Apakah yang dilakukan oleh Set Semula Tetapan Rangkaian?

105

Adakah Wi-Fi anda kerap terputus? Adakah Wi-Fi anda berjalan lebih perlahan daripada sebelumnya? Adakah VPN anda gagal disambungkan? Semua isu ini dan banyak lagi boleh diselesaikan dengan tetapan semula mudah tetapan rangkaian anda pada peranti yang memberi anda isu. Begini cara tetapan semula rangkaian berfungsi pada PC atau telefon mudah alih anda.

Apakah yang dilakukan oleh Set Semula Tetapan Rangkaian?

Apakah yang dilakukan oleh Set Semula Tetapan Rangkaian pada iPhone?

Terdapat beberapa perkara yang berlaku apabila anda menetapkan semula tetapan rangkaian pada iPhone anda. Jenis rangkaian mudah alih anda bertukar kepada lalai. Oleh itu, anda perlu menukar ini kembali selepas menetapkan semula tetapan rangkaian. Ini biasanya bermakna mendapatkan maklumat data selular baharu daripada pembekal perkhidmatan anda, biasanya dengan mengikut arahan melalui kod MMI.

Rangkaian Wi-Fi anda yang disimpan juga akan dipadamkan serta kata laluan, jadi anda harus menuliskannya sebelum menetapkan semula.

Selain itu, peranti Bluetooth anda yang telah dipasangkan sebelum ini akan dialih keluar dan perlu disambungkan semula. Pada dasarnya, peranti anda akan menukar kembali kepada tetapan rangkaian kilang atau asalnya.

Kebanyakan tetapan lain tidak akan ditukar (iaitu, tempat liputan dan paparan wayarles). Data peribadi anda juga tidak akan diubah. Anda tidak akan kehilangan nota, foto, video, kenalan dan sebagainya.

Alternatif untuk Cuba Sebelum Tetapan Semula

Sebelum menetapkan semula tetapan rangkaian anda pada iPhone anda, terdapat beberapa alternatif untuk dicuba:

 • Anda boleh cuba menghidupkan dan mematikan mod Pesawat.
 • Anda juga boleh mematikan telefon anda, kemudian hidupkan semula.
 • Melupakan rangkaian Wi-Fi anda dan kemudian menyambungkannya semula kadangkala boleh membetulkan isu rangkaian.
 • Jika ini tidak berfungsi, anda juga boleh cuba but semula modem atau penghala anda.
 • Akhir sekali, anda boleh menyemak untuk memastikan peranti anda dikemas kini kepada versi terkini.

Bagaimana untuk Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian pada iPhone

Jika tiada tetapan semula “lembut” menyelesaikan isu anda, dan anda masih ingin menetapkan semula tetapan rangkaian pada iPhone anda, ikut langkah di bawah:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Ketik “Umum.”
 3. Pilih “Tetapkan Semula.” Dalam sesetengah versi, ini ialah “Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone”, kemudian “Tetapkan Semula.”
 4. Pilih “Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.”
 5. Masukkan kod laluan anda jika digesa.
 6. Ketik “Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian” sekali lagi untuk mengesahkan pilihan anda.

Apakah yang Dilakukan Set Semula Tetapan Rangkaian pada Android?

Sama seperti menetapkan semula tetapan rangkaian pada iPhone, terdapat beberapa perkara yang akan terjejas.

Sebagai contoh, mana-mana peranti Bluetooth yang dipasangkan akan dialih keluar dan anda perlu membaikinya selepas menetapkan semula tetapan.

Anda juga perlu melaraskan jenis rangkaian mudah alih anda kembali kepada apa yang anda pilih sebelum ini kerana tetapan semula akan mengembalikannya kepada tetapan lalai. Selalunya, anda perlu mengambil maklumat data selular baharu dan butiran tetapan titik akses daripada pembekal anda. Ini biasanya datang dalam SMS apabila anda mula-mula memasang kad SIM.

