Apl Podcast tidak berfungsi pada Mac? 7 Cara untuk memperbaikinya!

36
Apl podcast tidak berfungsi pada Mac

Kami semua berada di sana apabila anda bersedia untuk menyelami podcast kegemaran anda, tetapi apl Podcast yang dipercayai anda memutuskan sudah tiba masanya untuk rehat kopi. Nah, jangan risau kerana dalam panduan ini, saya akan membimbing anda melalui beberapa kaedah mudah untuk membetulkan apl Podcast yang tidak berfungsi pada isu Mac.

 1. Semak sambungan internet anda
 2. Berhenti paksa dan lancarkan semula apl Podcast
 3. Semak mod fokus
 4. Lumpuhkan mod data rendah untuk Wi-Fi
 5. Dayakan pustaka penyegerakan
 6. Mulakan semula Mac anda
 7. Pembetulan asas lain

1. Semak sambungan internet anda

Sambungan internet yang goyah atau tidak boleh dipercayai boleh mengacaukan keupayaan apl untuk menstrim atau memuat turun episod, yang membawa kepada ranap sistem. Jadi, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menyemak sambungan internet anda jika apl Podcast pada Mac anda bertindak.

Ya, ia mungkin kedengaran seperti mudah, tetapi sebelum menyelami sebarang penyelesaian teknologi, pastikan anda disambungkan kepada sambungan Wi-Fi atau berwayar yang stabil dan pantas. Cubalah, dan siapa tahu, perjalanan podcast anda mungkin akan kembali ke landasan yang betul!

2. Berhenti paksa dan lancarkan semula apl Podcast

Jangan cabut rambut anda dahulu jika apl Podcast terus ranap pada Mac anda. Cuba berhenti paksa apl dan lancarkan semula untuk mengosongkan aktiviti latar belakang lamanya dan mulakan dengan baharu. Tunggu beberapa saat sebelum anda membuka apl Podcast sekali lagi. Pendekatan ini kerap menyelesaikan sebarang pepijat atau gangguan seketika yang menyebabkan apl berkelakuan tidak betul.

3. Semak mod fokus

Mod fokus pada Mac anda ialah alat yang berguna apabila anda melakukan sesuatu yang penting dan tidak mahu sebarang gangguan. Tetapi jika anda terlupa untuk mematikannya, ia boleh menyebabkan masalah, seperti tidak berfungsi dengan baik dengan apl Mac anda. Nasib baik, anda boleh membetulkannya dengan mudah dengan mematikan mod Fokus.

 1. Pergi ke Pusat Kawalan pada Mac anda.
 2. Pilih nama Fokus.

  Klik Pusat Kawalan dan pilih ikon Fokus

 3. Klik Fokus aktif untuk mematikannya.

  Klik Fokus aktif

4. Lumpuhkan mod data rendah untuk Wi-Fi

Mematikan mod data rendah untuk Wi-Fi boleh menjadi perbualan yang sangat diperlukan untuk menjadikan Wi-Fi anda menjadi pendikit penuh. Penyelesaian mudah untuk menghentikan apl Podcast daripada ditutup secara tidak dijangka.

 1. Klik logo Apple () dalam bar menu → Pilih Tetapan Sistem.

  Navigasi ke logo Apple dan pilih Tetapan Sistem

 2. Navigasi ke Wi-Fi → Pilih Butiran di sebelah Wi-Fi yang anda sambungkan.

  Navigasi ke Wi-Fi dan pilih Butiran

 3. Matikan suis Mod data rendah → Klik OK.

  Togol mati mod Data rendah dan klik OK

Kini, anda boleh mematikan Wi-Fi selama beberapa minit dan menyambung ke rangkaian anda sekali lagi. Kemudian mulakan semula apl Podcast dan semak sama ada ia berfungsi. Jika tidak, jangan kecewa ikuti artikel dan cuba pembaikan lain.

