Apakah Telefon Tesla?

140

Sejak awal tahun 2021, pakar teknologi, forum dalam talian dan tabloid telah menggembar-gemburkan idea telefon yang mengubah permainan yang dibuat oleh Tesla. Tetapi adakah ia sebenarnya? Artikel ini akan memberitahu anda semua yang anda perlu tahu tentang telefon Tesla yang dinanti-nantikan, termasuk ciri-cirinya dan tarikh keluaran yang dijangkakan.

Apakah Telefon Tesla?

Apakah Telefon Tesla?

Adalah selamat untuk mengatakan Tesla telah merevolusikan pasaran kereta elektrik. Kereta pertama Tesla, Roadster, dikeluarkan pada tahun 2008 dan dengan cepat menjadi salah satu kereta pengeluaran terpantas di dunia. Sejak itu, Tesla terus menolak sempadan teknologi dengan keretanya.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bagaimanapun, sumber orang dalam telah mendedahkan bahawa Tesla sedang mencari untuk mempelbagaikan portfolionya dengan memasuki pasaran telefon pintar. Peranti ini dikhabarkan akan menggunakan nama Model Pi.

Walaupun spekulasi dan khabar angin meluas, tiada pengesahan rasmi wujud bahawa syarikat yang berpangkalan di Texas itu merancang untuk menghasilkan peranti baharu. Syarikat itu masih membisu tentang rancangan pembangunannya, jadi kami tidak tahu banyak tentang jenis peranti itu.

Walaupun syarikat itu terkenal dengan teknologi canggihnya, ia masih dapat dilihat sama ada ia boleh menterjemahkannya kepada kejayaan dalam pasaran telefon pintar yang kompetitif. Jika khabar angin itu benar dan Tesla mengeluarkan telefon pintar, ia pasti menjadi pelancaran yang dinanti-nantikan.

Telefon pintar itu akan menjadi lanjutan semula jadi strategi Tesla untuk menyepadukan teknologi terasnya secara menegak dan menjual terus kepada pengguna. Tidak seperti pesaingnya, yang bergantung kepada pembekal pihak ketiga untuk banyak komponen utama, Tesla mereka bentuk dan mengeluarkan kebanyakan alat ganti keretanya secara dalaman. Ini membolehkan ia mempunyai kawalan yang lebih besar ke atas kualiti dan kos.

Perkara yang sama boleh berlaku untuk telefon pintar Tesla, yang boleh menampilkan teknologi bateri terobosan dan reka bentuk revolusioner. Walau bagaimanapun, ia masih harus dilihat jika Tesla boleh berjaya memasuki pasaran telefon pintar yang sudah sesak dan menghadapi pemain yang sudah mapan seperti Apple dan Samsung.

ciri-ciri

Inilah yang kami dapat kumpulkan tentang telefon Tesla setakat ini:

Serasi Dengan Starlink

Telefon pintar Model Pi dilaporkan serasi dengan Starlink – perkhidmatan internet jalur lebar berasaskan satelit yang disediakan oleh SpaceX. Mulai Julai 2022, perkhidmatan ini tersedia di 36 negara, termasuk Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Jerman, Perancis, Itali dan New Zealand.

SpaceX memasuki pasaran jalur lebar pada 2018 dengan dua misi: untuk menyediakan internet berkelajuan tinggi kepada kawasan yang kurang mendapat perkhidmatan dan terpencil di seluruh dunia dan untuk melakukannya pada kos yang lebih rendah daripada penyedia semasa. Berdasarkan faedah ini, penerokaan ke dalam pasaran telefon pintar bukan di luar bidang kemungkinan. Tetapi mengapa ini sangat menarik?

3,000 satelit Starlink (sehingga Julai 2022) mengorbit pada ketinggian 550 kilometer (340 batu), berkomunikasi antara satu sama lain dan dengan stesen bumi di Bumi yang dipanggil “stesen pintu masuk,” dan memancarkan liputan internet ke antena pengguna di permukaan planet itu.

Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, telah mengumumkan generasi kedua sistem, Starlink V2, yang boleh menyasarkan telefon mudah alih secara langsung. Sistem ini secara berkesan memintas pembekal rangkaian selular.

