Apl Jauh Sony TV untuk Android

50

TV Sony datang dengan pelbagai pilihan navigasi. Alat kawalan jauh Frekuensi Radio boleh memberitahu anda di mana alat kawalan jauh berada pada bila-bila masa, dan alat kawalan jauh Inframerah (IR) mempunyai pad kekunci fizikal dan bukannya digital. Malah butang kuasa TV menjalankan lebih banyak fungsi daripada menghidupkan dan mematikan peranti.

Apl Jauh Sony TV untuk Android

Memandangkan kebanyakan orang mempunyai telefon mereka tersedia 24/7, mungkin pilihan yang paling menarik ialah menggunakan peranti Android anda sebagai alat kawalan jauh. Artikel ini akan memperkenalkan anda kepada apl Android yang membolehkan anda mengawal Sony TV anda dengan telefon anda dan menerangkan cara menyambungkannya ke TV anda.

Apl Rasmi Sony TV Remote

Mempunyai alat kawalan jauh TV dalam telefon anda boleh menjadi sangat berguna. Sony Corporation mengiktiraf kemudahan ini apabila ia mencipta rasmi “Pandangan Sisi Video & TV: Jauh” aplikasi untuk TV BRAVIA. Aplikasi percuma ini membolehkan anda menggunakan telefon pintar atau tablet Android anda sebagai alat kawalan jauh.

Apl ini menyokong Android versi 8.0 dan ke atas. Ia mempunyai kawalan ibu bapa, elemen interaktif, pustaka anda dan bahagian yang memaparkan rancangan popular pada masa ini. Satu-satunya keperluan ialah memastikan peranti Sony TV dan Android anda disambungkan ke Wi-Fi yang sama.

Berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan sebelum menggunakan peranti Android anda sebagai alat kawalan jauh untuk Sony TV anda:

 1. Sambungkan TV Sony anda ke Wi-Fi rumah anda seperti biasa.
  Nota: Menyambung ke Internet berbeza mengikut model TV dan jenis rangkaian, jadi langkah ini berbeza untuk setiap pengguna. Rujuk bahagian “Menyambung ke Internet” TV anda untuk mendapatkan arahan.
 2. Muat turun apl “Video & TV SideView: Remote” pada Android anda.
 3. Pautkan peranti Android anda ke rangkaian yang sama dengan Sony TV anda.

Kini, anda boleh memfokuskan pada apl itu sendiri dan melakukan langkah berikut:

 1. Buka apl “Video & TV SideView: Remote” pada Android anda.
 2. Pilih negara atau wilayah anda.
 3. Tekan “Setuju dan Mula.”
 4. Apabila diminta untuk mendayakan akses kepada media, ketik “Benarkan”.
 5. Apl anda harus mula mencari peranti berdekatan yang disambungkan ke rangkaian yang sama secara automatik.
 6. Setelah apl mencari Sony TV anda, tekan “Tambah Peranti.”
 7. Ketik nama Sony TV anda untuk memulakan sambungan antara kedua-dua peranti.
 8. Tekan “Benarkan” untuk menggesa sambungan dimulakan.
 9. Pergi ke “Menu” sebaik sahaja sambungan diwujudkan.
 10. Pilih “Jauh”.

Ambil perhatian bahawa sesetengah model TV Sony mungkin tidak menyokong perkhidmatan dan fungsi apl. Selain itu, beberapa ciri mungkin terhad kepada negara atau wilayah tertentu, tetapi anda mungkin boleh memintasnya melalui VPN.

Apl Lain untuk Mengubah Android Menjadi Kawalan Jauh TV Sony

Seperti yang dinyatakan, aplikasi kawalan jauh Sony TV rasmi mungkin tidak berfungsi di sesetengah negara atau wilayah. Nasib baik, internet menawarkan banyak aplikasi lain yang mungkin berfungsi lebih baik untuk tujuan anda. Apl ini tidak bergabung dengan Sony Corporation tetapi mungkin berfungsi sebagai alternatif terbaik kepada apl rasmi.

Mereka agak serupa dari segi ciri dan fungsi dengan reka bentuk yang sedikit berbeza yang mungkin dilihat oleh sesetengah pengguna lebih atau kurang menarik. Bahagian berikut akan memberikan gambaran keseluruhan beberapa aplikasi kawalan jauh TV Sony tidak rasmi.

Kawalan Jauh TV Pintar untuk Sony TV oleh Backslash

ini Smart TV Remote untuk apl Sony TV membolehkan anda menyambungkan berbilang TV Sony secara serentak dan bertukar antaranya. Untuk menggunakan apl itu, anda memerlukan telefon pintar dengan Android versi 4.4 atau, disambungkan ke rangkaian yang sama dengan TV.

