Apakah VPN? Cara Ia Berfungsi dan Kegunaan Biasa

95

Apakah VPN, dan bagaimana ia berfungsi? Bagaimanakah anda tahu jika anda patut menggunakannya, dan adakah ia berbaloi untuk membayar untuk melindungi privasi anda, atau patutkah anda menggunakan yang percuma? Dalam artikel ini, kami akan membincangkan semua yang anda perlu ketahui sebelum anda mula menggunakan VPN.

Apakah VPN?  Cara Ia Berfungsi dan Kegunaan Biasa

Rangkaian persendirian maya (VPN) mempunyai reputasi yang buruk kerana potensinya dan sejarah penggunaan rahsia. Walau bagaimanapun, VPN boleh digunakan untuk pelbagai aplikasi, kebanyakannya adalah sah dan berguna kepada rata-rata peminat internet anda. VPN terbaik adalah sangat selamat, dan ia adalah alat standard yang membantu anda memanfaatkan sepenuhnya web, semuanya tanpa melakukan apa-apa yang menyalahi undang-undang. Memasang VPN tidak sukar sama sekali dan berfungsi di luar kotak pada kebanyakan masa.

Ramai orang tidak akan bermimpi untuk menggunakan internet tanpa menyembunyikan apa yang mereka lakukan, terutamanya dengan penuaian data hari ini, teknik pemasaran dan penjualan maklumat peribadi. Mereka menjadi semakin popular dengan pengguna internet kasual.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Apakah VPN?

Pada operasi yang paling mudah, VPN membenarkan anda menyembunyikan alamat IP anda (kod yang mengenal pasti sambungan web anda secara unik). VPN melindungi privasi, identiti dan lokasi anda dengan memindahkan IP anda ke rangkaian peribadi yang bersambung ke internet melalui terowong yang disulitkan. Sambungan ini biasanya digunakan untuk akses Internet awam, seperti hotspot Wi-Fi atau malah penghala di restoran tempatan.

Khususnya, VPN berguna untuk memintas kandungan terkunci wilayah, seperti menonton Netflix yang biasa anda lakukan semasa melancong di UK, atau menonton BBC iPlayer di AS. Banyak syarikat kini cukup arif untuk menyekat alamat VPN yang diketahui jika penggunaannya menggalakkan aktiviti haram atau melanggar hak tontonan serantau. Vudu hanyalah satu contoh.

Secara lebih teknikal, VPN ialah rangkaian komputer yang disambungkan dengan selamat melalui internet. Rangkaian ini membenarkan semua penggunanya menyambung dan memindahkan data antara satu sama lain tanpa mengintip bakal penggodam dan pengintip internet.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Bagaimana VPN Berfungsi?

VPN berfungsi dengan menyulitkan komunikasi pada peranti yang anda gunakan, sama ada telefon pintar, komputer riba atau tablet. Ia menghantar data melalui terowong selamat ke pelayan penyedia VPN. Data disulitkan dan dihalakan semula ke mana-mana tapak yang anda cuba capai. Perkhidmatan VPN berbayar, seperti ExpressVPNboleh menutup alamat IP anda supaya anda boleh menyemak imbas dalam talian dengan selamat.

Apakah Proksi?

VPN sering dibincangkan bersama proksi, dan ia mempunyai kegunaan yang serupa. Walaupun VPN biasanya digunakan untuk melindungi data dalam “terowong” yang selamat, proksi mengarahkan data melalui peranti rangkaian lain, seperti pelayan jauh. Sambungan ini menjadikannya kelihatan seolah-olah trafik datang daripada pelayan, bukannya individu, memberikan mereka lapisan kerahasiaan yang berbeza. Walau bagaimanapun, sementara VPN akan menyembunyikan siapa anda, di mana anda berada dan tapak web yang anda lawati, proksi hanya mengendalikan dua yang pertama.

Secara ringkasnya, VPN melindungi data dan proksi melindungi pengguna.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Kegunaan Biasa untuk VPN

1. Wi-Fi Awam: Jika anda menggunakan VPN pada sambungan Wi-Fi yang tidak dilindungi (restoran, lapangan terbang, hotel, pejabat perubatan, dsb.), data anda disulitkan secara automatik. Adalah agak selamat untuk log masuk ke apl perbankan dan tapak perubatan, serta membeli-belah dalam talian.

