Apl Tunai: Cara Mengesahkan Identiti dan Bitcoin Anda

11

Penggunaan awal perdagangan mata wang kripto Cash App dan menurunkan had umur kepada 13 tahun menjadikannya salah satu pilihan paling popular untuk pemindahan rakan ke rakan. Untuk membuat pembayaran atau membeli Bitcoin dengan Apl Tunai, anda mesti membuat dan mengesahkan akaun terlebih dahulu. Adalah lebih baik jika anda turut mengesahkan Bitcoin pada apl Tunai. Tetapi kadangkala, pengesahan apl Tunai boleh mengambil masa lebih lama daripada yang dijangkakan.

Apl Tunai: Cara Mengesahkan Identiti dan Bitcoin Anda

Teruskan membaca untuk mengetahui tempoh masa yang diperlukan untuk mengesahkan akaun Tunai atau Bitcoin anda pada apl, cara untuk mengesahkan dan perkara yang perlu dilakukan jika masa tersebut melebihi had standard.

Berapa Lamakah Masa Pengesahan dalam Apl Tunai?

Jika anda perlu mengesahkan akaun anda pada Apl Tunai, anda biasanya mesti menunggu beberapa minit. Walau bagaimanapun, pengesahan mungkin mengambil masa sehingga 48 jam. Masa pengesahan Bitcoin adalah sekitar 24 jam.

Jika anda meletakkan alamat yang tidak anda gunakan lagi atau alamat yang tidak wujud, pengesahan tidak akan selesai. Dalam kes sedemikian, atau apabila anda memasukkan maklumat yang salah, anda perlu menghantar lebih banyak dokumentasi untuk membuktikan identiti anda dan masa pengesahan dipanjangkan kepada beberapa hari.

Ingat bahawa hanya orang dewasa boleh menggunakan ciri dagangan kripto, dan remaja memerlukan ibu bapa atau penjaga untuk membenarkan akaun untuk kegunaan biasa (iaitu, hanya untuk pemindahan wang).

Semak sama ada Proses Pengesahan Telah Selesai

Jika anda menunggu lama untuk pengesahan anda selesai dan tidak pasti sama ada ia telah selesai, anda boleh menyemaknya dengan menavigasi ke profil Tunai anda. Jika terdapat tanda semak bulatan di sebelah nama anda, ini bermakna akaun anda telah disahkan. Cara alternatif untuk menyemak ialah menavigasi ke pilihan Akaun, di mana anda boleh melihat status Pengesahan dalam bahagian ini.

Akaun yang disahkan boleh menggunakan Kad Tunai, membeli Bitcoin dan menikmati had yang lebih tinggi semasa transaksi.

Mengesahkan Akaun Tunai Anda

Untuk mengesahkan akaun anda dan mula berdagang Bitcoin melalui Apl Tunai, anda perlu memuat turun aplikasi, membuat akaun dan berumur lebih daripada 18 tahun. Apl ini adalah percuma, jadi anda boleh memuat turun dan memasangnya dengan mudah di Gedung Play. Inilah cara anda boleh mengesahkannya:

 1. Buka apl Tunai.
 2. Ketik pada profil anda.
 3. Pilih pilihan Peribadi.
 4. Masukkan tarikh lahir dan nama penuh anda.
 5. Pilih pilihan Tambah SSN.
 6. Taipkan empat nombor terakhir keselamatan sosial anda.
 7. Ketik Teruskan atau Seterusnya.
 8. Ikut arahan pada skrin untuk menyelesaikannya.

Kadangkala, apl akan meminta anda memberikan lebih banyak maklumat untuk membuktikan identiti anda, jadi anda mesti memasukkan pasport anda atau dokumen ID yang serupa. Pengesahan diminta daripada anda untuk menawarkan keselamatan yang lebih meluas atau apabila membuat transaksi yang penting.

Wang tunai juga tersedia untuk remaja (umur 13 dan ke atas), tetapi pilihan perdagangan crypto tidak tersedia.

Mengesahkan Apl Tunai untuk Dagangan Bitcoin

Beberapa keperluan, seperti memautkan kad kredit atau akaun bank anda dan menambahkan wang tunai pada apl, mesti dipenuhi sebelum mengesahkan Bitcoin anda pada Apl Tunai. Setelah anda bersedia untuk mengesahkan, ikut langkah ini:

 1. Buka Apl Tunai.
 2. Pergi ke bahagian perbankan anda dan ketik pada Bitcoin.
  Mengetik butang Bitcoin dalam Apl Tunai
 3. Pilih pilihan Deposit bitcoin.
  Mengetik butang Deposit bitcoin dalam Apl Tunai
 4. Ikut arahan untuk memasukkan maklumat peribadi.
  Memasukkan alamat e-mel dalam Apl Tunai
 5. Imbas dokumen ID anda (kad pengenalan, lesen memandu, pasport).
  Memuat naik ID foto dalam Apl Tunai
 6. Sila ambil gambar diri anda (Ia harus diambil dalam persekitaran yang terang; tiada bayang-bayang di muka).
 7. Tunggu pengesahan selesai.

