Apakah maksudnya Apabila Seseorang Menyebut “Pautan dalam Bio” di Instagram?

101

Mengekalkan kehadiran media sosial yang baik adalah bahagian penting dalam pemasaran dalam talian. Instagram telah menjadi lebih daripada sekadar tempat yang selesa untuk melihat gambar dan menghantar mesej kepada rakan anda. Pemilik perniagaan mengambil peluang untuk menukar pengguna Instagram kasual menjadi pelanggan.

Apa Maksudnya Apabila Seseorang Berkata

Mereka menggunakan pelbagai kaedah untuk mempromosikan jenama mereka dan mencipta nama untuk diri mereka sendiri. Beberapa kaedah ini membawa kepada konvensyen baharu dan cara baharu menggunakan Instagram. Sebagai contoh, trend menyiarkan “pautan dalam bio” berkait rapat dengan promosi diri.

Apa Itu “Pautan di Bio” di Instagram

Apabila seseorang menyebut “pautan dalam bio” dalam siaran Instagram, ia adalah seruan untuk bertindak untuk pelanggan. Ia menjemput anda untuk melawat profil mereka dan menyemak biografi mereka, yang mengandungi URL yang membawa anda ke tapak web luaran.

Instagram mempunyai dasar khusus untuk menyiarkan pautan yang boleh membawa pengguna menjauhi tapak web atau apl mereka. Walaupun anda boleh menyiarkan pautan dalam siaran biasa anda, pengguna tidak akan dapat mengklik pada URL.

Dengan kata lain, mereka perlu menyalin dan menampal pautan atau membuka tetingkap lain dalam penyemak imbas mereka dan menaip keseluruhannya. Memandangkan ruang pengiklanan di Instagram adalah percuma, masuk akal bahawa mereka memutuskan untuk mengehadkannya.

Pautan dalam bio anda adalah satu-satunya pautan yang boleh diklik.

Hanya Satu Pautan dalam Bio Setiap Pengguna

Ramai orang dan syarikat berpengaruh di Instagram merujuk anda kepada pautan di bio pada siaran mereka. Mereka menggunakannya untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan terbaru mereka. Tetapi anda hanya boleh menggunakan satu pautan pada halaman bio anda, jadi lebih baik anda menganggapnya penting.

Bio Instagram anda mengandungi sehingga 150 aksara sahaja, jadi gunakan perkataan anda dengan bijak.

Jika anda memilih untuk mendaftar sebagai akaun perniagaan dan mempunyai lebih 10,000 pengikut, anda juga boleh letak pautan dalam setiap cerita. Ini adalah ciri yang berguna, tetapi ia tidak tersedia sehingga akaun anda yang disahkan menjadikannya besar. Jika anda baru bermula dengan membina jenama di Instagram, anda harus mengekalkan tumpuan anda pada bio buat masa ini.

Cara Menggunakan Pautan Bio Instagram anda

Memandangkan hanya ada ruang untuk satu URL yang boleh diklik pada bio anda, anda harus memanfaatkannya sebaik mungkin. Sebaik sahaja anda mendapat perhatian pelanggan, anda harus cuba membina kesetiaan supaya mereka akan kembali.

Berikut ialah beberapa idea untuk pautan bio anda:

 1. Tambahkan pautan ke produk terbaik anda. Jika produk sudah popular, masuk akal untuk meletakkan tapak web dalam bio anda. Pilih sesuatu yang akan membuatkan orang tertarik, dan kemudian pelanggan anda akan mendapat inspirasi untuk menyemak imbas bahan lain yang anda tawarkan. Kemudian, reka tapak web anda dengan cara yang membolehkan pengguna menerokai produk atau perkhidmatan anda yang lain.
 2. Buat promosi untuk produk baru atau jualan besar. Gunakan gembar-gembur media sosial untuk meningkatkan jualan anda. Ingat untuk menyebut diskaun dan mungkin memberikan kod promo.
 3. Beri orang sampel percuma produk anda atau hos hadiah. Barangan percuma sentiasa menarik lebih ramai pelanggan, terutamanya jika terdapat had masa yang terlibat.
 4. Beritahu pengikut anda siapa anda. Anda boleh menetapkan pautan ke halaman perihal anda dan membawanya lebih dekat kepada anda.
 5. Jemput orang untuk menonton video anda, membaca blog anda atau mendengar podcast anda. Anda boleh menggunakan mana-mana format ini untuk benar-benar berhubung dengan khalayak anda. Ingat bahawa tiada siapa yang suka iklan terang-terangan dan generik tetapi orang ramai menikmati menemui kandungan yang berkualiti.

Cara Menggunakan Hashtag dalam Bio Anda

Nasib baik, Instagram menawarkan pilihan untuk memasukkan hashtag dalam bio anda, yang boleh dipautkan. Selain itu, anda boleh membuat pautan terus ke profil lain dengan menandakannya. Berikut ialah cara anda boleh melakukannya:

 1. Log masuk ke profil Instagram anda.
 2. Akses halaman profil anda.
 3. Cari pilihan ‘Edit Profil’.
 4. Klik pada Bio dan kemudian taipkan @nama pengguna profil yang dikehendaki atau tambahkan hashtag, bermula dengan #.
 5. Simpan perubahan.

