Apakah Twitter Blue dan cara menggunakannya!

89
Cara Menggunakan Twitter Blue pada iPhone

Setiap platform media sosial cuba menjana wang dengan menjual “Langganan Premium” di platform mereka. Langganan adalah masa depan kerana ia merupakan kos berulang yang lebih baik daripada jualan dan keuntungan sekali sahaja. Twitter mahukan sekeping pai ini dan telah memperkenalkan semula langganan premiumnya, Twitter Blue.

Sekarang, jika anda ingin mengetahui cara menggunakan Twitter Blue pada iPhone atau Mac, perkara yang diperlukan dan cara melanggannya, anda telah datang ke tempat yang betul. Baca bersama jika anda mahu mengikuti kereta muzik dan mahu tanda yang disahkan di sebelah nama anda pada platform media sosial Blue Bird.

Apakah Twitter Blue?

Twitter Blue ialah langganan bulanan ikut serta yang ditawarkan oleh Twitter. Ya, ia adalah langganan berbayar dan menawarkan faedah dan ciri eksklusif kepada pelanggannya. Walau bagaimanapun, platform media sosial kekal bebas untuk digunakan. Kini, ketersediaan Twitter Blue kurang meluas daripada yang kami mahukan.

Semasa menulis artikel ini, Twitter Blue hanya tersedia di AS, Kanada, Australia, New Zealand dan UK. Syarikat itu telah menjelaskan bahawa mereka merancang untuk memperluaskan ketersediaan langganan ke wilayah lain dan sentiasa mengusahakan perkara yang sama. Selain itu, semua ciri yang disenaraikan di bawah tidak akan tersedia pada semua platform. Selain itu, Twitter akan terus membuat perubahan secara berkala untuk menambah baik perkhidmatan.

Faedah langganan Twitter Blue

Tanda Pengesahan dan Edit Tweet adalah faedah penting untuk melanggan Twitter Blue. Selain daripada tanda pengesahan (yang bukan lagi sekadar tanda semak biru, lebih lanjut mengenainya kemudian), terdapat beberapa ciri lain Twitter Blue yang membolehkan pengguna memperibadikan pengalaman mereka di platform media sosial.

1. Buat asal Tweet

Ciri Undo Tweet menawarkan pilihan kepada pengguna untuk menarik balik, mengambil semula atau membatalkan Tweet sebelum ia didedahkan kepada umum. Ia menawarkan masa yang singkat kepada pengguna untuk menyemak semula Tweet mereka dan menyemaknya sebelum orang lain di platform boleh melihatnya. Sebaik sahaja anda mempratonton Tweet anda, anda boleh membiarkannya untuk semua orang melihat atau memadamkannya jika anda ingin membuat perubahan.

2. Edit Tweet

Salah satu ciri yang paling dituntut di Twitter ialah pilihan untuk mengedit Tweet. Dengan langganan Twitter Blue, anda kini boleh mengedit Tweet anda (akhirnya!). Walau bagaimanapun, terdapat beberapa batasan yang perlu anda ketahui:

 • Tweet boleh diedit maksimum 5 kali.
 • Ciri ini boleh digunakan hanya untuk 30 minit pertama selepas menyiarkan Tweet.
 • Semua orang boleh melihat versi asal Tweet yang diedit. Pengguna boleh melihat semua versi yang diedit dengan mengetik pilihan Terakhir Diedit.

3. Penanda buku folder

Twitter membenarkan pengguna menanda halaman (simpan) Tweet untuk dilawati kemudian. Walau bagaimanapun, ia disimpan secara kronologi (lebih baru kepada yang lebih lama), yang menjadikan navigasi memenatkan. Dengan Twitter Blue, pengguna boleh mengumpulkan dan menyusun Tweet Ditanda Halaman ke dalam folder yang berbeza. Anda boleh membuat folder tanpa had. Selain itu, folder dan Tweet Ditanda Halaman ini akan kekal peribadi.

4. Ikon dan tema apl tersuai

Anda kini boleh menetapkan tema tersuai dan ikon aplikasi untuk Twitter pada iPhone anda. Anda boleh memilih daripada senarai pilihan berwarna-warni untuk tema dan ikon. Selain itu, Twitter akan menawarkan “Kelihatan Ditampilkan Baharu” untuk ikon untuk tempoh yang singkat, seperti ikon eksklusif berdasarkan masa dalam setahun, beberapa acara global atau serantau, dsb.