2. Beli-belah dalam talian: Kedai yang menyulitkan dan melindungi maklumat anda biasanya dilabelkan ‘https’ dalam bar alamat dan mempunyai simbol kunci. Walau bagaimanapun, sesetengah kedai dalam talian mendedahkan anda, manakala tapak lain, seperti yang disediakan oleh penggodam, boleh kelihatan sah walaupun tidak. Penyemak imbas seperti Google Chrome dan Firefox menukar halaman web yang tidak selamat kepada halaman yang selamat apabila boleh. Terdapat juga aplikasi pihak ketiga seperti HTTPS Di Mana-mana yang menjadikan halaman tidak selamat selamat. Walau apa pun, menggunakan VPN akan menjamin data anda selamat jika anda melawat tapak berisiko.

3. Perlindungan terhadap pengintipan: Menggunakan VPN boleh melindungi anda daripada penggodam dan pemantauan pembekal perkhidmatan. Jika anda melawat tapak torrent atau memuat turun filem dari tapak web, anda bertaruh pembekal perkhidmatan Internet (ISP) anda sedang memerhatikan anda, dan anda boleh menerima surat dalam mel sebagai amaran. Anda juga mungkin menemui tapak yang dibina untuk memantau aktiviti penyemakan imbas anda, dan mencuri maklumat peribadi untuk dijual di pasaran gelap.

4. Berkecuali bersih: Tidak kira undang-undang netraliti bersih persekutuan semasa yang aktif, jika ada, ISP mungkin dapat mendikitkan kelajuan web dan mengehadkan perkhidmatan penstriman, yang mungkin pada masa ini. Malangnya, mereka juga boleh menerima jumlah sekali gus daripada pihak ketiga atau penyedia web tertentu (Facebook dan bukan Twitter, contohnya) untuk mengutamakan tapak dan perkhidmatan syarikat yang membayar berbanding persaingan. Namun, kebanyakan ISP bertahan kerana perundangan yang sentiasa berubah dan kontroversi serta tindakan mahkamah negeri. Semua senario boleh dipintas menggunakan VPN (jika dinyahsekat) yang melaporkan lokasi anda di tempat lain.

5. Mengalih keluar blok geo: VPN boleh memintas sekatan tempatan dengan menyembunyikan alamat IP sebenar pengguna dan menggantikannya dengan alamat ‘tempatan’. Ini boleh berguna untuk semua jenis kandungan media, serta untuk bermain permainan video di rantau selain anda sendiri.

Bilakah Saya Harus Menggunakan VPN?

Pengguna rumah yang merasakan keperluan untuk melindungi data peribadi semasa menyemak imbas web dari telefon pintar atau komputer mereka harus menggunakan VPN. Sesetengah penghala membenarkan anda menyediakan VPN secara langsung pada keseluruhan rangkaian anda, bermakna semua peranti dilindungi, menjimatkan anda daripada memulakan VPN pada setiap telefon, tablet atau PC.

Sesetengah individu menggunakan VPN kerana mereka tidak mahu aktiviti dalam talian mereka dijejaki, tetapi melakukannya untuk tujuan yang menyalahi undang-undang. VPN membenarkan pengguna menjalankan aktiviti dalam talian yang jahat tanpa dikesan. Untuk sebahagian besar, orang ramai menggunakannya secara sah untuk perlindungan identiti dan menonton kandungan terhad wilayah.

Jenis VPN

Akses Jauh: Seperti namanya, VPN akses jauh membenarkan pengguna individu mewujudkan sambungan selamat pada rangkaian komputer jauh. Pengguna tidak perlu memasangkan ke pelayan rangkaian tertentu. Syarikat yang mempunyai pekerja jauh atau orang yang sering melakukan perjalanan, sering menggunakan VPN akses jauh.

Tapak ke tapak: Sebaliknya, VPN tapak ke tapak membenarkan pejabat di pelbagai lokasi mewujudkan sambungan selamat antara satu sama lain melalui rangkaian awam. Tapak intranet (dieja dengan betul) yang boleh diakses di luar pejabat adalah salah satu contoh penggunaan VPN tapak ke tapak. Sebagai alternatif, jika syarikat mempunyai pautan dengan firma luar, seperti pembekal, sambungan VPN extranet akan membenarkan mereka bekerja bersama dalam rangkaian yang selamat dan dikongsi sambil menghalang akses kepada intranet berasingan mereka.

