Apakah Nilai Kehidupan Seorang Manusia Bujang di Gerbang Baldur 3

37

Banyak pengembaraan RPG, seperti “Baldur’s Gate 3,” kerap menawarkan dialog pemain dan soalan menarik yang perlu mereka jawab untuk meneruskan kemajuan mereka. Dalam sesetengah kes, jawapan anda akan mengubah arah jalan cerita anda, manakala dalam kes lain, perkara yang anda pilih tidak penting.

Apakah Nilai Kehidupan Seorang Manusia Bujang di Gerbang Baldur 3

Dalam “Baldur’s Gate 3,” anda menemui NPC pada awal permainan yang bertanya kepada anda dua soalan yang perlu anda jawab. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana jawapan anda kepada “Apakah nilai kehidupan seorang manusia?” soalan akan mempengaruhi jalan cerita dan faedah mencari NPC ini dan menjawab soalannya.

Apakah Jawapan yang Betul?

Jika anda telah pergi ke Runtuhan Terlalu Banyak dan memasuki Dank Crypt, anda kini perlu bercakap dengan Rangka Berkerudung bernama Withers (yang dia dedahkan kepada anda kemudian). Withers bertanya kepada anda dua soalan mengenai “Apakah nilai kehidupan seorang manusia?” dilema falsafah. Jika anda tidak pasti apa yang hendak dijawab, jangan risau kerana secara teknikal tiada jawapan yang salah. Walau bagaimanapun, dia bertindak balas dengan lebih baik kepada beberapa jawapan daripada yang lain.

Selepas anda berinteraksi dengan NPC, Withers bertanya: “Sekarang saya mempunyai soalan untuk anda: apakah nilai kehidupan seorang manusia?” Ini adalah soalan pengenalan, dan pilihannya ialah:

 1. Persoalannya. Apakah sebabnya?
 2. ‘Jadi dia telah bercakap?’ Apa ‘dia’ yang awak cakapkan?
 3. Sedikit ketakutan dengan merangkak keluar dari kubur. awak ni apa?
 4. Undead yang aman. Menarik. Kenapa awak tak serang saya?
 5. Serang.

Withers lebih suka jawapan pertama dan keempat. Dia tidak bertindak balas dengan baik jika anda memilih tiga jawapan yang tinggal, terutamanya jika anda memutuskan untuk menyerangnya. Wither tidak boleh dibunuh, dan kemungkinan besar anda akan kehilangan keistimewaan yang ditawarkannya jika anda menyerangnya.

Selepas anda menjawabnya, dia menuntut jawapannya sekali lagi. Di sini anda mempunyai enam pilihan yang mungkin, tetapi tidak kira apa yang anda pilih. Anda juga mungkin mempunyai soalan ketujuh bergantung pada perlumbaan yang anda pilih untuk watak anda pada permulaan permainan.

 1. Tidak ada nyawa seseorang yang lebih berharga daripada yang lain. Kita sama rata.
 2. Itu bergantung pada perbuatan seseorang.
 3. Nilai hidup hanyalah sebagai mata wang. Tidak penting bagi saya sebaliknya.
 4. Setiap kehidupan mempunyai nilai yang tidak terhingga dan berjasa mengorbankan segala-galanya untuknya.
 5. Satu-satunya kehidupan yang penting adalah saya.
 6. Bergantung kepada yang fana.

Soalan ketujuh mungkin, “Sesetengah manusia hidup lebih lama daripada yang lain. Saya tidak boleh membandingkan mereka,” jika anda memilih untuk menjadi seorang Bunian.

Perkhidmatan Withers

Mengunjungi Withers dan menjawab soalannya adalah berharga kepada pemain. Dia menawarkan perkhidmatan tertentu yang boleh berguna sepanjang permainan. Withers tidak suka jawapan yang mementingkan diri sendiri, tetapi walaupun begitu, selepas anda menjawab soalannya, dia muncul di kem sebagai rekrut anda.

NPC rangka boleh:

 • Bangkitkan ahli parti anda untuk 200 emas.
 • Gunakan “Respec” untuk watak dan sahabat anda untuk 100 emas.
 • Panggil Pengupah untuk 100 emas.

Pengupah sangat berguna. Mereka bukan teman, dan anda tidak boleh berinteraksi dengan mereka, tetapi mereka memberi anda banyak kemungkinan untuk membuat parti berdasarkan keperluan pencarian anda. Withers boleh membuat sehingga 12 Pekerja dengan kemahiran dan kelas yang berbeza.

Selain itu, dengan “Respec”, anda boleh menukar hampir setiap statistik dan melaraskan binaan jika yang semasa tidak berfungsi untuk anda. Anda juga boleh memilih kelas dan subkelas yang berbeza, menukar skor dan banyak lagi. Withers boleh melakukan perkhidmatan ini sekerap yang diperlukan, dengan syarat anda mempunyai emas yang mencukupi.