Walaupun menyesuaikan ikon aplikasi pada iPhone adalah mudah, kami mesti menghargai bahawa Twitter secara asalnya menawarkan ikon tersuai untuk pelanggan Twitter Blue.

5. Navigasi tersuai

Bar navigasi aplikasi Twitter berselerak. Ia mempunyai sejumlah enam item. Dengan Twitter Blue, anda mendapat pilihan untuk mengurangkan nombor ini dan menetapkan mana-mana daripada 2 hingga 6 item pada bar navigasi. Ia adalah ciri yang sangat baik di mana anda boleh menyusun semula Menu dan menavigasi dengan cepat ke kandungan yang paling penting kepada anda.

6. Artikel teratas

Beberapa orang (termasuk saya) menggunakan Twitter untuk mengikuti berita harian atau artikel bermaklumat lain. Artikel teratas menampilkan pintasan yang memaparkan artikel yang paling banyak dikongsi daripada semua orang yang anda ikuti di Twitter. Ini membantu anda terus berhubung dengan semua kejadian terkini dan memberikan cerapan tentang perkara yang dibaca dan dikongsi oleh orang yang anda ikuti di Twitter.

7. Pembaca

Sebilangan besar pengguna berkongsi Benang (siri Tweet yang saling berkaitan) di Twitter. Biasanya, pencipta di Twitter menulis urutan bermaklumat untuk membantu mendidik khalayak mereka dan juga mengembangkan jangkauan mereka.

Ciri Pembaca membenarkan penyesuaian (laraskan saiz teks) dan membolehkan pengguna membaca urutan teks yang panjang ini dalam format yang lebih ringkas.

Keperluan untuk mendaftar untuk Twitter Blue

Proses untuk melanggan Twitter Blue agak mudah. Walau bagaimanapun, pengguna perlu memenuhi keperluan khusus untuk melanggan. Dan keperluan ini disediakan untuk kebimbangan keselamatan.

Selain itu, salah satu tujuan asal Tick Pengesahan adalah untuk menghalang penyamar, dan keperluan memastikan perkara itu.

Jika anda memenuhi keperluan ini, anda boleh mendaftar untuk Twitter Blue.

 • Akaun Twitter perlu lebih lama daripada 90 hari.
 • Untuk melanggan, anda harus aktif di Twitter selama sebulan yang lalu (30 hari).
 • Akaun anda mesti mempunyai foto profil dan nama paparan.
 • Akaun anda mesti dipautkan dengan nombor telefon yang disahkan/disahkan.
 • Akaun tersebut mestilah tiada tanda-tanda mengelirukan, memperdaya, menghantar spam atau terlibat dalam memanipulasi platform.
 • Akhir sekali, akaun itu mestilah tiada perubahan terkini pada Foto Profil, Nama Paparan atau Nama Pengguna.

Cara mendaftar untuk Twitter Blue pada iPhone, iPad dan Mac

Jika Twitter Blue tersedia di rantau anda dan anda memenuhi semua keperluan yang dinyatakan sebelum ini, ikuti langkah di bawah untuk melanggan Twitter Blue.

Pada iPhone dan iPad

 1. Buka apl Twitter pada iPhone anda dan log masuk ke akaun anda.
 2. Ketik Profil anda di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Navigasi dan ketik pada pilihan Biru Twitter.
 4. Ketik butang Langgan dan ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan pembelian dalam apl pada iPhone anda.

Pada Mac

 1. Buka mana-mana pelayar → pergi ke Twitter.com → log masuk ke akaun anda.
 2. Klik pilihan … lagi di bahagian bawah sebelah kiri Menu.
 3. Klik Twitter Biru.
 4. Klik butang Langgan dan ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan pembayaran dalam talian anda.

Sebaik sahaja pasukan Twitter telah mengesahkan Profil anda, anda akan menerima tanda yang disahkan di sebelah nama anda pada Profil anda dan tweet anda.

