Apakah Pengecasan Tenaga Bersih pada iPhone dan cara ia berfungsi?

70
Pengecasan Tenaga Bersih pada iPhone

Perkara yang perlu anda ketahui sebelum menggunakan Pengecasan Tenaga Bersih pada iPhone anda:

 • Ciri ini hanya tersedia di AS.
 • iPhone anda mesti menjalankan iOS 16.1 atau lebih baru.
 • Tetapan berikut mesti didayakan Perkhidmatan Lokasi, Perkhidmatan Sistem dan Penyesuaian Sistem.

Ciri Pengecasan Tenaga Bersih adalah bukti usaha berterusan Apple untuk menjadi neutral karbon menjelang 2030. Ciri ini, pada dasarnya, meningkatkan bateri iPhone anda apabila tenaga bersih tersedia. Untuk lebih memahami konsep Pengecasan Tenaga Bersih dan cara ia berfungsi pada iPhone, teruskan membaca!

Apakah Pengecasan Tenaga Bersih pada iPhone?

Apple melancarkan fungsi Pengecasan Tenaga Bersih dengan iOS 16.1. Ciri ini boleh membantu anda dalam mengurangkan jejak karbon anda dan diaktifkan pada iPhone anda secara lalai. Fungsi ini menggunakan Lokasi anda untuk menarik maklumat tentang pelepasan karbon di kawasan anda dan membolehkan pengecasan iPhone anda dengan lebih berkesan hanya semasa pengeluaran tenaga yang lebih bersih.

Apa yang Apple katakan tentang Pengecasan Tenaga Bersih:

“Apabila Pengecasan Tenaga Bersih didayakan dan anda menyambungkan iPhone anda kepada pengecas, iPhone anda mendapat ramalan pelepasan karbon dalam grid tenaga tempatan anda dan menggunakannya untuk mengecas iPhone anda semasa pengeluaran tenaga yang lebih bersih.

Pengecasan Tenaga Bersih hanya tersedia di Amerika Syarikat dan dihidupkan secara lalai apabila anda menyediakan iPhone anda atau selepas anda mengemas kini kepada iOS 16.1.”

Akibatnya, kurang tenaga datang daripada sumber tidak boleh diperbaharui semasa proses pengecasan. Kelemahannya ialah ia hanya membenarkan pengecasan jika sistem elektrik menggunakan sumber tenaga yang lebih hijau seperti solar atau angin.

Semak Kisah Web Google kami tentang panduan Pengecasan Tenaga Bersih untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Ciri Pengecasan Tenaga Bersih Pada iPhone (iOS 16.1)

Tetapan manakah yang perlu didayakan untuk Pengecasan Tenaga Bersih pada iPhone?

Terdapat beberapa pilihan yang mesti didayakan untuk Pengecasan Tenaga Bersih berfungsi seperti yang diharapkan. Di bawah, saya telah menyebut langkah-langkah untuk menentukan sama ada tetapan yang diperlukan aktif.

Dayakan Perkhidmatan Lokasi

 1. Lancarkan apl Tetapan → pilih Privasi & Keselamatan.
 2. Pilih Perkhidmatan Lokasi → togol pada Perkhidmatan Lokasi.

  Dayakan Perkhidmatan Lokasi

Dayakan Lokasi Penting

 1. Lancarkan apl Tetapan → pilih Privasi & Keselamatan.
 2. Pilih Perkhidmatan Lokasi.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Perkhidmatan Sistem.

  Dayakan Lokasi Penting, Pergi ke Tetapan Sistem, pilih Privasi & Keselamatan, pilih Perkhidmatan Lokasi dan ketik Perkhidmatan Sistem

 4. Togol pada Penyesuaian Sistem.
 5. Kemudian ketik Lokasi Penting di bawahnya.
 6. Masukkan kata laluan iPhone anda.
 7. Togol pada Lokasi Penting.

  Togol pada Penyesuaian Sistem, kemudian ketik Lokasi Penting, Masukkan kata laluan iPhone dan sekarang Togol pada Lokasi Penting

Anda mungkin mahu mematikan ciri ini apabila Skrin Kunci iPhone anda memaparkan pemberitahuan bahawa pengecasan telah digantung buat sementara waktu sehingga tenaga lebih bersih tersedia. Untuk mencapai ini, anda hanya boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

Bagaimana untuk melumpuhkan Pengecasan Tenaga Bersih pada iPhone

 1. Lancarkan apl Tetapan.
 2. Tatal ke bawah dan ketik Bateri.
 3. Pilih Kesihatan & Pengecasan Bateri.
 4. Matikan Pengecasan Tenaga Bersih.

  Lumpuhkan Pengecasan Tenaga Bersih pada iPhone

Anda boleh terus mengecas iPhone anda menggunakan kuasa standard selepas mematikan Pengecasan Tenaga Bersih.

Soalan Lazim

Perlukah saya mematikan Pengecasan Tenaga Bersih pada iPhone saya?

Pada pendapat saya, jika anda tinggal di Amerika Syarikat, adalah berfaedah untuk anda memastikan ciri ini didayakan, kerana ia boleh membantu dalam meningkatkan hayat bateri iPhone anda. Walau bagaimanapun, jika anda kerap melakukan perjalanan atau tidak mempunyai rutin pengecasan yang konsisten untuk peranti anda, anda dinasihatkan untuk melumpuhkannya.

Adakah melumpuhkan Pengecasan Tenaga Bersih menjejaskan hayat bateri saya?

Ada kemungkinan bahawa melumpuhkan pengecasan tenaga bersih tidak akan menjejaskan hayat bateri iPhone anda secara langsung, tetapi ini mungkin mengubah kekerapan anda perlu mengecas peranti anda, yang mungkin memberi kesan tidak langsung pada hayat bateri.

Adakah Pengecasan Tenaga Bersih berfungsi apabila saya menggunakan aksesori pengecasan pihak ketiga?

Apabila menggunakan peranti pengecasan pihak ketiga dengan iPhone anda, terdapat kemungkinan ciri Pengecasan Tenaga Bersih tidak akan berfungsi seperti yang dimaksudkan.

Mengakhiri…

Pada masa ini, fungsi ini hanya tersedia di AS. Oleh itu, anda mungkin tidak dapat menggunakan ciri ini jika anda berada di mana-mana selain daripada Amerika Syarikat. Selain itu, jika anda tidak mengecas iPhone anda dengan kerap atau untuk tempoh masa yang panjang, ia tidak akan berfungsi dan tidak akan berguna kepada anda.

Saya harap anda kini telah membersihkan semua butiran mengenai ciri Pengecasan Tenaga Bersih. Sekiranya anda masih mempunyai kebimbangan, sila ajukan sebarang soalan di bahagian komen di bawah. Saya dengan senang hati akan bertindak balas.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk menunjukkan peratusan bateri pada iPhone
 • Bagaimana untuk menyelesaikan masalah kehabisan bateri pada iPhone
 • Bagaimana untuk membetulkan amaran “Pengecasan Ditahan” pada iPhone