Kadangkala, anda mungkin perlu menunggu lebih lama untuk pengesahan selesai dan jika status belum selesai tidak berubah, anda mungkin perlu membetulkannya (lebih lanjut mengenai perkara ini kemudian).

Membeli Bitcoin

Selepas anda menyediakan akaun Apl Tunai anda dan mengesahkan Bitcoin, anda boleh membelinya dengan mengikut langkah di bawah.

 1. Buka apl.
 2. Ketik pilihan Perbankan dan pilih Bitcoin.
  Mengetik butang Bitcoin dalam Apl Tunai
 3. Pergi ke Beli.
  Mengetik butang Beli dalam tetingkap Bitcoin dalam Apl Tunai
 4. Masukkan jumlah yang anda ingin beli.
  Memasukkan jumlah Bitcoin dalam Apl Tunai
 5. Sahkan selepas menyemak semula maklumat.
  Mengesahkan pembelian Bitcoin dalam Apl Tunai

Selain daripada membeli cryptocurrency ini, anda juga boleh menjualnya. Anda boleh melakukannya dengan mengikut langkah yang dinyatakan di atas, tetapi bukannya memilih pilihan Beli, ketik Jual.

Bagaimana jika Pengesahan Bitcoin Belum Selesai?

Pengesahan Bitcoin anda mungkin mengambil masa lebih lama daripada yang sepatutnya, seperti yang dinyatakan sebelum ini. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, seperti trafik tinggi apabila terdapat terlalu banyak permintaan dalam apl atau dokumentasi yang tidak mencukupi, yang mana anda tidak memberikan semua maklumat yang diperlukan untuk melengkapkan pengesahan Bitcoin Apl Tunai anda.

Selain itu, masalah teknikal dan isu pelayan juga mungkin menyebabkan status belum selesai pada pengesahan anda dan permintaan pelik, yang memerlukan lebih banyak masa untuk memeriksa dan mengesahkan.

Menyelesaikan Isu Pengesahan

Jika status belum selesai berterusan untuk tempoh yang lebih lama, cuba penyelesaian penyelesaian masalah mudah dahulu untuk melihat sama ada apl atau Internet anda menyebabkan masalah.

 • Semak sambungan internet anda.
 • Kosongkan data dan cache pada Apl Tunai.
 • Nyahpasang apl.
 • Hubungi sokongan Apl Tunai.

Jika tiada penyelesaian yang dinyatakan menyelesaikan masalah anda, isu itu mungkin terletak pada permohonan anda, iaitu maklumat yang anda masukkan semasa proses pengesahan. Inilah yang boleh anda lakukan jika ini berlaku:

 • Pastikan anda memasukkan maklumat peribadi, nama, nombor keselamatan sosial dan alamat anda yang betul. Semua maklumat mestilah tepat untuk lulus proses pengesahan dan membuktikan anda pengguna akaun.
 • Dokumentasi yang anda serahkan perlu memenuhi permintaan dalam apl berkenaan saiz fail, contohnya. Juga, pastikan anda memasukkan semua dokumentasi yang diminta.
 • Mulakan proses pengesahan sekali lagi jika tiada apa yang membetulkan isu tersebut.
 • Jika masalah terletak dalam apl, anda hanya boleh menunggu sehingga ia selesai mengesahkan atau menggunakan kaedah pembayaran lain jika keadaan memerlukannya.

Lindungi Wang Anda Dengan Pengesahan

Apl pembayaran mudah alih seperti Apl Tunai berguna untuk berdagang dan membuat pembayaran. Perdagangan Bitcoin ialah satu pilihan yang membezakan aplikasi daripada persaingan, membawa crypto kepada orang ramai. Memandangkan anda melabur wang sepanjang proses ini, maklumat peribadi anda mestilah selamat dan tiada sesiapa boleh mengambil kesempatan atau menipu anda.

Apl ini meminta pengesahan akaun anda dan Bitcoin untuk meningkatkan perlindungan dan memastikan identiti anda. Kadangkala, proses pengesahan mungkin mengambil masa lebih lama daripada biasa, 24 hingga 48 jam. Jika ini berlaku, cuba beberapa penyelesaian penyelesaian masalah yang dinyatakan dalam artikel ini.

Berapa lama masa yang diambil untuk mengesahkan akaun anda pada Apl Tunai? Penyelesaian penyelesaian masalah manakah yang anda dapati berkesan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Soalan Lazim

Apakah maklumat yang perlu saya sediakan untuk pengesahan Apl Tunai?

Untuk mengesahkan akaun anda, Apl Tunai mungkin memerlukan maklumat seperti nama penuh anda, tarikh lahir, alamat, nombor keselamatan sosial (untuk pengguna AS) dan kadangkala ID bergambar seperti lesen memandu atau pasport.

Adakah terdapat apa-apa yang boleh saya lakukan untuk mempercepatkan proses pengesahan Apl Tunai?

Walaupun Apl Tunai memproses pengesahan secepat mungkin, tiada cara yang dijamin untuk mempercepatkan proses tersebut. Walau bagaimanapun, memastikan anda memberikan maklumat yang tepat dan lengkap boleh membantu menyelaraskan proses pengesahan.