VPN percuma berbanding berbayar

VPN datang dalam dua perisa: berbayar dan percuma. VPN percuma mungkin kedengaran sesuai untuk penggunaan sekali sahaja untuk melihat kandungan yang tidak boleh diakses, tetapi perkhidmatan VPN berbayar pastinya melebihi pelanggan VPN percuma.

VPN memerlukan wang untuk dijalankan, jadi loceng penggera sepatutnya berbunyi apabila anda melihat VPN menawarkan perkhidmatan percuma melainkan mereka mempunyai bekalan hasil iklan yang sihat. Perkhidmatan percuma bukan sahaja lebih perlahan, kurang selamat dan lazimnya gagal menutup alamat IP anda, tetapi ia juga membawa bahaya yang serius seperti mengumpul maklumat anda atau merampas jalur lebar internet dan alamat IP anda. Menggunakan alamat komputer anda sendiri, VPN percuma ini boleh membenarkan pengguna lain melakukan aktiviti haram semasa menggunakan lokasi anda. Walau bagaimanapun, beberapa VPN percuma adalah sah.

Walau bagaimanapun, VPN berbayar menawarkan lebih banyak keselamatan bersama-sama dengan janji untuk tidak menjual maklumat anda atau menggunakan lebar jalur anda untuk orang lain. Pihak ketiga menggunakan langganan anda untuk membayar perkhidmatannya. Anda juga akan mendapati bahawa sambungan anda berjalan lebih pantas, tidak kerap terputus dan alamat IP anda bertopeng. Perkhidmatan berbayar juga tidak begitu banyak, bermula serendah $2 sebulan semasa promosi. Secara kerap, harga bermula pada sekitar $4-$6 sebulan (atau dibayar setiap tahun atau sebagai pakej 2-5 tahun).

Di Mana Saya Boleh Dapatkan VPN?

iOS Store ExpressVPN

Mencari “VPN terbaik” atau “muat turun VPN,” atau sebarang carian yang mengandungi “VPN,” sentiasa memaparkan banyak pautan muat turun VPN yang disokong iklan. Anda tidak sepatutnya mengklik pada mereka apabila ingin memuat turun VPN. Pertaruhan terbaik anda ialah pergi terus kepada pelanggan yang dipercayai atau sumber muat turun. Google Play dan iOS App Store kedua-duanya menawarkan pelbagai pilihan pelanggan VPN percuma dan berbayar untuk peranti mudah alih. Pilihan berbayar yang baik untuk pemula ialah ExpressVPN. Kami juga mempunyai senarai terkumpul VPN terbaik untuk membantu membimbing anda.

Mengapa Kontroversi?

Jika anda menggunakan perkataan VPN atau proksi di sekeliling orang tertentu, mereka mungkin mempunyai reaksi negatif serta-merta. Ini kerana lapisan privasi tambahan yang disediakan oleh VPN kadangkala boleh digunakan untuk tujuan jahat. Yang paling teruk dari tujuan ini ialah aktiviti haram.

Sisi yang lebih ringan dari negatif VPN boleh diperhatikan dalam dunia permainan video dalam talian yang kompetitif. Memandangkan permainan dalam talian semakin popular, begitu juga dengan populariti menipu dalam permainan ini. Pembangun cuba membendung perkara ini dengan mengedarkan larangan IP, memastikan penipu tidak lagi boleh bermain permainan walaupun dengan akaun baharu. Masukkan VPN; keupayaan untuk menukar alamat IP dari mana anda menyambung ke internet dengan membenarkan malangnya membenarkan penipu untuk memintas larangan IP ini dalam banyak permainan.

Pemikiran Akhir tentang Apa Itu VPN

VPN boleh menjadikan pengalaman dalam talian anda lebih selamat dan terjamin. Ia melindungi maklumat peribadi anda dan meningkatkan privasi dalam talian. Walaupun mereka mungkin mempunyai reputasi yang kurang cemerlang daripada penggunaan popular mereka pada masa lalu, VPN amat berguna dan menjadi lebih diperlukan dalam pengalaman internet yang mengganggu hari ini. Sekarang setelah anda mengetahui apa itu VPN, adakah anda mempunyai sebarang soalan atau kebimbangan? Sebarang cadangan untuk perkhidmatan VPN kegemaran anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!