Apl Jauh iPhone Terbaik untuk TV Sony

40

Walaupun peranti kawalan jauh fizikal yang disertakan dengan TV Sony adalah kemudahan biasa, teknologi menjadikan walaupun alat biasa ini usang. Pengeluar televisyen dan pihak ketiga kini mencipta aplikasi mudah alih kawalan jauh, membolehkan anda mengawal TV anda daripada telefon pintar anda. Apl jauh Sony TV iPhone ini mempunyai kawalan TV dan DVD terbina dalam, jadi anda tidak memerlukan alat kawalan jauh itu lagi.

Apl Jauh iPhone Terbaik untuk TV Sony

Adakah anda sedang mencari aplikasi jauh Sony TV terbaik? Artikel ini menyemak pengilang terbaik dan apl iPhone bahagian ketiga yang boleh membantu anda membuang alat kawalan jauh tradisional anda.

Apl Jauh TV Sony Terbaik untuk iPhone

Apl jauh iPhone Sony TV menggunakan perkakasan dan protokol komunikasi terbina dalam telefon pintar, seperti WiFi dan Bluetooth, untuk meniru fungsi alat kawalan jauh tradisional. iPhone dan Sony TV anda harus digandingkan dan disambungkan ke rangkaian yang sama untuk apl berfungsi sebagai alat kawalan jauh.

Apl pihak ketiga lain melaksanakan arahan jauh dengan menyepadukan Antara Muka Program Aplikasi (API) Sony TV. Apabila anda melakukan arahan pada apl, seperti mengurangkan kelantangan, ia menghantar isyarat yang sama kepada pelayan Sony TV melalui APInya. Bahagian yang terbaik ialah sesetengah apl mempunyai arahan suara, membolehkan anda mengawal TV dengan bercakap.

Di bawah ialah semakan tujuh apl jauh TV Sony iPhone terbaik:

1. Sonymote

Sonymote ialah apl pihak ketiga yang tidak berkaitan dengan syarikat Sony tetapi berfungsi pada semua TV Sony Bravia. Jika anda menjalankan iPhone 7.0 atau lebih baru, anda boleh mengakses semua ciri jauh Sony TV pada apl. Versi percuma dan berbayarnya disambungkan secara wayarles, jadi anda tidak perlu dekat dengan TV. Walau bagaimanapun, TV dan iPhone anda harus disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.

Walaupun apl itu mudah disediakan dan digunakan, versi percumanya mempunyai iklan tidak boleh langkau selepas lima butang ditekan. Melainkan anda menaik taraf kepada versi berbayar, ini mungkin memberi anda pengalaman pengguna yang negatif.

2. Alat Jauh TV Pintar Universal

Alat Jauh TV Pintar Universal apl mungkin merupakan pilihan yang sesuai jika anda mencari apl dengan antara muka pengguna yang ringkas tanpa menjejaskan ciri yang diperlukan. Ia menggantikan semua alat kawalan jauh fizikal untuk TV Sony Bravia 2016 atau lebih baru. Selain daripada menggunakan sambungan Wi-Fi, ia juga memanfaatkan komunikasi Inframerah. Ini bermakna anda boleh menyambungkan apl ke TV melalui Bluetooth.

Satu lagi ciri berguna apl ini ialah sokongan pengecaman suara. Anda boleh mengawal TV anda menggunakan arahan suara, termasuk menghidupkan dan mematikannya. Oleh kerana apl itu tidak memerlukan langganan, anda tidak perlu risau tentang berkongsi data peribadi. Walau bagaimanapun, kerana ia menggunakan API awam, ia mungkin mengumpul data peranti. Nasib baik, ia disulitkan dalam transit untuk mengelakkan pelanggaran.

3. Kawalan Jauh TV Pintar Plus

Kawalan Jauh TV Pintar Plus ialah apl yang mudah digunakan yang menyokong semua OS TV pintar. Ia serasi dengan iPhone 13.0 atau lebih baharu dan bersambung ke TV anda secara wayarles.

Sejak dilancarkan pada 2021, apl itu telah menerima sembilan kemas kini yang telah membantu membetulkan pepijat, meningkatkan prestasi dan menambah berbilang bahasa. Untuk mendapatkan akses Pro, anda memerlukan langganan mingguan, bulanan atau tahunan yang diperbaharui secara automatik.

Walaupun apl mengumpul data diagnostik dan penggunaan anda, apl itu tidak dipautkan kepada identiti anda. Jadi anda tidak perlu risau tentang privasi anda.

4. Alat Jauh TV Sony

Jauh TV Sony ialah apl percuma yang kelihatan dan beroperasi seperti alat kawalan jauh asal. Ia serasi dengan iPhone 10.0 atau lebih baharu dan bersambung secara wayarles ke TV anda.

Tidak seperti apl serupa, ia tidak mengumpul sebarang data anda supaya anda boleh menggunakannya tanpa kebimbangan keselamatan. Malangnya, ia hanya menyokong bahasa Inggeris.

