Apakah Maksud Dihantar, Diterima dan Dihantar dalam Snapchat?

97

Snapchat ialah rangkaian sosial intuitif yang menggunakan sekumpulan ikon untuk menerangkan status, pelbagai aktiviti dan acara. Sebaik sahaja anda tahu maksudnya, platform ini mudah digunakan. Sehingga anda mengetahui maksud setiap ikon, platform boleh menjadi kucar-kacir yang mengelirukan. Jika anda baru menggunakan Snapchat, tutorial ini akan menunjukkan kepada anda maksud ikon yang dihantar, diterima dan dihantar dalam Snapchat.

Apakah Maksud Dihantar, Diterima dan Dihantar dalam Snapchat?

Snapchat adalah besar dalam ruang yang sangat kompetitif dalam pasaran media sosial, dan ia terus berkembang dan bertambah baik. Sama seperti semua aplikasi media sosial yang lain, Snapchat mengeluarkan ciri baharu, reka bentuk navigasi dan juga ikon. Jadi, apakah maksud ikon semasa yang dihantar, diterima dan dihantar dalam Snapchat? Berikut adalah penjelasan terperinci bagi setiap satu.

Snapchat menggunakan ikon dalam skrin Rakan untuk membantu anda mengenal pasti status Snap atau mesej sembang dengan cepat.

Apakah Ikon Dihantar pada Snapchat?

Snapchat mempunyai tiga ikon untuk menandakan status Snap atau mesej sembang yang anda hantar kepada rakan dan ikon keempat untuk permintaan rakan yang belum selesai.

 • “Anak panah merah” mewakili Snap yang berjaya dihantar tanpa audio.
 • “Anak panah ungu” mewakili Snap yang berjaya dihantar dengan audio.
 • “Anak panah biru” mewakili sembang yang berjaya dihantar.

Apakah Ikon yang Diterima pada Snapchat?

Ikon yang diterima ialah segi empat sama dan bermakna anda telah menerima satu daripada tiga jenis komunikasi daripada rakan, termasuk Snaps tanpa audio, Snaps dengan audio dan mesej Sembang.

 • “Petak merah” bermakna anda telah menerima Snap atau Snaps tanpa audio.
 • “Petak ungu” bermakna anda telah menerima Snap atau Snaps dengan audio.
 • “Petak biru” bermakna anda telah menerima sembang.

Apakah Ikon Terbuka pada Snapchat?

Sebaik sahaja Snap atau sembang telah dilihat oleh rakan anda, anda sepatutnya melihat “ikon terbuka” di sebelahnya. Ini adalah anak panah berongga dalam bentuk yang sama seperti anak panah yang dihantar.

 • “Anak panah merah berongga” bermaksud Snap tanpa audio anda telah dibuka.
 • “Anak panah ungu berongga” bermaksud Snap dengan audio anda telah dibuka.
 • “Anak panah biru berongga” bermaksud sembang anda telah dibuka.
 • “Anak panah hijau berongga” bermakna hadiah wang tunai anda telah dibuka.

Jika anda tidak perasan, warna ikon anak panah kekal sama untuk semua status, kecuali anda juga mempunyai anak panah hijau berongga untuk hadiah wang tunai yang dibuka. Oleh itu, lebih mudah untuk mengingatinya merah ialah Snaps tanpa audio, ungu ialah Snaps dengan audiodan biru ialah Sembang.

 • Anak panah padu adalah untuk Snap atau sembang yang dihantar.

 • Anak panah berongga adalah untuk Snap atau sembang yang dibuka.

 • Petak pepejal adalah untuk Snap atau sembang yang diterima.

 • Petak berongga adalah untuk Snap atau sembang yang dibuka.

Apakah Ikon yang Dilihat pada Snapchat?

Sebaik sahaja anda telah membuka Snap atau sembang anda, anda akan melihat ikon segi empat sama bertukar kepada yang kosong. Ini memberitahu anda mesej telah dibaca.

 • Segi empat sama merah berongga bermakna anda telah membuka Snap atau Snaps tanpa audio.
 • Segi empat sama ungu berongga bermakna anda telah membuka Snap atau Snaps dengan audio.
 • Segi empat sama biru berongga bermakna anda telah membuka sembang.
 • Segi empat sama kelabu berongga bermakna Snap yang anda dihantar telah tamat tempoh.

Apakah Ikon Tangkapan Skrin pada Snapchat?

