Apl kord terbaik untuk pemuzik dan pencipta lagu baru

139
Aplikasi gitar kord AndroidPIT allchords
© NextPit

Terdapat tempat yang boleh anda mulakan apabila anda duduk untuk menulis muzik, tetapi bagi kebanyakan penulis lagu, semuanya bermula dengan kord dan perkembangan. Hari ini, terima kasih kepada banyak apl dan alatan dalam talian, anda tidak perlu menjadi ahli muzik terlatih untuk menghasilkan perkembangan kord yang hebat. Berikut ialah apl kord terbaik untuk Android, iOS dan iPad.

Aplikasi kord gitar, khususnya, cenderung jatuh ke dalam dua kem berbeza hari ini. Terdapat alat untuk mentafsirkan janjang kord lagu hit kegemaran anda, dan lagu yang bertujuan untuk membantu pemuzik wannabe mencipta janjang kord asal. Sebab saya merangkumi kedua-duanya dalam senarai terbaik ini ialah garisan sangat kabur antara kedua-duanya di sini. Izinkan saya menerangkan.

Anda tidak boleh membuat hak cipta perkembangan kord. Malah, dunia muzik popular dipenuhi dengan contoh lagu hit dengan perkembangan kord yang sama. Menukar kekunci, memainkan kord dalam kedudukan yang berbeza pada fretboard gitar atau pada instrumen yang berbeza, atau menukar pemasaan boleh mengubah bunyi dan rasa set kord secara dramatik, tetapi perkembangan kord yang hebat ialah perkembangan kord yang hebat. Jika anda baru untuk menulis muzik, bermula dengan sesuatu yang anda pernah dengar yang kedengaran hebat kepada anda ialah tempat yang terbaik untuk bermula. Ingat, ia sebenarnya hanya inspirasi, bukannya kecurian.

Pelbagai jenis aplikasi kord

Pasaran penuh dengan semua jenis aplikasi kord yang berbeza untuk telefon bimbit, tetapi terdapat beberapa gaya yang telah menjadi popular dan paling berguna untuk pemuzik baru. Apl yang hanya memberi anda carta kord asas boleh berguna jika anda tidak tahu apa-apa tentang teori muzik dan hanya ingin mengetahui penjarian kord gitar dalam kedudukan terbuka, contohnya. Sesetengah apl mengambil langkah ini lebih jauh dan mempunyai perpustakaan penyongsangan berbeza yang boleh dimainkan di seluruh fretboard. Satu kord pada asasnya hanyalah tiga not, jadi carta ini tidak lengkap, tetapi sesetengah daripadanya menawarkan lebih daripada cukup untuk membolehkan anda bermain dan menulis janjang kord yang menarik.

Terdapat juga aplikasi latihan telinga kord gitar yang boleh membantu anda melatih diri anda untuk dapat mendengar kord yang berbeza, biasanya dengan memilih nota akar. Ini bukan kemahiran yang mudah untuk dipelajari dan boleh mengambil masa bertahun-tahun latihan untuk dapat dikuasai. Mampu mengenal pasti kord melalui telinga adalah kemahiran yang sangat bermanfaat untuk dimiliki sebagai seorang pemuzik, tetapi ia sama sekali tidak penting. Banyak band dan artis terkenal telah berjaya selama bertahun-tahun tanpa dapat melakukan ini.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, apl pengecam kord telah muncul dan sering menggunakan AI untuk mengenal pasti kord dan janjang kord lagu kegemaran anda secara automatik. Ini pada asasnya meminta komputer melakukan kerja keras untuk anda, dan berguna untuk trek khusus atau lagu yang anda tidak dapat mencari kord atau tab gitar untuk dalam talian.

