Apakah Samsung Free? (Dan bagaimana untuk mematikannya)

46
shutterstock samsung percuma
© Farknot Architect/Shutterstock.com

Jika anda telah menggunakan telefon pintar Samsung Galaxy moden, anda mungkin telah melihat aplikasi Samsung Free. Lihat apa sebenarnya apl mudah alih itu, kegunaannya untuk apa, dan akhir sekali tetapi tidak kurang pentingnya, bagaimana untuk melumpuhkan apl itu pada telefon Samsung anda.

Apakah Samsung Free?

Samsung Free ialah agregator kandungan yang diprapasang pada telefon pintar Galaxy, apl itu juga dipasang apabila telefon dikemas kini dalam peranti yang menjalankan One UI versi 3 atau lebih tinggi.

  • Baca juga: Telefon pintar Samsung mana yang akan menerima kemas kini Android 12

Apl itu menggantikan apl Samsung Daily — yang dengan sendirinya menggantikan apl Bixby Home, ingat itu? — dan berfungsi sama seperti perkhidmatan Google Discover, menawarkan pelbagai kandungan multimedia daripada banyak sumber.

Tab antara muka Percuma Samsung: Dengar, Baca, Main dan Tonton

Tab antara muka Percuma Samsung: Dengar, Baca, Main dan Tonton / © NextPit

Apl ini menawarkan suapan berita (dibekalkan oleh upday, sebelum ini Taboola), episod podcast, permainan, dan juga siaran penstriman langsung — menggunakan perkhidmatan Samsung TV Plus percuma di negara terpilih. Sama seperti alternatif Google, apl boleh menyesuaikan cadangan berdasarkan pilihan anda, tetapi ciri ini adalah pilihan.

Anda tidak boleh menambah suapan secara manual pada apl, seperti suapan RSS NextPit.

  • Berkaitan: Telefon pintar Samsung terbaik di pasaran

Bagaimana untuk melumpuhkan ciri Samsung Free

Aplikasi Samsung Free diprapasang oleh pengilang dan tidak boleh dinyahpasang — sekurang-kurangnya tanpa mengakar telefon — malah dilumpuhkan dalam menu tetapan Aplikasi. Satu-satunya pilihan, kemudian, adalah untuk melumpuhkan ciri, yang boleh dilakukan dengan mengikuti langkah berikut:

  1. Lakukan ketik lama pada ruang kosong pada Skrin Utama.
  2. Leret skrin ke kanan sehingga anda mencapai halaman paling kiri.
  3. Togol suis di bahagian atas halaman kepada Mati.
Langkah untuk melumpuhkan ciri Samsung Free

Langkah untuk melumpuhkan ciri Samsung Free / © NextPit

Langkah yang sama boleh diikuti untuk menggantikan Samsung Free dengan Google Discover, jika anda mahu.

  • Berkaitan: Kuasai telefon Samsung Galaxy anda dengan petua dan kiat terbaik untuk One UI

Itu sahaja untuk petua harian kami. Adakah anda pernah (secara sedar) menggunakan aplikasi Samsung Free? Atau adakah anda seperti saya dan melumpuhkan ciri tersebut sebaik sahaja anda menghidupkan Telefon Galaxy buat pertama kali? Kongsi petua dan pendapat anda dalam komen di bawah!