Data Wi-Fi anda akan dialih keluar juga jadi anda disyorkan untuk menulis kata laluan untuk rangkaian penting anda untuk mengelakkan kehilangannya selama-lamanya.

Seperti iPhone, data peribadi anda serta kebanyakan tetapan lain tidak akan terjejas oleh tetapan semula ini.

Alternatif untuk Cuba Sebelum Set Semula

Terdapat beberapa pilihan yang boleh anda cuba sebelum menetapkan semula tetapan rangkaian anda pada peranti Android anda:

 • Mula-mula, anda ingin memastikan peranti anda dikemas kini kepada versi terkini.
 • Seterusnya, dalam tetapan anda, anda boleh menghidupkan dan mematikan mod Pesawat, yang kadangkala akan membetulkan isu tersebut.
 • Anda juga boleh cuba menetapkan semula penghala anda dan bukannya peranti yang disambungkan kepadanya. Menghidupkan dan mematikannya kadangkala membetulkan penghalaan NAT yang mendasari.
 • Ini juga berlaku dengan modem anda, yang anda juga boleh cuba untuk menetapkan semula.
 • Pilihan lain ialah mematikan peranti anda, kemudian hidupkannya semula.
 • Jika ini tidak berfungsi, anda boleh cuba memutuskan sambungan Wi-Fi anda dan kemudian menyambungkannya semula selepas beberapa saat.

Bagaimana untuk Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian pada Android

Menetapkan semula tetapan rangkaian biasanya merupakan pilihan terakhir. Berikut ialah cara untuk melaksanakannya pada telefon Android:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Sistem” atau “Perihal telefon” atau “Sambungan & perkongsian”, bergantung pada model anda.
 3. Pilih “Lanjutan.” Jika terus dalam “skrin Sambungan”, anda mungkin boleh melangkau ini.
 4. Ketik pada “Tetapkan Semula Pilihan” (kadangkala menyatakan perkara yang sedang diubah).
 5. Pilih “Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.” Anda mungkin boleh memilih aspek rangkaian (Wi-Fi, rangkaian selular dan Bluetooth) untuk ditetapkan semula secara individu.
 6. Tekan “Tetapkan Semula Tetapan” untuk mengesahkan.

Kebanyakan binaan Android yang lebih baharu mempunyai fungsi carian dalam Tetapan mereka yang boleh menavigasi ke “Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian” secara terus.

Apakah yang Dilakukan Set Semula Tetapan Rangkaian pada PC?

Ringkasnya, menetapkan semula tetapan rangkaian pada peranti PC akan memulihkan semua tetapan Wi-Fi, VPN dan Ethernet ke kilang mereka, keadaan lalai. Ia juga akan menukar tetapan Bluetooth, Rangkaian dan Bluetooth kembali kepada keadaan asalnya. Ia pada asasnya akan memadamkan semua maklumat ini, kemudian memasangnya semula.

Apabila anda menghidupkan semula PC anda selepas menetapkan semula tetapan rangkaian, anda perlu menyambung semula peranti Wi-Fi, Bluetooth dan VPN anda, jadi adalah penting untuk menulis sebarang kata laluan yang berkaitan. Seperti menetapkan semula tetapan rangkaian pada iPhone dan Android, data dan fail peribadi anda tidak akan disentuh atau terjejas dalam apa jua cara.

Alternatif untuk Cuba Sebelum Set Semula

Sebelum memulihkan tetapan rangkaian kepada status kilang, terdapat beberapa idea untuk dicuba pada PC sama seperti pada iPhone dan Android.

Mula-mula, anda boleh menyemak untuk memastikan Internet berfungsi dengan baik pada peranti lain. Jika ya, anda boleh yakin bahawa komputer anda yang memberikan isu itu dan bukannya internet itu sendiri. Anda juga boleh cuba menetapkan semula peranti penghala dan modem.