Mencari Withers

Seperti yang telah disebutkan, Withers tinggal di dalam Runtuhan Terlalu Banyak. Anda boleh meneroka penjara bawah tanah ini buat kali pertama di awal cerita atau menyimpannya untuk kemudian, memandangkan terdapat banyak halangan untuk diatasi di dalamnya. Pencarian “Teroka Runtuhan” membawa anda terus ke Dank Crypt, di mana Withers berada.

Inilah cara anda boleh mencari Withers:

 1. Pergi ke Tebing Tepi Jalan.
 2. Cari Kapel.
 3. Cari batu yang tergantung di atas retakan.
 4. Pecah celah tanah dan lompat ke sana.
 5. Lawan musuh.
 6. Navigasi ke Pintu Refectory.
 7. Cari tuil tengkorak klik padanya untuk membuka pintu dan masuk ke Dank Crypt.

Menerokai Dank Crypt

Dank Crypt berbahaya untuk diterokai, dan anda perlu berhati-hati untuk tidak menimbulkan sebarang perangkap atau menyedarkan musuh. Di kawasan ini, anda perlu meneroka bilik pertama dan mencari kunci yang membuka pintu kayu oak, di belakangnya terletak makam Withers. Tambahan pula, untuk membuka kubur dan berinteraksi dengan Withers, anda mesti melucutkan senjata perangkap pada sarkofagus, yang mana anda memerlukan Kit Alat Pelucutan Perangkap.

Inilah cara anda boleh pergi ke makam Withers tanpa mati:

 1. Terokai Dank Crypt dan rompakan peti dan peti.
 2. Buka sarkofagus di tengah-tengah bilik.
 3. Lumpuhkan perangkap dengan toolkit anda.
 4. Ketik butang pada tiang.
 5. Rompak keranda untuk “Kunci Terukir.”

Jika anda tidak menggunakan toolkit dan tidak melucutkan senjata perangkap, mereka akan mengaktifkan dan membunuh anda. Perangkap melepaskan gris dari jeriji lantai, dan kepala Gargoyle menembak bolt api. Pastikan untuk menutup semua jeriji di atas tanah sebelum melucutkan senjata perangkap dan membuka sarkofagus. Terdapat enam jeriji di mana gris keluar.

Selepas anda membuka pintu oak dan memasuki bilik sebelah, anda akan melihat patung gergasi di tengah. Cari butang untuk membuka makam Withers. Ia sepatutnya berada di sebelah kiri bilik. Anda juga perlu mengalahkan beberapa perusuh rangka sebelum menerokai kawasan itu. Sebelum cutscene dan dialog dengan Withers, anda mesti melawan gelombang raksasa yang lain.

Soalan Lazim

Cara memasuki Dank Crypt di Baldur’s Gate 3

Selepas anda menyelesaikan pencarian utama, “Escape the Nautiloid,” anda perlu menuju ke utara sehingga anda sampai ke Ravaged Beach dan mencari pintu masuk ke Dank Crypt di sana. Anda boleh menggunakan item Alat Pencuri atau minta Astarion sebagai teman masuk ke dalam kubur. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya cara untuk memasuki Dank Crypt.

Berpusing ke arah barat, anda boleh menemui retakan di lantai, dan kaedah tambahan untuk masuk adalah meyakinkan seseorang di dalam untuk membenarkan anda masuk. Pintu Purba ialah pintu masuk utama, manakala tiga pintu lagi berada di Pintu Masuk Chapel.

Bolehkah saya membunuh Withers di Baldur’s Gate 3?

Membunuh Withers dalam sebarang cara konvensional tidak mungkin. Walau bagaimanapun, anda boleh mencabar dan melawannya.

Bagaimana untuk memasuki Dank Crypt tanpa melawan penyamun

Anda perlu menavigasi ke The Wooden Hatch untuk mencari pintu masuk. Anda tidak perlu melawan penyamun dengan cara ini. Kawasan ini terletak di timur Pintu Masuk Chapel. Mengikuti laluan akan membawa anda ke pintu belakang Dank Crypt.

Misterius, tetapi Rangka Bermanfaat

The Hooded Skeleton atau Withers tidak mudah ditemui, dan kawasan di mana kuburnya terletak penuh dengan perangkap dan musuh yang mesti anda kalahkan. Menceburi Dank Crypt boleh berbahaya tetapi berbaloi, memandangkan Withers menawarkan perkhidmatan yang berharga selepas anda merekrutnya. Tambahan pula, kawasan ini penuh dengan rampasan yang boleh anda gunakan kemudian dalam permainan.

Mencari Withers tidak diperlukan pada permulaan permainan jika anda tidak memiliki alatan yang diperlukan. Walau bagaimanapun, anda boleh kembali ke kubur pada bila-bila masa dalam permainan dan merekrutnya untuk menggunakan perkhidmatan seperti kebangkitan, “Respec,” dan Hirelings.

Adakah anda menemui cara untuk mengalahkan Withers? Jawapan yang manakah paling memuaskan hati Withers? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.