Apl di Apple Store semakin mahal di Eropah

113
Kenaikan Harga Apple App Store
© NextPit

Bukan sahaja iPhone semakin mahal di Eropah hari ini, tetapi aplikasi juga bersedia untuk mengikuti. Apple telah mengumumkan bahawa ia akan menaikkan harga aplikasi dan pembelian dalam aplikasi di App Store mulai 5 Oktober. Beberapa pasaran terjejas oleh langkah Cupertino.

TL;DR

  • Apple mengumumkan kenaikan harga yang besar untuk apl dan item di App Store di Eropah.
  • Apl €0.99 akan berharga €1.19 bermula pada 5 Oktober.
  • Tiada perkataan tentang AS sehingga kini.

Berapakah kos apl di App Store sekarang

Syarikat itu menerbitkan rancangannya pada halaman pembangunnya. Apple mengatakan bahawa apl akan lebih mahal di negara Eropah seperti Jerman, Perancis, Sepanyol, serta Poland, Sweden, Jepun, Malaysia, Pakistan, Korea Selatan, Chile dan Vietnam. Contoh yang baru skim harga, di negara zon euro sebuah aplikasi berharga €0.99 akan berharga €1.19 bulan depan. Begitu juga, item €9.99 akan mendapat harga baharu €11.99.

  • Jangan ketinggalan: 5 apl dan permainan teratas untuk minggu ini

Menurut Apple, di Vietnam peningkatan itu disebabkan oleh peraturan baharu yang dikenakan oleh kerajaan tempatan, tetapi tiada apa yang dikatakan mengenai wilayah lain. Teori kami ialah kenaikan harga adalah disebabkan oleh inflasi yang melambung tinggi dan turun naik dalam pertukaran mata wang asing.

Apple juga memaklumkan bahawa langganan boleh diperbaharui secara automatik tidak dilindungi oleh perubahan harga ini. Walau bagaimanapun, ia masih bergantung kepada pembangun sama ada untuk menahan atau menaikkan harga langganan mereka.

Siri iPhone 14 juga lebih mahal di Eropah

Selain produk perisian, iPhone 14 tahun ini dilihat lebih mahal di seluruh Eropah. Model standard biasanya menjual $799 sebelum cukai di AS, tetapi ia berharga €999 di zon Euro, yang merupakan perbezaan ketara jika anda menganggap penilaian dolar yang lebih kukuh berbanding euro. Tambahan pula, model asas iPhone 14 Pro Max dijual pada harga €1449 yang gila.

Adakah anda tinggal di Eropah atau di mana-mana kawasan lain di mana Apple telah menaikkan harga aplikasi di Apple Store? Jika ya: adakah anda masih mempertimbangkan untuk membeli iPhone atau apl baharu walaupun harga dinaikkan? Biar kami mendengar jawapan anda.

Sumber:
epal