Jika ini tidak berjaya, anda boleh mematikan dan menghidupkan semula PC anda untuk melihat sama ada isu itu dapat diselesaikan dengan sendirinya. Kadangkala, membiarkan PC anda dihidupkan terlalu lama boleh menyebabkan masalah berlaku. Akhir sekali, pastikan peranti anda dikemas kini dan semua kemas kini untuk aplikasi peranti anda dipasang juga.

Cara Menetapkan Semula Tetapan Rangkaian pada PC

Jika anda perlu menetapkan semula tetapan rangkaian PC anda, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka “Mula” kemudian pergi ke “Tetapan.”
 2. Klik pada “Rangkaian & Internet.”
 3. Pilih “Status” dari sebelah kiri skrin.
 4. Klik pada “Tetapkan Semula Rangkaian.”
 5. Klik butang “Tetapkan Semula Sekarang”.
 6. Klik “Ya” untuk mengesahkan.

Soalan Lazim

Mengapakah langkah ini tidak membetulkan kelajuan Wi-Fi saya?

Terdapat kemungkinan langkah ini tidak akan meningkatkan kelajuan internet pada peranti anda. Mungkin terdapat beberapa sebab untuk ini.

Satu mungkin kerana anda mempunyai pakej Wi-Fi yang lebih perlahan daripada keperluan data anda, dan anda mungkin perlu menaik taraf. Anda boleh melakukan ini dengan menghubungi pembekal perkhidmatan anda.

Satu lagi sebab Wi-Fi anda masih perlahan mungkin kerana terdapat terlalu ramai orang yang tidak dibenarkan menggunakan rangkaian anda. Untuk mengelakkan ini, tukar kata laluan anda sebaik sahaja anda menetapkan semula tetapan rangkaian anda kepada sesuatu yang anda akan ingat, tetapi sukar untuk diteka. Contohnya ialah kata laluan dengan gabungan huruf besar, huruf kecil, nombor dan simbol.

Adakah kata laluan saya untuk Wi-Fi akan dipadamkan dalam proses ini?

ya. Anda disyorkan agar menulis semua kata laluan untuk rangkaian Wi-Fi kerana ia akan dipadamkan apabila menetapkan semula tetapan rangkaian anda.

Adakah data peribadi saya akan terjejas?

Tiada data peribadi anda (iaitu, foto, video, fail, dll.) akan terjejas semasa proses ini. Mereka tidak akan dipadamkan atau diubah dalam apa jua cara.

Adakah menetapkan semula tetapan rangkaian saya selamat?

ya. Proses ini tidak akan membahayakan peranti anda dalam apa cara sekalipun. Ia hanya akan menetapkan semula tetapan rangkaian kepada keadaan lalainya.

Adakah tetapan semula peranti dan tetapan semula rangkaian adalah perkara yang sama?

Tidak. Ini adalah dua proses yang sama sekali berbeza. Walaupun artikel ini memfokuskan pada tetapan semula rangkaian, adalah sangat penting untuk mengetahui bahawa tetapan semula peranti akan menetapkan semula keseluruhan peranti anda kepada tetapan kilang sehingga menyebabkan anda kehilangan data peribadi pada peranti anda.

Anda Semua (Re)Set

Menetapkan semula tetapan rangkaian anda pada peranti anda harus menjadi pilihan terakhir. Terdapat banyak alternatif yang boleh diambil sebelum menetapkan semula tetapan rangkaian mereka (iaitu, mematikan dan menghidupkan peranti anda, but semula penghala atau modem anda, dsb.). Walau bagaimanapun, menetapkan semula tetapan rangkaian anda adalah selamat sepenuhnya dan anda tidak akan kehilangan sebarang data peribadi sepanjang perjalanan.

Adakah anda menghadapi masalah yang tidak dapat diselesaikan dengan menetapkan semula tetapan rangkaian? Beritahu kami cara anda membetulkan isu anda dalam ulasan di bawah.