Apl Android terbaik untuk telefon pintar baharu anda (Edisi 2021)

91
androidpit lg g8s thinq full front
© Ben Miller / NextPit

Mendapatkan telefon Android baharu hampir serupa dengan memulakan lembaran baharu dalam hidup anda. Dengan setiap peranti baharu, terdapat banyak ciri dan fungsi baharu yang boleh anda gunakan. Untuk benar-benar menggunakan keupayaan telefon serba baharu anda, bagaimanapun, adalah penting untuk anda memasang semua apl yang betul. Berikut ialah apl Android teratas yang kami fikir anda patut pasang pada telefon pintar Android serba baharu anda.

Apl storan awan untuk memastikan telefon Android baharu anda bebas daripada kekacauan

Antara apl pertama yang kami fikir anda patut pasang pada telefon anda ialah apl storan awan. Apl ini akan menghalang storan dalaman pada telefon anda daripada tersumbat dengan data, gambar, dokumen dan video. Terdapat banyak aplikasi yang baik untuk tujuan ini. Google sudah pun menggabungkan Google Drivenya sendiri pada kebanyakan peranti Android. Sekiranya anda tidak mahu terikat dalam ekosistem Google, terdapat aplikasi lain seperti Dropbox, Box dan OneDrive yang juga sangat sesuai dengan peranan tersebut.

  • Badalah apl storan awan untuk menyandarkan peranti Android anda

Sekarang, jika anda tidak begitu suka menyimpan data peribadi anda ‘dalam awan’, terdapat aplikasi pemindahan data yang akan membantu anda memindahkan data secara setempat dari satu telefon ke telefon yang lain. Ini boleh membantu sekiranya anda juga berpindah dari satu peranti ke peranti lain atau dari peranti ke cakera keras anda sendiri yang disambungkan ke komputer. Satu aplikasi yang terlintas di fikiran kami ialah Airdroid – yang membolehkan anda memindahkan data anda secara wayarles ke sana ke mari antara telefon pintar dan PC anda (fungsinya tidak berakhir di situ sahaja). Walau bagaimanapun, satu-satunya kelemahan yang ditunjukkan ialah fail besar kadangkala menyusahkan untuk dimuat naik. Portal juga merupakan aplikasi yang hebat untuk tujuan ini, walaupun ini adalah satu-satunya fungsinya.

Pemacu USB bukan lagi ‘benda’, kerana sistem storan yang dilampirkan rangkaian lebih merupakan cara yang fleksibel dan selamat untuk memindahkan data antara dua ruang storan dan risiko kehilangan data hampir tidak wujud. Lihat di Google Gedung Play untuk apl NAS kami yang disyorkan.

  • Panas untuk menggunakan pengurus peranti Android

Ajar rakan anda bahawa WhatsApp bukan satu-satunya apl messenger

Tujuan utama telefon bimbit, seperti yang telah berlaku selama berabad-abad, adalah untuk berkomunikasi. Dan pemesejan segera adalah antara aplikasi yang paling banyak digunakan. Walaupun aplikasi seperti WhatsApp dan Messenger telah menjadi ruji di kebanyakan negara di seluruh dunia, ia mungkin bukan pilihan terbaik memandangkan kedua-duanya dimiliki oleh Facebook, yang dasar privasinya sering meragukan dan risiko pencerobohan adalah tinggi.

Apl yang lebih baik untuk digunakan ialah Threema. Ia menggunakan kurang data dan ia menyulitkan mesej supaya hanya penerima akan melihat mesej itu. Apl lain yang bagus dan selamat ialah Signal dan Wire. Walaupun Threema hanya menggunakan mesej teks, Signal mempunyai panggilan suara dan Wire menawarkan panggilan suara dan video.

Sila ambil perhatian bahawa Threema ialah apl berbayar. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kelebihan bahawa anda boleh menggunakan lima nombor telefon mudah alih yang berbeza dengan satu lesen Threema. Ini bagus untuk keluarga besar dan membayar sedikit untuk banyak keselamatan pastinya berbaloi.

AndroidPIT whatsapp vs telegram 8462

WhatsApp bukan satu-satunya aplikasi pemesejan di luar sana. / © NextPit

Rangkaian sosial dan permainan

Besar kemungkinan anda telah memasang Facebook pada telefon anda. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mendapatkan akses kepada rangkaian sosial ini melalui penyemak imbas pada peranti anda, tidak ada keperluan sebenar untuk memasang aplikasi pada peranti anda. Rangkaian sosial untuk kemajuan kerjaya termasuk LinkedIn dan Xing. Adakah anda juga salah seorang daripada mereka yang tidak begitu memahami Snapchat? Kemudian anda harus benar-benar mencuba messenger dan menghantar swafoto lucu kepada rakan anda yang akan dipadamkan selepas beberapa saat. Sebaliknya, Twitch ialah trend terkini dalam kalangan pemain dan membolehkan pengguna mengikuti permainan video yang dimainkan dalam strim langsung.

Ramai orang juga menggunakan apl Permainan Google Play berasaskan Awan, yang mempunyai kelebihan untuk menyimpan kemajuan anda. Sebenarnya agak ganjil bahawa aplikasi ini jarang dipasang pada telefon pintar. Jika anda ingin dapat muncul masuk dan keluar dari permainan, kemudian pasang Permainan Google Play sebelum bermula.

Terdapat juga banyak permainan hebat untuk diisi dalam beberapa senarai teratas kami yang lain:

  • Permainan Android terbaik

Berikan telefon anda solekan yang diperibadikan

Jika anda tidak menyukai antara muka pengguna telefon anda, maka anda boleh mencuba pelancar, yang boleh dipasang dengan mudah daripada Gedung Google Play. Terdapat beratus-ratus pelancar berbeza yang boleh anda perolehi, semuanya melakukan perkara yang sangat menarik dengan telefon anda, membawakan fungsi dan ciri baharu yang kemas untuk menjadikan telefon anda lebih baik. Dua daripada pelancar terbaik ialah Nova Launcher dan Action Launcher, walaupun sudah tentu terdapat banyak lagi. Kami mempunyai senarai pelancar terbaik untuk telefon pintar Android anda.

pelancar teduh

Pelancar baharu memberikan telefon pintar anda rupa yang diperibadikan sendiri. / © NextPit

  • Pelancar Android terbaik

Apl ini hanyalah sebahagian daripada apl hebat yang ada pada telefon anda, tetapi sudah tentu, terdapat banyak lagi. Apakah aplikasi yang anda fikir penting untuk setiap telefon pintar?

  • Apl Android terbaik