laci aplikasi. Anda biasanya boleh menemuinya dalam dok (di bahagian bawah skrin, di mana apl utama seperti pemesejan, panggilan dan kamera terletak).

Jika ikon laci apl anda tiada dari skrin utama atau anda telah mengalih keluarnya secara tidak sengaja, ikut langkah ini untuk mendapatkannya semula:

 1. Buka skrin utama.
 2. Ketik dan tahan di suatu tempat pada ruang pada skrin utama sehingga menu muncul.|
 3. Pergi ke “Tetapan” dan pergi ke tab “Apl” (nama tab tetapan berbeza mengikut versi Android).
 4. Dayakan “Tunjukkan butang Apl.”

Anda juga boleh mencari pilihan laci aplikasi dengan melakukan langkah berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Paparan”.
 3. Masukkan “Bar navigasi.”
 4. Konfigurasikan pilihan anda.

Ambil perhatian bahawa ini adalah langkah umum untuk mengkonfigurasi antara muka laci aplikasi. Tetapan dan laci apl bergantung pada versi Android yang anda gunakan.

Cara Menggunakan Laci Apl

Setiap apl baharu yang anda pasang pada telefon anda diletakkan dalam laci apl dahulu. Sesetengah telefon membenarkan anda meletakkan apl terbaharu secara serentak dalam laci apl dan skrin utama sebaik sahaja anda memuat turunnya.

Begini cara anda boleh mendayakan dan melumpuhkan pilihan ini mengikut keutamaan:

 1. Buka laci apl.
 2. Cari “Tetapan” di bahagian atas sebelah kanan panel.
 3. Dayakan atau lumpuhkan “Tambah apl pada skrin utama”.

Telefon Android anda secara automatik akan meletakkan ikon aplikasi pada skrin utama sebaik sahaja anda memuat turunnya jika anda mendayakan pilihan ini. Jika ciri ini dilumpuhkan, anda mesti seret dan lepas apl yang baru dimuat turun daripada laci apl ke skrin utama.

Lakukan perkara berikut jika anda ingin meletakkan apl daripada laci untuk boleh diakses pada skrin utama anda:

 1. Leret ke atas dan buka laci apl.
 2. Cari apl yang ingin anda hantar ke skrin utama.
 3. Pegang ikon sehingga anda boleh menyeretnya ke sekeliling.
 4. Cari di mana anda mahu meletakkannya pada skrin utama dan lepaskannya.

Isih Apl dalam Laci Apl

Secara lalai, ikon Apl dalam ciri ini diisih mengikut susunan abjad dan sesetengah telefon Android menawarkan mod pengisihan tersuai.

Anda boleh mengisih apl dalam laci apl Android anda mengikut kriteria berikut:

 • Turutan abjad
 • Terakhir dipasang
 • Kerap digunakan

Bergantung pada telefon atau versi sistem Android, laci apl boleh menjadi satu siri skrin. Anda boleh menavigasinya dengan meleret ke kiri ke kanan atau mencari apl dengan menatal ke atas dan ke bawah dalam reka letak menegak. Pengguna mencadangkan yang terakhir, kerana ia menyediakan akses cepat kepada aplikasi. Jika anda memilih reka bentuk mendatar sebaliknya, anda perlu meleret melalui halaman dengan apl tersenarai.

Sesetengah versi Android membolehkan anda menyediakan carian diperibadikan untuk laci apl anda. Ciri ini membolehkan anda mencari apl berdasarkan pilihan anda dengan cepat. Mendayakan ciri ini dalam tetapan membolehkan telefon anda mencadangkan apl dan ciri apl di bahagian atas laci apl.

Untuk mengkonfigurasi pengisihan dalam laci apl anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka laci apl anda dengan meleret ke atas dari skrin utama.
 2. Buka “Tetapan” di penjuru kanan sebelah atas skrin laci.
 3. Pilih “Tetapan Skrin Utama.”

Setelah dalam Tetapan, anda boleh menyediakan paparan laci aplikasi mengikut pilihan anda.

Semua Apl Anda di Satu Tempat

Laci apl Android ialah alat yang cekap untuk mengurus apl anda. Ia merupakan salah satu ciri penanda aras Android dan membolehkan anda memastikan skrin utama anda bersih dan teratur. Anda boleh mengakses semua apl anda dalam satu leretan dengan laci apl. Daripada menatal beberapa halaman untuk mencari apl yang anda cari, menggunakan bar carian ialah ciri penjimatan masa.

Adakah anda lebih suka menggunakan laci aplikasi atau mempunyai semua apl anda pada skrin utama? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.