5. Dayakan perpustakaan penyegerakan

Jika anda menemui apl Podcast anda tidak berfungsi pada Mac, langkah bijak ialah mengesahkan sama ada pustaka podcast anda menyegerak antara iPhone dan Mac anda. Tanpa penyegerakan ini, anda tidak boleh mengakses episod terbaharu atau episod yang telah anda tambahkan pada pustaka iPhone anda. Mari kita ikuti langkah-langkah untuk membawa pustaka anda kembali ke Mac anda.

 1. Lancarkan Spotlight (cmd (⌘) + Bar ruang) → Buka Podcast.

  Buka podcast

 2. Klik Podcast dalam bar menu → Pilih Tetapan.

  Klik Podcast dalam bar menu dan pilih tetapan

 3. Pergi ke tab Umum → Dayakan Perpustakaan Penyegerakan.

  Klik Umum dan tandai kotak di sebelah Sync Library

Tutup apl dan tunggu seketika untuk perubahan berkuat kuasa.

6. Mulakan semula Mac anda

Apabila anda memberi Mac anda dimulakan semula, ia menyegarkan segala-galanya di dalam dan juga memberikan peranti anda tetapan semula yang bagus. Jadi, jika apl Podcast anda tidak berfungsi dan kerap ranap, berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan:

 1. Klik pada logo Apple () → Tekan Mulakan Semula.
 2. Sahkan dengan mengklik Mulakan semula.

  Navigasi ke ikon Apple dan pilih Mulakan semula

7. Pembetulan asas lain

 • Kemas kini apl macOS dan Podcast: Apple mengeluarkan kemas kini untuk menangani masalah pepijat, gangguan dan keserasian. Jadi, menaik taraf apl macOS atau Podcast anda bukan sahaja menyediakan ciri baharu tetapi juga boleh menyelesaikan masalah ranap apl Podcast pada Mac anda.

 • Tetapkan Semula Mac: Jika tiada penyelesaian sebelum ini berjaya dan anda berasa agak tersekat, kemudian cuba tetapkan semula kilang Mac anda. Tetapi sebelum anda menggunakan butang tetapan semula yang besar itu, saya amat menasihati anda untuk menyandarkan Mac anda. Dengan cara ini, anda tidak akan berisiko kehilangan sebarang data berharga dalam proses itu.

 • Hubungi Sokongan Apple: Jika pembaikan yang dinyatakan di atas tidak berkesan untuk anda, saya ingin menawarkan satu cadangan terakhir kepada anda, iaitu berhubung dengan Sokongan Apple. Apple mempunyai pasukan khusus yang disediakan untuk membantu orang yang menghadapi masalah semasa menggunakan peranti Apple.

Soalan Lazim

Mengapa apl podcast saya membeku apabila saya cuba mencari podcast baharu?

Jika anda mengalami kesejukan, ini mungkin masalah sementara. Mulakan dengan menutup dan membuka semula apl. Jika masalah berterusan, pastikan anda menggunakan apl terkini dan versi macOS.

Bagaimanakah saya boleh menangani masalah main balik seperti gagap atau melangkau dalam podcast saya?

Isu main balik sering dikaitkan dengan prestasi apl atau penggunaan sumber sistem pada Mac anda. Tutup mana-mana apl latar belakang yang menggunakan sumber sistem yang banyak untuk menambah baik main balik.

Apakah yang perlu saya lakukan jika apl Podcast tidak memuatkan podcast yang dilanggan saya?

Jika podcast yang dilanggan anda tidak dimuatkan, cuba log keluar dan kemudian log masuk semula ke apl Podcast anda. Tindakan ini selalunya menyegerakkan semula langganan anda, menyelesaikan masalah.

Apl Podcast sedang berjalan ✅

Saya harap pembetulan yang saya nyatakan membantu anda membuat sandaran apl Podcast anda dan berjalan pada Mac anda. Adakah mana-mana penyelesaian tersebut membantu anda, atau adakah anda menemui cara lain untuk menyelesaikan isu tersebut? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda di bahagian maklum balas.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan apl Apple Podcast pada Mac: Panduan Terbaik!
 • Apl podcast terbaik untuk Mac
 • Cara menggunakan apl Podcast pada iPhone dan iPad
 • Langganan dalam apl Apple Podcast: Perkara yang perlu anda ketahui

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.

Profil Pengarang


Ava

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.