Jika anda ingin mengakses lebih banyak ciri, anda boleh membeli langganan premium atau seumur hidup. Langganan anda dicaj ke akaun iTunes anda dan diperbaharui secara automatik selepas tamat tempoh. Tetapi anda boleh mematikan pembaharuan automatik daripada akaun iTunes anda untuk mengelakkan caj yang tidak diingini.

5. Kawalan TV Jauh Sony Bravia

Seperti aplikasi jauh di atas, aplikasi Kawalan TV Jauh Sony Bravia menyambung ke TV Sony anda secara wayarles. Ia serasi dengan iPhone 14.0 atau lebih baharu dan mempunyai semua alat kawalan jauh. Selain daripada mengawal TV anda, anda juga boleh menghantar video dan foto telefon anda pada TV. Lebih baik lagi, anda boleh melancarkan apl TV dengan cepat daripada telefon anda.

Walaupun apl mengumpul data lokasi, diagnostik dan penggunaan anda, apl itu tidak dipautkan kepada identiti anda. Anda boleh mengakses ciri secara bebas, tetapi apl mempunyai ciri tambahan yang anda hanya boleh akses melalui langganan.

6. Kawalan Jauh untuk Sony

Padahal Kawalan Jauh untuk Sony bukan produk Sony, ia direka untuk berfungsi pada TV Sony Bravia. Apl ini serasi dengan iPhone 12.3 atau lebih baharu dan berpasangan dengan TV secara wayarles. Ini bermakna anda mesti menyambungkan TV anda dan apl kepada sambungan Wi-Fi yang sama.

Selain daripada menggunakan semua butang jauh, apl ini mempunyai pad sentuh yang besar untuk menu yang mudah dan navigasi skrin yang lancar.

Anda boleh memilih versi percuma untuk ciri asas atau versi premium untuk ciri lanjutan dan penstriman tanpa iklan.

Sebelum menggunakan mana-mana apl ini, muat turun apl tersebut daripada App Store, sambungkan iPhone dan Sony TV anda ke rangkaian WiFi yang sama dan pasangkannya.

Menyambungkan Sony TV Anda ke Rangkaian WiFi Anda

Berikut ialah cara menyambungkan Sony TV anda ke WiFi anda:

 1. Hidupkan TV anda dan tekan butang “Rumah” alat kawalan jauh anda.
 2. Tatal ke bahagian bawah halaman utama, pilih “Tetapan rangkaian,” dan tekan “butang Pusat” pad arah.
 3. Pergi ke bar sisi kanan, pilih pilihan “Penyediaan Rangkaian”, dan ketik “butang Pusat” pad arah dan imbas, ini menunjukkan semua rangkaian yang tersedia.
 4. Pilih rangkaian Wi-Fi anda dan masukkan kata laluan untuk menyambung. Anda akan bersedia untuk menyambung ke Internet daripada Sony TV anda.

Menyambung iPhone Anda ke Rangkaian WiFi Anda

Sambungkan iPhone anda ke WiFi seperti berikut:

 1. Lancarkan “apl Tetapan” dari skrin utama anda.
 2. Pilih “Tetapan Wi-Fi” dan dayakan togol “Wi-Fi”.
 3. Pilih Wi-Fi yang disambungkan ke Sony TV anda, masukkan kata laluan dan sambungkan.
 4. Pergi ke App Store, cari apl jauh Sony TV dan muat turun dan pasangnya.

Memadankan Apl Jauh iPhone Anda dengan Sony TV

 1. Pergi ke skrin utama TV Sony anda dan pilih “Tetapan.”
 2. Navigasi ke pilihan “Pembangun”. Jika anda tidak dapat melihatnya, pilih pilihan “Perihal” masih pada halaman utama tetapan dan tatal ke “Nombor binaan”. Ketik tujuh kali untuk mendayakannya.
 3. Pada halaman pilihan pembangun, dayakan togol “penyahpepijatan USB”. Ini adalah untuk membolehkan Sony TV dan iPhone anda berkomunikasi.
 4. Buka apl jauh Sony TV.
 5. Dalam “Peranti terus Wi-Fi yang tersedia” atau “Rangkaian rumah”, ketik “TV Sony anda.
 6. Masukkan kod pada skrin TV Sony anda dalam apl anda dan alat kawalan jauh telefon anda akan sedia.

Tingkatkan Penstriman TV Sony Anda

Mengekalkan berbilang alat kawalan jauh untuk TV Sony anda apabila anda mempunyai iPhone tidak lagi diperlukan. Anda boleh memuat turun apl jauh percuma atau berbayar daripada App Store anda dan menukar telefon anda menjadi alat kawalan jauh. Semua apl di atas memerlukan anda menyambungkan Sony TV dan iPhone anda ke rangkaian WiFi yang sama. Sebaik sahaja anda memasangkan peranti, anda tidak perlu mengulangi proses tersebut.

Adakah anda telah menambah alat kawalan jauh fizikal Sony TV anda dengan apl jauh iPhone? Adakah anda menggunakan aplikasi lain selain daripada yang dibincangkan di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.