Jika telefon anda mempunyai port inframerah (IR) dan anda menggunakan sambungan inframerah, anda akan mendapat fungsi yang sama seperti alat kawalan jauh biasa. Tetapi melalui Wi-Fi, anda mungkin mendapat beberapa ciri tambahan seperti pad sentuh, menjadikan ini pilihan yang lebih baik.

TV Remote untuk SONY oleh JaviTech

ini aplikasi oleh JaviTech juga berfungsi melalui Wi-Fi dan melalui port IR, menyokong kebanyakan TV Sony. Apl ini menampilkan iklan, tetapi iklan tersebut tidak sepatutnya muncul terlalu kerap. Ia mempunyai mod terang dan gelap, navigasi mudah dan persediaan pantas. Anda juga boleh mengawal persediaan gambar TV anda dan mencari serta membuka apl TV dengannya.

Sony TV Remote dengan Just Remote Control

Jika anda menyukai rupa tradisional alat kawalan jauh TV tetapi masih mahukan kemudahan menggunakan Android anda, ini Aplikasi Sony TV Remote adalah sesuai untuk anda. Ia memberi anda rupa asal alat kawalan jauh TV dan menawarkan ciri yang sama.

Apl ini memastikan pengalaman tontonan mudah dan menghapuskan kekeliruan mempunyai terlalu banyak ciri mewah.

TV Remote untuk Sony oleh Spikes Labs

Jika anda sedang mencari fungsi yang diperluaskan, cubalah TV Remote untuk aplikasi Sony oleh Spikes Labs. Senarai ciri kelihatan tidak berkesudahan dan menawarkan segala-galanya daripada apl jauh standard kepada pilihan lanjutan seperti pemasa tidur dan arahan pengecaman suara.

Aplikasi ini mempunyai lima juta muat turun, dan untuk alasan yang baik. Ia adalah apl unik yang disokong pada peranti Android versi 4.4 dan ke atas, menjadikannya tersedia kepada hampir semua orang yang mempunyai telefon pintar.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggunakan aplikasi TV jauh Sony pada peranti Apple?

Seperti untuk peranti Android, peranti Apple mempunyai banyak aplikasi yang tersedia untuk menavigasi Sony TV anda. Sebagai contoh, Kawalan Jauh untuk TV Sony ialah apl percuma yang berfungsi dalam berbilang bahasa pada iPhone, iPad, iPod touch dan Mac. Untuk TV Sony BRAVIA, anda boleh menggunakan Pengawal Bravia.

Bolehkah saya mengendalikan TV Sony saya tanpa alat kawalan jauh?

Anda boleh mengawal TV Sony anda tanpa alat kawalan jauh dan juga tanpa menggunakan telefon atau tablet anda sebagai pengawal. Sesetengah TV mempunyai “+,” “-,” dan butang kuasa, menjadikan navigasi lebih mudah. Tetapi walaupun anda hanya mempunyai butang kuasa, anda boleh menavigasi pilihan pada skrin TV anda dengan mudah dengan menukar antara tekanan pendek dan lama.

Adakah aplikasi TV jauh Sony percuma?

Apl Sony TV rasmi adalah percuma. Bagi aplikasi TV Sony jauh lain yang boleh anda temui dalam talian, sebahagian daripadanya adalah percuma sepenuhnya, manakala yang lain mempunyai versi percuma dan berbayar yang menawarkan ciri tambahan.

Bagaimanakah saya boleh menggunakan peranti Android selain menggunakannya sebagai alat kawalan jauh untuk TV Sony saya?

Selain daripada menggunakan telefon atau tablet Android anda sebagai kawalan untuk Sony TV anda, anda juga boleh menghantar peranti anda ke TV dengan apl seperti Pencerminan Skrin TV Sony.

Jangan Kehilangan Alat Jauh TV Anda Lagi

Walaupun kebanyakan alat kawalan jauh Sony TV hari ini disertakan dengan Google Assistant, yang membantu anda mencari alat kawalan anda, masih ada kemungkinan anda tersalah letak. Atau mungkin anda hanya menatal melalui telefon anda dan tidak mahu bangun untuk mendapatkan alat kawalan jauh anda yang berada di luar jangkauan.

Walau apa pun keadaannya, mempunyai apl kawalan jauh pada telefon anda amat berguna. Di samping itu, jika alat kawalan jauh anda rosak, menggunakan aplikasi alat kawalan jauh Sony TV percuma menjimatkan masalah anda untuk mendapatkan yang baharu.