Keserasian Model Pi dengan Starlink akan membolehkan pengguna menyambung ke rangkaian terus dari telefon mereka, memberikan mereka akses kepada sambungan internet yang boleh dipercayai tidak kira di mana mereka berada. Ini adalah satu langkah besar ke hadapan untuk Model Pi dan sudah pasti akan menjadi ciri yang sangat dinanti-nantikan untuk ramai pengguna.

Integrasi Dengan Kereta Elektrik

Pakar industri berkata telefon Tesla baharu akan berintegrasi lebih baik dengan kereta Tesla, memberikan pengguna lebih kawalan ke atas fungsi kenderaan. Telefon itu dilaporkan akan membenarkan pengguna mengunci dan membuka kunci kereta serta mengawal suhu, media dan ciri lain. Ini sepatutnya memberi pemandu lebih banyak kemudahan dan kemudahan penggunaan apabila mengendalikan kereta Tesla.

Sesetengah pakar percaya langkah ini boleh menjadikan kereta Tesla lebih menarik kepada pengguna, menjadikannya lebih mudah untuk digunakan. Hanya masa yang akan menentukan sama ada telefon baharu itu sesuai dengan gembar-gembur, tetapi nampaknya ia berpotensi untuk meningkatkan pengalaman pemanduan untuk pemilik Tesla.

Sokongan untuk Neuralink

Neuralink ialah teknologi yang berpotensi membenarkan pengguna mengawal peranti dengan pemikiran mereka. Teknologi ini masih dalam peringkat awal pembangunan, tetapi jika berjaya, implan boleh mempunyai pelbagai aplikasi.

Sebagai contoh, pengguna kurang upaya boleh menggunakan Neuralink untuk mengawal komputer atau anggota prostetik. Selain itu, teknologi ini juga boleh digunakan untuk tugas yang lebih biasa seperti mengawal telefon pintar anda. Di sinilah telefon baharu Tesla masuk.

Telefon ini dikhabarkan mempunyai beberapa jenis antara muka saraf yang membolehkan anda mengawalnya dengan pemikiran. Ini akan menjadi langkah besar ke hadapan untuk Neuralink dan boleh membantu untuk mempopularkan teknologi. Sudah tentu, banyak cabaran masih perlu diatasi sebelum Neuralink boleh menjadi kenyataan, tetapi potensi itu memberi inspirasi.

Pengecasan Suria

Tesla dijangka melengkapkan barisan telefon baharunya dengan keupayaan pengecasan solar. Ini boleh menjadi pengubah permainan untuk industri telefon pintar yang nampaknya telah mencapai tahap yang sukar dari segi inovasi dan ciri baharu.

Pengecasan solar telah digunakan dalam peranti lain, seperti kalkulator, tetapi ia tidak pernah disepadukan ke dalam telefon. Langkah Tesla boleh mengubahnya. Pengecasan solar akan menyediakan sumber kuasa tanpa had untuk telefon dan boleh digunakan untuk mengecas semula bateri lebih cepat daripada kaedah tradisional.

Di samping itu, pengecasan solar akan menjadikan telefon lebih mesra alam dan memberi mereka rangsangan yang sangat diperlukan dari segi hayat bateri. Memandangkan kepakaran Tesla dalam teknologi solar, pengecasan solar untuk telefon pintar nampaknya berada dalam keupayaan mereka. Dan jika mereka melaksanakannya sambil mengekalkan dimensi telefon pintar moden, ia boleh merevolusikan industri telefon pintar.

Keupayaan untuk Bekerja di Marikh

Pada persidangan pada September 2016, Encik Musk berkata bahawa ia mungkin mengambil masa sehingga 100 tahun untuk mencipta tamadun sekurang-kurangnya satu juta orang di Marikh. Sudah tentu, mereka secara semula jadi memerlukan perkhidmatan internet.

Banyak laporan mencadangkan bahawa telefon baharu Tesla boleh memanfaatkan Starlink untuk dapat berfungsi di Marikh. Walaupun teknologi itu sudah membantu beribu-ribu orang mengakses internet di seluruh dunia, tidak jelas bagaimana sistem itu akan disesuaikan untuk digunakan di Marikh.

