Apl terjemahan terbaik untuk teks, pertuturan, gambar dan banyak lagi

129
ANDROIDPIT wira terjemahan google
© NextPit

Jika anda memerlukan apl terjemahan yang boleh dipercayai, sama ada untuk teks, gambar atau perbualan langsung, kami sedia membantu anda. Kami telah menguji satu tan untuk anda dan senarai ini hanya terdiri daripada pilihan apl terjemahan terbaik kami untuk Android.

Lompat ke bahagian:

Apl terjemahan menyeluruh terbaik: Terjemahan Google

Jika anda memerlukan apl terjemahan yang melakukan semua yang anda perlukan – serta perkara yang anda tidak sangka anda perlukan – maka Terjemahan Google ialah pilihan yang tepat. Ia berfungsi dengan mana-mana apl Android supaya anda boleh menterjemah dengan cepat dalam WhatsApp, Facebook Messenger, Evernote, Google Chrome, Feedly, dsb.

Fungsi terjemah jenis pada masa ini menyokong 103 bahasa, yang boleh diterjemahkan sama ada melalui kamera anda atau apabila hanya menaip. Walau bagaimanapun, terjemahan suara automatik dua hala terhad kepada 32 bahasa buat masa ini.

  • Kami mencuba Google Pixel Buds untuk terjemahan masa nyata. Adakah ia satu penyelesaian yang berdaya maju?

Ciri paling hebat Terjemahan Google ialah terjemahan teks kamera segera, yang menterjemah jadual pengangkutan awam, tanda amaran, menu dan banyak lagi dengan serta-merta. Saiz atau fon teks tidak penting – ia akan diterjemahkan serta-merta. Fungsi ini terhad kepada 37 bahasa, tetapi berfungsi dengan sangat baik. Anda akan kagum dengan bilangan keadaan di mana ia berguna. Selain itu, sebaik sahaja anda memuat turun pek bahasa yang berkaitan, anda boleh menterjemah semasa di luar talian.

ANDROIDPIT google translate 1

Terjemahan Google serta-merta menterjemah teks dengan saiz dan warna yang berbeza. / © NextPit

Terbaik untuk kegunaan luar talian: Penterjemah Microsoft

Microsoft melonjak ke pasaran terjemahan Android dengan aplikasi yang ringkas dan canggih ini. Ia direka untuk kegunaan luar talian dan menyokong 42 bahasa. Mendapatkannya adalah mudah – anda hanya perlu memuat turun setiap bahasa secara individu. Setiap satu adalah sekitar 200 MB dan boleh digunakan untuk terjemahan luar talian setelah dimuat turun.

Antara muka untuk Microsoft Translator adalah praktikal dan direka bentuk dengan baik. Apabila anda membuka aplikasi, anda diberikan empat butang untuk akses pantas. Anda boleh memilih terjemahan pengesanan pertuturan, terjemahan papan kekunci atau terjemahan dua hala.

Walaupun antara muka jauh lebih bagus daripada kebanyakan aplikasi terjemahan, Microsoft Translator bukanlah aplikasi terjemahan yang serba boleh. Ia tidak menterjemah teks dengan serta-merta seperti Terjemahan Google. Untuk menterjemah perbualan langsung, ia adalah aplikasi yang hebat. Dan, apl itu menyokong Wear OS dan ini boleh memberi anda akses terjemahan pantas yang tidak boleh dilakukan oleh apl lain.

Apl helo AndroidPIT

Microsoft Translator mempunyai antara muka yang bersih dengan fungsi mudah yang berfungsi di luar talian. / © NextPit

Terbaik untuk pengecaman suara: Terjemah suara

Terjemah Suara mempunyai pengecaman suara terbaik daripada mana-mana apl terjemahan yang boleh kami temui. Anda boleh menyebut sepatah perkataan atau membaca keseluruhan perenggan dan apl mengikuti anda. Ia bergantung pada keupayaan pengecaman suara telefon pintar anda, jadi keputusan mungkin berbeza-beza.

Terjemah suara mempunyai pengecaman suara terbaik bagi mana-mana apl terjemahan.

Apl ini amat membantu apabila anda berada dalam situasi sosial yang menaip tidak praktikal. Dengan Terjemah Suara, anda boleh menyebut frasa dan kemudian memainkan terjemahan dengan kuat kepada orang lain.

Terjemah suara dihadkan oleh bilangan fungsi yang boleh digunakan. Jika anda memerlukan sesuatu yang lebih teliti dalam perkhidmatan terjemahannya, anda mungkin perlu mencuba salah satu apl terjemahan yang lain.

Apl penterjemah AndroidPIT 2

Terjemah suara sangat bagus untuk menterjemah komunikasi lisan. / © NextPit

Kamus bebas iklan terbaik: Linguee

Kamus Linguee ialah aplikasi kamus dan bahasa berbilang bahasa yang berkuasa yang menawarkan satu tan fungsi tanpa pembelian dalam apl mahupun iklan. Ia menyokong Sepanyol, Perancis, Jerman, Portugis, Rusia, Cina, Jepun, Itali, Belanda dan Poland. Selain daripada terjemahan perkataan mudah, aplikasi ini juga menawarkan sokongan luar talian, contoh ayat, sebutan audio dan fungsi carian bersepadu yang pantas.

UI adalah bersih dan intuitif. Jika ia menyokong lebih banyak bahasa, ia boleh menyaingi Google untuk serba boleh. Namun, bahasa yang disokongnya mempunyai ketepatan yang tinggi dan tidak ada iklan yang menjengkelkan yang merosakkan pengalaman. Jika anda memerlukan bantuan dengan salah satu bahasa di atas, Kamus Linguee ialah salah satu pilihan terbaik anda.