Kemudian terdapat perpustakaan lagu atau buku tab. Ini pada asasnya adalah platform di mana pengguna boleh menyusun kord lagu dan menyalinnya untuk dikongsi dengan komuniti. Walaupun amat berguna dan selalunya cara terpantas untuk mempelajari lagu baharu pada gitar, contohnya, mereka bergantung pada ketepatan dan kemahiran orang yang menggunakannya. Juga tiada jawapan atau penyelesaian sebenar untuk menyalin lagu. Malah artis yang menulis lagu itu mungkin memainkannya dalam kekunci yang berbeza secara langsung, atau mencampurkan penyongsangan kord yang dimainkan dari semasa ke semasa. Cara terbaik untuk menggunakan aplikasi kord dan tab ini adalah dengan mencuba beberapa siaran yang dinilai tinggi, dan jika ia bagus untuk anda, lakukannya.

Apl kord terbaik untuk iPad dan iOS

Chord!

Apl kord kegemaran saya untuk iPhone atau iPad ialah Chord!, daripada Thomas Grapperon. Perkara unik tentang Chord! ialah ia tidak bergantung pada pangkalan data carta. Anda masih boleh mencari kord mengikut nama, tetapi anda juga boleh menggunakan papan kekunci pintar untuk memasukkan kord dengan memilih penjarian tepat pada nota pada gitar. Lagipun, muzik bukanlah sains yang tepat dan penulis lagu yang paling kreatif melanggar peraturan. Ingin melemparkan tujuh rata ke dalam kord itu? Berusaha untuk mendapatkannya!

Seratus talaan dihantar bersama apl dan anda juga boleh mengimport lagu sedia ada anda ke dalam apl untuk mencipta PDF sedia cetak untuk rakan kumpulan atau pelajar gitar anda. Antara muka pengguna bersih dan licin, dan apl itu intuitif untuk digunakan. Chord! berharga $4.99 daripada Apple App Store.

Apl kord terbaik untuk Android

Semua Kord Gitar

All Chords Guitar ialah apl percuma yang hebat yang boleh merangkumi kebanyakan keperluan kord anda pada Android. Walaupun tidak fleksibel seperti Chords! pada iOS dan iPad, All Chords Guitar ialah cara yang cepat dan mudah untuk mencari kord daripada perpustakaan 5,000 varian. Anda boleh sama ada mencari kord mengikut nama bentuk dan kord kegemaran anda untuk mengingati dengan cepat cara memainkannya kemudian.

semua kord tangkapan skrin gitar

Mencari varian kord adalah mudah dengan Semua Kord Gitar. / © NextPit

Saya menggunakan All Chords Guitar untuk mencari varian kord yang menarik di tempat yang berbeza pada fretboard gitar. Saya sering mendapati diri saya dalam situasi seperti ini: Saya tahu saya mahukan kord utama C, contohnya, tetapi kedudukan terbuka kedengaran terlalu berat dan gemuk, jadi saya akan membuka aplikasi dan mencari jurusan C di tempat yang lebih tinggi di atas papan fret. . Dengan memainkan kord bar bentuk E major pada fret ke-8, saya mempunyai versi terang yang bagus untuk major C saya.

Chordify: Gitar, Ukulele dan Kord Piano

Salah satu aplikasi kord inovatif tahun kebelakangan ini ialah Chordify. Aplikasi ini bagus untuk pemain akustik dan pemuzik yang ingin membuat liputan lagu terkenal. Aplikasi ini menggunakan AI untuk mengenal pasti kord dan perkembangan kord mana-mana lagu. Hanya masukkan lagu atau artis yang ingin anda cover atau mainkan bersama-sama dan apl dengan menyalin kord dan tunjukkan perubahan kord dalam masa nyata semasa anda bermain bersama.

Ia menggunakan YouTube sebagai sumbernya, jadi mana-mana lagu yang disiarkan pada platform video Google tersedia untuk ‘Chordified’. Lagu-lagu yang telah diproses oleh pengguna lain tersedia serta-merta, tetapi jika anda adalah orang pertama yang menyalin lagu, ada jeda yang singkat akan apl itu melakukan keajaibannya. Pemaju mengatakan ia kini mempunyai lebih daripada 16,000,000 lagu dalam katalognya. Ia juga merupakan alat yang hebat untuk menyusun kord untuk versi langsung lagu, yang mungkin berbeza dengan cara ia dirakam untuk single atau album. Simple Chordify versi langsung daripada YouTube dan anda boleh pergi!