Starlink telah direka bentuk untuk digunakan di kawasan yang mempunyai garis penglihatan kepada satelit, tetapi di Marikh, akan ada halangan yang ketara, seperti ribut debu, yang akan menghalang isyarat. Di samping itu, satelit hanya berada di orbit selama kira-kira lima tahun sebelum ia terbakar di atmosfera, bermakna aliran berterusan satelit baharu diperlukan untuk mengekalkan perkhidmatan. Walau bagaimanapun, jika telefon itu berfungsi di Marikh, ia akan menjadi satu langkah penting ke arah menjadikan visi Elon Musk tentang koloni Marikh menjadi kenyataan.

Astrofotografi

Seperti yang diketahui oleh sesiapa yang pernah cuba memotret langit malam, sukar untuk mendapatkan imej objek astronomi yang jelas dan tajam. Telefon semasa sudah dilengkapi dengan kamera berkuasa AI yang membantu memotret langit malam, tetapi tumpuan luar angkasa SpaceX boleh membawa perkara ke tahap seterusnya.

Dengan keupayaan untuk mengenal pasti dan menjejak objek astronomi dengan lebih tepat dan keupayaan cahaya malap yang dipertingkatkan, Model Pi boleh menjadi alat yang berkuasa untuk ahli astronomi amatur. Dan dengan reputasi Tesla yang mantap untuk inovasi, telefon sedemikian mungkin akan menjadi sangat popular di kalangan pengguna.

Jadi walaupun kita mungkin tidak dapat mengembara ke angkasa lepas dalam masa terdekat, SpaceX dan Tesla boleh memberi kita perkara terbaik seterusnya: keupayaan untuk meneroka alam semesta dari poket kita.

Perlombongan Cryptocurrency

Bukan rahsia lagi bahawa Elon Musk adalah peminat mata wang kripto. Pada masa lalu, dia telah menjadi umum tentang sokongannya untuk Bitcoin dan Dogecoin. Oleh itu, adalah tidak munasabah untuk menganggap bahawa dia mahu membenamkan keupayaan untuk melombong mata wang kripto dalam telefon.

Khabar angin ialah telefon baharu Tesla akan melombong syiling baharu yang dipanggil MarsCoin. Tetapi untuk ini berfungsi dengan pasti, beberapa perkakasan yang serius perlu dilaksanakan. Apa yang jelas ialah jika Tesla mampu melakukannya, ia akan menjadi pengubah permainan untuk industri mata wang kripto. Hanya masa yang akan menentukan jika khabar angin ini ternyata benar.

Tarikh Keluaran Jangkaan

Walaupun Tesla tidak memberikan garis masa rasmi, pakar industri menjangkakan Model Pi akan memasuki pasaran pada akhir 2023 atau awal 2024.

Tidak terlalu sukar untuk melihat mengapa Tesla mungkin tidak tergesa-gesa untuk melancarkan produk itu. Pengguna sudah mempunyai banyak pilihan daripada jenama yang mantap seperti Apple dan Samsung, dan ia memerlukan produk yang luar biasa untuk pendatang baru untuk membuat penyok di pasaran.

Ia akan menjadi menarik untuk melihat sama ada Tesla boleh membuat percikan dengan tawarannya sendiri.

Ini Permainan Yang Lama Menunggu… Buat Sekarang

Walaupun telefon Tesla belum dikeluarkan lagi, dan tidak ada pengumuman yang jelas tentang apa yang diharapkan, terdapat beberapa tanda ia akan menjadi luar biasa. Syarikat itu mempunyai sejarah mengeluarkan produk berkualiti tinggi, dan telefon itu dikhabarkan mempunyai ciri unik dan inovatif.

Walau bagaimanapun, Tesla membubarkan jabatan perhubungan awamnya pada 2020; oleh itu, kami tidak mempunyai sumber maklumat yang boleh dipercayai tentang bila anda boleh membeli telefon Tesla. Kami hanya perlu menunggu dan melihat sama ada dan bila telefon Tesla akan tersedia.

Apakah ciri yang anda suka lihat pada telefon Tesla? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.