Apakah telefon dwi-SIM dan bagaimana ia berfungsi?

112
AndroidPIT oneplus 5 0197
© NextPit

Anda mungkin pernah mendengar, atau berminat, menggunakan telefon pintar yang menggunakan kad dwi-SIM tetapi tidak pasti bagaimana ia berfungsi. Mungkin tidak semua orang mengetahuinya, tetapi telefon pintar dual SIM tidak semuanya sama. Biarkan kami memecahkan semua yang anda perlu tahu tentang telefon pintar dwi SIM.

  • Apple akan jadikan dwi SIM dan eSIM standard? Tidak begitu pantas
  • Apakah kad eSIM? Kami menerangkan kebaikan dan keburukan
androidpit chatsim 4

Apakah telefon dwi-SIM dan bagaimana ia berfungsi? / © ANDROIDPIT

Terdapat perbezaan asas antara telefon pintar DSDS (Dual SIM Dual Standby) seperti telefon pintar iPhone XS dan DSFA (Dual SIM Penuh Aktif) baharu seperti Galaxy Note 9. Apakah perbezaan ini? Mari kita lihat.

Apakah maksud Dual SIM?

Bunyinya seperti soalan remeh tetapi penting untuk kembali kepada asas. Sebelum bercakap tentang perbezaan antara pelbagai telefon pintar dwi SIM, adalah penting untuk memahami maksud istilah ini. Dual SIM ialah keupayaan untuk menguruskan dua kad SIM (atau dua nombor telefon) pada masa yang sama. Mereka dibahagikan kepada telefon pintar DSDS dan DSFA.

Telefon pintar dwi SIM sangat baik untuk mereka yang mempunyai lebih daripada satu nombor telefon, contohnya, persendirian dan bekerja, atau bagi mereka yang lebih suka mengalami kadar telefon berbeza dari dua operator berbeza untuk mendapatkan yang terbaik daripada kedua-duanya. Sebagai contoh, anda boleh mempunyai satu kad khusus untuk panggilan dan SMS semasa menggunakan kad lain dengan pelan data yang lebih berfaedah. Telefon pintar ini juga sangat berguna untuk mereka yang sering melakukan perjalanan dan mungkin menggunakan kad tempatan bersama-sama tanpa mengorbankan ketersediaan pada kad peribadi mereka.

AndroidPIT Honor 8 2642

Banyak telefon pintar Dual SIM juga menerima kad MicroSD dalam slot kedua. / © NextPit

Selain itu, banyak apl pemesejan turut menyokong dwi SIM: anda boleh memilih kad SIM yang anda ingin gunakan untuk menghantar mesej. Pembangun Go SMS Pro, sebagai contoh, telah menambah sokongan dwi SIM pada aplikasi mereka.

Apakah perubahan antara DSDA dan DSFA?

DSDA adalah singkatan kepada Dual SIM Dual Standby dan bermakna kedua-dua kad yang dipasang di dalam telefon pintar tidak boleh berfungsi serentak dalam menjana “trafik” (data atau suara tidak ada perbezaan). Untuk lebih jelas, kedua-dua kad yang dipasang dalam telefon pintar DSDS disambungkan ke antena operator anda pada masa yang sama, tetapi sekiranya panggilan masuk pada Kad 1, contohnya, Kad 2 akan dimasukkan ke dalam mod siap sedia, seperti yang anda lakukan. membuat panggilan sendiri. Sudah tentu, perkara yang sama berlaku apabila membalikkan kad.

  • iPhone akan datang boleh menjadikan dual SIM arus perdana di AS

Pada semua telefon pintar dwi SIM, hanya satu kad pada satu masa boleh disambungkan ke Internet. Nasib baik, terdapat telefon pintar yang dilengkapi dengan fungsi yang dipanggil Hot Swap. Telefon pintar yang dilengkapi dengan Hot Swap boleh memilih kad yang hendak digunakan untuk sambungan data dalam tetapan peranti. Untuk telefon pintar tanpa Hot Swap, adalah perlu untuk membalikkan susunan kad SIM apabila anda ingin membuat perubahan, kerana hanya kad utama mempunyai akses kepada rangkaian data.

  • Bagaimana untuk membuka slot kad SIM jika anda tidak mempunyai alat SIM

DSFA, akronim untuk Dual SIM Full Active, adalah teknologi yang lebih lengkap tetapi juga lebih memakan tenaga. Telefon pintar DSFA boleh menerima panggilan pada kedua-dua kad pada masa yang sama, sama seperti talian telefon talian tetap ISDN lama. Dalam kes panggilan masuk pada Kad 2 semasa panggilan pada Kad 1, anda akan menerima makluman panggilan dan anda boleh mengendalikan kedua-dua panggilan pada masa yang sama. Telefon pintar DSFA adalah lebih sedikit dan jauh antara dan biasanya hanya peranti mewah seperti Galaxy Note9. Telefon pintar DSFA biasanya menyokong Hot Swap.

Terdapat beberapa pengecualian

Dunia telefon pintar tidak pernah mudah dan oleh itu, terdapat beberapa pengecualian kepada peraturan tersebut. Sesetengah telefon pintar, sebagai contoh, juga boleh menyambungkan kad SIM sekunder ke internet dalam telefon pintar DSDS tanpa menggunakan Hot Swap, tetapi kad itu hanya menyokong rangkaian 2G lama, kerana ia tidak mempunyai akses fizikal kepada modem 3G/4G dan antena yang dikhaskan. untuk kad utama

AndroidPIT honor 9 lwn oneplus 5 1500

Telefon dengan slot dwi-SIM / © ANDROIDPIT

Telefon pintar lain, seperti Huawei P20 Pro, menyokong 4G dan VoLTE pada kedua-dua kad SIM pada masa yang sama, membolehkan anda mendapatkan pengalaman menyemak imbas dan panggilan internet terbaik pada setiap kad walaupun ia tidak menyokong fungsi DSFA dan oleh itu tidak boleh menerima atau buat dua panggilan pada masa yang sama.

Bolehkah saya menggunakan dua kad SIM daripada dua operator berbeza?

Ia bergantung! Apabila telefon pintar disekat oleh pembawa, ia tidak menerima kad SIM yang datang daripada pembekal lain.

Adakah anda sudah menggunakan telefon pintar Dual SIM? Jika tidak, adakah anda berminat dengan ciri ini? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.