Apl Android terbaik untuk seni, budaya dan keluar rumah yang menarik

108
samsung reimagine seni jalanan 1
© NextPit

Dunia ini penuh dengan seni dan budaya. Kita hanya perlu mencarinya. Terima kasih kepada alatan digital baharu, anda boleh menemui muzium dan pameran yang paling tersembunyi, teater terkecil dan opera paling gila. Buat penemuan budaya tidak seperti sebelum ini dengan lima aplikasi budaya ini.

Geopedia

Wikipedia ialah ensiklopedia dunia yang diketahui oleh semua orang. Apa yang kurang diketahui ialah banyak entrinya dilengkapi dengan geo-koordinat. Dalam versi apl Wikipedia yang lebih awal, adalah mungkin untuk mencari entri Wikipedia “berdekatan” mengikut kedudukan telefon pintar anda.

Sementara itu, Wikipedia telah mengalih keluar fungsi itu daripada aplikasinya. Tetapi aplikasi bebas Geopedia masih mengisi fungsi ini dan menggunakan peta percuma OpenStreetMap untuk tujuan ini. Apl ini juga menyokong enjin teks-ke-pertuturan asli Android dan boleh membaca artikel Wikipedia dengan kuat kepada anda.

geopedia 2020 02 17

Geopedia mencari entri Wikipedia untuk tempat berdekatan. / © NextPit

Adakah anda melancong ke luar negara dan ingin menggunakan fungsi yang serupa di luar talian? Kemudian fungsi Wikipedia bagi OsmAnd adalah berbaloi. Pelanggan OpenStreetMap boleh menyimpan bukan sahaja bahagian peta tetapi juga entri Wikipedia yang sepadan untuk tontonan luar talian pada peranti anda.

  • Muat turun Geopedia dari Gedung Play
  • Harga: percuma, tanpa pengiklanan
  • Pembelian dalam Apl: tiada

Smartify

Bayangkan anda berada dalam pameran dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang gambar yang dipamerkan. Smartify mengimbas gambar atau karya seni dan kemudian menyediakan penjelasan yang sesuai untuk anda. Kandungan individu untuk mendengar sebagai sejenis panduan audio mesti dibeli secara berasingan. Aplikasi ini juga menemui muzium dan galeri di kawasan anda.

Tanya Helmut

Anda ingin menemui kubu kuat budaya Berlin, Leipzig, Munich, Cologne, Vienna atau Hamburg sendiri? Ask Helmut menyampaikan muzik, filem, pentas dan seni yang terbaik. Tapis mengikut lokasi dan masa, lihat tarikh alternatif acara yang sama, harga tiket dan kongsi acara dengan rakan anda.

askhelmut 2020 02 17

Ask Helmut menawarkan petua acara di enam kubu budaya. / © NextPit

DailyArt – dos harian sejarah seni

Mengapa van Gogh memotong telinganya? Siapakah wanita dalam potret Picasso? Bagaimanakah Jackson Pollock mencipta lukisannya? DailyArt menunjukkan kepada anda gambar yang terkenal dan mendedahkan maklumat latar belakang yang kurang diketahui tentang karya seni dan penciptanya. Aplikasi ini juga merupakan entri sisi yang menarik untuk pemula seni.

tidak dinamakan 5 1

Apl DailyArt./ © Mioseum

Facebook Setempat

Tidak semua pub, galeri, pawagam atau restoran mempunyai tapak web mereka sendiri. Tetapi hampir kesemuanya mempunyai entri Facebook. Facebook telah mengiktiraf ini sendiri dan telah mengeluarkan aplikasi berasingan untuk perancangan perjalanan peribadi, Tempatan. Kelimpahan tempat adalah serupa dengan Peta Google. Walau bagaimanapun, perangkap yang menjadikan aplikasi itu istimewa.

Kerana dalam Setempat anda boleh menambah lokasi pada senarai dan acara dalam kalendar. Maklumkan rakan anda dan biarkan mereka memberitahu anda tepat pada masanya supaya anda tidak terlepas apa-apa dalam perjalanan. Tempatan memerlukan akaun Facebook.

facebook tempatan 2020 02 17

Facebook Local membantu dengan perancangan perjalanan. / © NextPit

  • Muat turun Facebook Local daripada Gedung Play
  • Harga: percuma
  • Pembelian dalam Apl: tiada

Pernahkah anda merancang lawatan kebudayaan dengan telefon pintar anda? Jangan ragu untuk meninggalkan petua anda dalam ulasan jika anda ingin mengesyorkan aplikasi!