Chordify adalah percuma untuk digunakan, tetapi terdapat juga peringkat premium yang membolehkan anda menukar kord jika anda ingin bermain dalam kunci yang berbeza, gunakan capo untuk menukar cara anda memainkan lagu, gelung bahagian sukar untuk latihan yang lebih baik dan muat turun kord sebagai fail MIDI untuk penyuntingan audio.

Cara menggunakan Chordify secara percuma

Versi asas Chordify adalah percuma untuk digunakan, tetapi anda perlu mendaftar untuk akaun untuk menggunakannya. Nasib baik, paparan animasi untuk gitar, piano dan ukulele disertakan dalam peringkat percuma, dan saya masih belum menemui banyak keperluan untuk meningkatkan kepada premium. Anda juga mendapat penyepaduan perpustakaan merentas platform pada peringkat percuma Chordify, bermakna anda boleh log masuk pada desktop atau mudah alih dan mempunyai akses kepada pustaka anda di mana-mana sahaja. Saya lebih suka menggunakan Choridy sama ada pada tablet atau komputer riba saya, kerana saya mendapati paparan yang lebih besar memudahkan untuk mengikuti perkembangan kord bersama-sama dengan trek.

Alternatif Chordify terbaik

Gitar Terbaik: Kord & Tab

Ultimate Guitar ialah arkib tab gitar terbesar dalam talian. Ia bermula sebagai tapak web dan komuniti dalam talian untuk orang ramai menyerahkan dan berkongsi tab gitar mereka sendiri – bentuk ringkas untuk menyalin muzik untuk gitar – untuk lagu terkenal. Bagi mana-mana pemain gitar yang baru bermula, cara terbaik untuk menemui bunyi anda, gaya bermain dan meningkatkan kemahiran anda pada instrumen adalah dengan mempelajari pelbagai jenis lagu daripada semua gaya yang berbeza untuk mengembangkan pengetahuan dan ingatan otot anda. Ultimate Guitar: Chords & Tabs ialah cara termudah untuk mencari tab dengan cepat dan mudah untuk trek gitar yang paling popular dan terkenal sepanjang masa.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaveat yang saya rasa cenderung untuk menambah. Pertama sekali, anda perlu belajar cara membaca tab gitar untuk dapat menggunakan aplikasinya. Kedua, tab diserahkan oleh pengguna, dan oleh itu boleh berbeza secara meluas dari segi ketepatan dan kualiti. Mempunyai 20 versi lagu boleh menakutkan seorang pemula yang hanya ingin tahu cara memainkan lagu. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda maju dalam permainan anda, anda akan dapat mengambil bit terbaik daripada berbilang tab untuk mencipta cara anda sendiri memainkan lagu dan Ultimate Guitar ialah alat yang hebat untuk melakukannya. Akhir sekali, terdapat versi premium apl dan dorongan pemasaran untuk membuat anda menaik taraf selalunya boleh menjadi sedikit di muka anda dan sombong.

Penjejak Kord Yamaha

Alternatif yang baik untuk Chordify untuk iPhone, iPad dan iPod Touch (ia juga tersedia pada Android) adalah Penjejak Kord Yamaha. Dengan nama besar dalam alat muzik di belakangnya, anda boleh mempercayai orang Jepun telah mendapat banyak di sini.

Penjejak Kord Yamaha berfungsi dengan cara yang sama seperti Chordify, tetapi bukannya menggunakan YouTube sebagai sumber, ia boleh mengekstrak urutan kord daripada trek audio yang disimpan pada peranti anda. Bagi kita yang masih mempunyai koleksi iTunes sekolah lama dan gigabait selepas gigabait fail mp3, apl ini ialah cara terbaik untuk menyahkod muzik dalam pustaka lagu anda dan mula membayarnya sama ada pada gitar, piano atau ukelele.

Apakah apl atau alatan kord yang anda gunakan untuk memainkan atau menulis muzik? Kongsi cadangan anda di bahagian komen di bawah.