Bagaimana pengesahan di Twitter berfungsi

Terdahulu, cek yang disahkan atau Blue Tick hanya diberikan kepada pengguna seperti artis, wartawan, tokoh masyarakat, pemegang kerajaan yang terkenal, akaun jenama rasmi, dll. Selain itu, semua pengguna ini perlu menyediakan dokumen tertentu untuk menerima tanda semak biru.

Sejak Elon Musk mengambil alih tampuk Twitter, dia telah cuba mengubah proses pengesahan, dan kini, sesiapa yang sanggup membayar untuk Twitter Blue boleh mengesahkan diri mereka di Twitter. Bagaimanakah anda membezakan pengguna Twitter Blue daripada pemegang kerajaan yang terkenal atau akaun jenama rasmi?

Nah, untuk melawan isu ini, Twitter akan memaparkan tanda semak emas untuk akaun perniagaan/jenama rasmi. Selain itu, akaun kerajaan dan pelbagai hala akan mendapat tanda semak kelabu dan bukannya akaun biru untuk membantu membezakannya daripada penyamar, dsb.

Untuk Meringkaskan:

 • Tanda semak biru: Pelanggan Biru Twitter

 • Tanda semak emas: Akaun Perniagaan/Jenama Rasmi.

 • Tanda semak kelabu: Akaun Kerajaan atau Pelbagai Hala.

Mengapakah Twitter Blue lebih mahal pada iPhone?

Twitter Blue berharga $11 sebulan pada iOS. Anda boleh melanggan perkhidmatan yang sama untuk 8 dolar menggunakan pelayar web di tempat lain. Jadi, mengapa perbezaan ini? Mengapa membayar lebih untuk mendapatkan faedah yang sama jika anda melanggan Twitter Blue melalui iPhone anda dan bukannya pelayar web?

Bagi mereka yang tidak sedar, Apple mengambil potongan 30% daripada pembangun aplikasi yang menghasilkan lebih daripada satu juta dolar dalam hasil di App Store. Elon Musk berang apabila dia menemui perkara ini dan menulis tweet tentang perkara itu tidak adil, dsb. Akhirnya, dia bertemu dengan Tim Cook, Ketua Pegawai Eksekutif Apple, dan menyelesaikan isu ini.

Kini, untuk menebus kos asal $8, Twitter Blue berharga $11 pada iOS. Jadi Apple boleh mendapat potongan 30%, malah Twitter mendapat $8 asalnya. Situasi menang-menang untuk kedua-dua syarikat kecuali pengguna.

Jika anda berhasrat untuk melanggan Twitter Blue dan ingin menjimatkan wang, pastikan anda melanggan melalui pelayar web dan bukan apl Twitter pada iPhone anda.

Bagaimana untuk membatalkan langganan Twitter Blue

Semasa menulis artikel ini, tiada cara untuk menjeda langganan Twitter Blue anda. Walau bagaimanapun, anda boleh membatalkannya. Setelah dibatalkan, tanda semak biru akan berada pada Profil anda sehingga tempoh langganan tamat. Walau bagaimanapun, Twitter juga boleh mengalih keluar tanda semak biru jika pasukan memutuskan untuk menggantung akaun anda atau melarangnya.

Untuk membatalkan langganan Twitter Blue anda, pergi ke tetapan Twitter Blue pada iPhone atau Mac anda dalam apl. Anda boleh mengurus semua faedah dan ciri daripada tab ini.

Adakah Twitter Blue berbaloi?

Jawapan kepada soalan itu sangat subjektif. Jika set ciri yang ditawarkan oleh Twitter Blue nampaknya membantu anda, pastinya, Twitter Blue berbaloi. Jika ciri-ciri tidak membuat perbezaan atau menambah nilai kepada cara anda berinteraksi dengan platform, maka ia tidak berbaloi.

Satu keluhan saya dengan Twitter Blue ialah ia tidak menghapuskan iklan di Twitter. Sehingga ciri itu disediakan untuk pengguna Twitter Blue, saya tidak nampak diri saya melanggan Twitter Blue.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk memuat turun video Twitter pada iPhone dan Android
 • Cara menjadikan akaun Twitter peribadi menggunakan iPhone, iPad dan desktop
 • Cara Membetulkan Apl Twitter Tidak Berfungsi atau Memuatkan pada iPhone