Untuk kemudahan dan kesederhanaan: Penterjemah Bahasa Mudah

Jika anda mahukan terjemahan pantas pada antara muka yang ringkas maka Penterjemah Bahasa Mudah adalah pertaruhan terbaik anda. Aplikasi ini dibangunkan dengan mengambil kira kemudahan penggunaan dan sesuai untuk pemula. Ia hanya mempunyai dua fungsi terjemahan – menaip dan bercakap – dan kedua-duanya menyediakan terjemahan pantas.

Butang Easy Language Translator agak besar dan mempunyai bendera di sebelahnya supaya anda boleh membezakan antara bahasa dengan cepat. Saiz fon yang besar memudahkan anda melihat terjemahan anda. Aplikasi ini hanya mempunyai beberapa fungsi tetapi itulah sebahagian daripada perkara yang menjadikannya begitu mudah.

Tetapan lalai adalah mesra pengguna, tetapi anda boleh menyesuaikannya untuk menjadikan apl itu lebih baik. Terdapat 10 saiz fon dan enam tema. Anda boleh memilih fungsi yang anda mahu, seperti kamus, fonetik dan pembetulan.

aplikasi terjemahan terbaik androidpit

Aplikasi terjemahan terbaik untuk penggunaan pantas dan mudah ialah Penterjemah Bahasa Mudah. / © NextPit

Aplikasi terbaik untuk menterjemah perkataan individu: PONS

Kamus Dalam Talian PONS ialah kamus dengan fungsi penterjemah, yang bermaksud ia boleh memberi anda penerangan yang mendalam tentang perkataan. Perkataan selalunya mempunyai beberapa makna, jadi PONS memberikan anda beberapa pilihan yang dipaparkan dalam antara muka yang mudah.

Perkataan ‘arus’ boleh bermaksud ‘arus elektrik’ atau ‘baru’ dan ia boleh sama ada kata nama atau kata sifat. Jika anda perlu mencari makna yang dimaksudkan, untuk mendapatkan terjemahan yang betul, PONS sangat bagus untuk membantu anda memikirkannya.

PONS juga bagus untuk mencari dan menterjemah frasa untuk menggunakan perkataan ini. Frasa yang dicadangkan untuk ‘semasa’ ialah ‘versi ini semasa’, yang segera diterjemahkan pada separuh lagi skrin. Ini memberi anda pemahaman yang lebih baik tentang penggunaan perkataan dalam kedua-dua bahasa.

ANDROIDPIT google translate 5

PONS bagus untuk mengajar anda lebih lanjut tentang perkataan yang anda terjemah. / © NextPit

Terjemahan teks yang paling tepat: iTranslate

Jika anda memerlukan satu atau dua ayat diterjemahkan, iTranslate akan memberikan anda hasil yang paling tepat. Ia dilengkapi untuk mengendalikan lebih daripada 90 bahasa. Dan walaupun ini hanyalah sebahagian kecil daripada jumlah bahasa di dunia, ia boleh berguna dalam kebanyakan situasi.

iTranslate juga merupakan aplikasi terbaik untuk digunakan untuk menaip atau menyalin teks. Ciri leret menyalin blok teks dengan cepat dan menterjemahkannya dengan mudah. Jika anda menemui sesuatu dalam terjemahan anda yang mungkin anda perlukan kemudian, anda juga boleh menyimpannya dalam kegemaran anda.

Walaupun pengecaman suara bukanlah yang terbaik, ia mempunyai fungsi audio yang menakjubkan yang boleh membaca semula terjemahan dalam dialek yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh memilih antara Inggeris British, Amerika dan Australia. Anda juga boleh meminta teks dibacakan semula kepada anda dengan lebih perlahan.

Apl penterjemah AndroidPIT 5

Ketepatan iTranslate tiada tandingan. / © NextPit

Apl terjemahan terbaik untuk pemesejan: GBoard

Sama ada anda melancong atau menghantar mesej kepada rakan dari seluruh dunia, sukar untuk melompat dari apl ke apl hanya untuk menghantar mesej dalam bahasa lain dan menterjemahkan balasan. Dengan GBoard, apl papan kekunci daripada Google, masalah ini akhirnya dapat diselesaikan. Ia adalah papan kekunci berbilang bahasa dengan penterjemah terbina dalam!

Anda boleh menggunakan banyak konfigurasi papan kekuncinya untuk menaip dalam berbilang bahasa. Anda boleh bertukar antara bahasa ibunda anda dan mana-mana bahasa kedua anda yang lain hanya dengan menahan bar ruang. Ia akan membetulkan secara automatik dan membuat cadangan untuk mana-mana bahasa anda yang didayakan.

Tetapi keajaiban sebenar ialah papan kekunci Google mempunyai Terjemahan Google terbina dalam. Ini bermakna anda boleh menaip dalam bahasa ibunda anda, dan ia akan menterjemah ke dalam bahasa lain serta-merta semasa anda menaip. Hanya pilih bahasa yang anda mahu menterjemahkannya, dan ia akan menterjemah serentak semasa anda menaip – perkataan demi perkataan. Anda kemudian boleh mengedit hasil yang anda lihat patut sebelum menghantar mesej. GBoard juga mempunyai fungsi carian terbina dalam jika anda ingin mencari perkataan dan anda boleh menyalin dan menampal balasan untuk menterjemahkannya kepada bahasa yang boleh anda baca.

gboard google translate

GBoard ialah pilihan yang jelas untuk menterjemah mesej. / © Google

Untuk apa anda menggunakan aplikasi terjemahan? Pada pendapat anda, apakah apl terjemahan terbaik? Beritahu kami dalam ulasan.