Ikon tangkapan skrin ialah amaran bahawa seseorang yang anda hantar Snap atau sembang telah membuat tangkapan skrin. Ini biasanya baik kerana rakan akan mahu menyimpan beberapa barangan lebih lama tetapi jika anda berkongsi perkara yang anda tidak mahu bersiar-siar lebih daripada 24 jam, ini memberitahu anda untuk berjaga-jaga. Ikon kelihatan seperti dua anak panah berongga dengan satu di atas yang lain dalam arah yang bertentangan.

 • Sepasang anak panah merah bersilang bermakna Snap tanpa audio anda telah di tangkap skrin.
 • Sepasang anak panah ungu bersilang berongga bermakna Snap dengan audio anda telah di tangkap skrin.
 • Sepasang anak panah biru bersilang berongga bermakna sembang anda telah di tangkap skrin.

Apakah Ikon Replay dalam Snapchat?

Ikon terakhir yang perlu diingat jika anda baru menggunakan Snapchat ialah ikon main semula. Ini bermakna seseorang telah memainkan semula Snap yang anda hantar. Ikon ulang tayang adalah standard, bulatan dengan hujung anak panah menghala lawan jam.

 • Ikon ulang tayang merah bermaksud Snap anda tanpa audio telah dimainkan semula.
 • Ikon ulang tayang ungu bermaksud Snap anda dengan audio telah dimainkan semula.

Sebagai penutup, ikon yang dihantar, diterima, dihantar, dilihat, dimainkan semula dan dilayari adalah status untuk mengenal pasti komunikasi dan tindakan dengan lebih baik pada Snapchat. Mereka memberitahu anda apa yang telah berlaku pada Snap atau sembang anda dan sangat mudah.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh memantau status sebarang mesej yang telah anda hantar pada Snapchat dengan ikon. Jika anda bimbang seseorang mengabaikan mesej anda, perhatikan penunjuk aktiviti dalam Snap atau sembang.

Soalan Lazim Ikon Status Snapchat

Bagaimana jika seseorang masih belum membuka Snap saya?

Snapchat perlu mengambil beberapa saat untuk menunjukkan kepada anda ikon yang dihantar, diterima dan dihantar pada Snap atau sembang anda. Snap anda dihantar daripada apl anda ke pelayan Snapchat yang memberikan anda hantaran. Pelayan Snapchat mengakui Snap, yang memberikan anda yang diterima. Ia menghantar Snap kepada penerima dan sebaik sahaja apl mengakuinya, anda melihat ia dihantar.

Dibuka adalah perkara lain sama sekali. Itu bergantung pada penerima yang menggunakan Snapchat, melihat Snap baharu atau membuka aplikasinya. Terdapat banyak perkara yang boleh melambatkan seseorang membuka Snap dan anda harus ingat perkara itu semasa menghantarnya. Orang akan membuka mesej mereka dengan cepat apabila mereka melihatnya tetapi tidak akan sentiasa berada dalam kedudukan untuk berbuat demikian. Bersabar dan jangan risau apabila mereka tidak. Kehidupan kita semakin sibuk jadi sedikit kesabaran kadangkala diperlukan ketika menunggu balasan.

Mengapa Snap Snapchat saya belum selesai?

Apabila anda telah menghantar Snap atau mesej, anda mungkin melihat status “Belum selesai”. Ini boleh bermakna beberapa perkara kerana jika ia dihantar, ia akan mengatakan dihantar, dan jika ia dibaca, ia akan mengatakan dibaca.

Anda boleh menyemak artikel di maksud belum selesai dalam Snapchat untuk mendapatkan maklumat lanjut, tetapi status belum selesai terutamanya menunjukkan bahawa anda telah disekat atau orang lain telah menutup akaun Snap mereka. Mesej Snap atau sembang tidak pernah dihantar secara teknikal. Tidak ada tempat untuk pergi.

Adakah Snaps saya yang belum dibaca tamat tempoh?

Ya, semua Snaps yang belum dibaca tamat tempoh selepas masa tertentu. Disebabkan oleh budaya kerahasiaan apl, malah mesej dan snap yang belum dibaca akan dipadamkan.

Terdapat dua rangka masa berasingan yang perlu diingat apabila mempertimbangkan Snaps yang belum dibaca:

Jika anda menghantar mesej kepada sekumpulan orang, mesej anda hilang dalam masa 24 jam.

Jika anda menghantar mesej kepada seorang pengguna sahaja, mesej itu hilang selepas 30 hari.