Pengikut anda kini boleh mengklik pada teg tersebut, dan mereka akan diarahkan semula dengan sewajarnya. Petua pro lain ialah membuat hashtag berjenama anda sendiri, membawa orang ke tapak web anda.

Mengapa Pautan dalam Bio Tidak Berfungsi?

Jika anda menghadapi masalah mengakses kandungan web dengan mengklik pada Pautan Bio, punca utamanya ialah ia tidak disimpan dengan betul.

 1. Ketik pada ikon orang di penjuru kiri sebelah bawah apl.
 2. Ketik ‘Edit Profil.’
 3. Tarik ke atas halaman web anda dalam pelayar web dan salin pautan (hanya menaip abc.com mungkin tidak berfungsi).
 4. Salin URL ke dalam kotak ‘Laman Web’.
 5. Ketik ‘Selesai.’

Setelah ini selesai, pautan anda akan bertukar menjadi versi yang boleh diklik. Jika anda menaip URL untuk tapak web anda, ia mungkin tidak berfungsi dengan betul. Menyalin dan menampal URL terus daripada tapak web anda ialah cara yang pasti untuk memastikan pautan itu tepat.

Adakah Pautan Bio Mendorong Trafik?

Jika anda sedang mencari analitis Instagram, anda perlu bertukar kepada akaun perniagaan. Analitis akan menunjukkan kepada anda bilangan orang yang terlibat dengan siaran, cerita dan profil anda. Walaupun ia tidak menunjukkan kepada anda WHO sedang melawat, ia boleh memberi anda gambaran sama ada taktik pemasaran anda berfungsi.

Hos tapak web anda juga harus memberikan anda maklumat tentang trafik ke tapak web anda, tetapi ia mungkin tidak menunjukkan kepada anda dari mana trafik itu datang.

Untuk bertukar kepada akaun Perniagaan untuk kemas kini analitis:

 1. Ketik pada ikon profil di penjuru kiri sebelah bawah apl.
 2. Ketik ‘Edit Profil.’
 3. Ketik ‘Tukar kepada Akaun Profesional.’
 4. Ketik ‘Perniagaan.’

Ikuti kaedah pengesahan dan persediaan yang disediakan oleh Instagram. Anda akan menerima e-mel sebaik sahaja akaun anda telah dinaik taraf.

Sekatan Pautan

Instagram adalah sangat “Abang Besar” apabila ia datang untuk menyiarkan pautan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, walaupun mereka yang mempunyai akaun Perniagaan memerlukan 10,000 pengikut sebelum mereka dibenarkan menyiarkan pautan dalam cerita Instagram mereka.

Jika anda tertanya-tanya mengapa ini berlaku, anda hanya perlu mengetahui satu perkataan untuk penjelasan – Spammers.

Terima kasih kepada tindakan jahat spammer, penipu dan juga troll, gergasi media sosial itu telah bertindak keras terhadap kandungan yang membanjiri suapan berita dan merosakkan pengalaman pengguna. Ia sebenarnya agak bagus untuk mereka yang menggunakan aplikasi untuk menatal dan menemui.

Bagi yang lain, seperti mereka yang cuba menjadi Pengaruh atau menggunakan platform untuk mempromosikan barangan buatan sendiri atau kerja bebas mereka, ini adalah cerita yang berbeza sama sekali. Menyiarkan pautan dalam Bio adalah penyelesaian untuk setiap pengguna.

Soalan Lazim

Sama ada anda baru menggunakan Instagram, atau anda masih belajar, teruskan membaca untuk mendapatkan jawapan kepada lebih banyak soalan yang paling kerap ditanya kami.

Adakah pautan bio Instagram selamat?

Malangnya, Instagram tidak menyemak pautan bio, bermakna anda tidak boleh sentiasa mempercayai pautan yang anda klik. Sebaiknya tersilap langkah berhati-hati apabila mengklik pada pautan dan melawati halaman web. Walaupun Instagram membuat percubaan hebat untuk mengurangkan spam dan penipuan pada platform, anda mungkin terjebak dengan menavigasi ke halaman web yang tidak selamat.

Bolehkah sesiapa menambah pautan bio?

ya. Sesiapa sahaja yang mencipta akaun Instagram boleh menambah pautan dalam bio mereka dengan mudah dengan mengklik pada pilihan ‘Edit Profil’ dan menambah URL pada kotak Laman Web.

Pautan di Taman Anda

Anda kini secara rasmi bersedia untuk menyerikan bio Instagram anda. Perlu diingat bahawa, walaupun halaman utama tapak web anda ialah pilihan pautan yang logik, anda boleh mencampurkannya dari semasa ke semasa dan meletakkan pautan untuk sesuatu yang lain. Pengikut anda mencari kepelbagaian dan inovasi, jadi cuba berimaginasi dan memenuhi keperluan mereka.