Apl untuk paranoid privasi, dan cara melindungi data peribadi anda

116
kata laluan privasi penggodam akses retak keselamatan melanggar pengintip 02
© Minerva Studio / Shutterstock

Privasi kami diserang. Kedua-dua negeri dan syarikat sedang menghubungi anda untuk mendapatkan data anda. Yang pertama mahu menyekat hak privasi anda atas nama keselamatan. Yang terakhir menggunakan kepercayaan kami untuk mencipta profil yang menarik dari segi ekonomi dengan data yang dikumpul dan memasarkannya pada kos yang tinggi. Kedua-dua pemain semakin menceroboh lebih jauh. Untuk menjadikan kerja mereka lebih sukar dan menuntut semula tempat perlindungan peribadi untuk kami, kami membentangkan anda beberapa kaedah undang-undang dan apl mudah alih mengenai privasi data.

Pintasan:

Privasi di media sosial

Facebook menggunakan data anda untuk pengiklanan. Rakan melihat perkara yang anda suka atau tempat yang pernah anda kunjungi dan rangkaian sosial menjadikannya kelihatan seperti anda berada di belakang produk tertentu secara peribadi. Mungkin anda tidak menyukai hakikat bahawa anda diperalatkan dengan cara ini.

Untuk membersihkan tetapan privasi Facebook dengan cepat, anda boleh menggunakan wizard apl pihak ketiga, Jumbo. Alat ini adalah sejenis pengimbas privasi. Anda log masuk ke Facebook dari dalam aplikasi (Jumbo memberitahu anda untuk tidak menghantar sebarang data tentang log masuk media sosial anda ke pelayannya sendiri), kemudian wizard bersepadu berhadapan dengan anda dengan tetapan privasi anda yang terdahulu dalam Facebook, menerangkan perkara individu seperti yang disebutkan di atas, dan menetapkan tetapan yang disyorkan dengan menekan butang. Anda juga boleh mengarkib dan memuat turun siaran dinding lama anda.

Jumbo telah menguasai…

 • Facebook (Messenger)
 • Google (YouTube, Peta, Chrome)
 • Twitter
 • Amazon Alexa

Privasi Melayari Mudah Alih

Semasa melayari semasa dalam perjalanan – sama ada dengan penyemak imbas mudah alih atau dalam apl – terdapat dua cara untuk meningkatkan perlindungan privasi anda. Apl penyemak imbas sendiri menawarkan banyak pilihan untuk privasi yang lebih baik. Selalunya anda akan melihat fungsi berikut…

Penyekat pengiklanan telah mengalami evolusi. Banyak penyemak imbas mudah alih moden mengiklankan dengan penyekat iklan bersepadu. Walau bagaimanapun, ini hanya menyekat sepanduk pengiklanan yang menjengkelkan atau malah berniat jahat. Thomas Konrad daripada Cliqz GmbHsyarikat di sebalik penyemak imbas dengan nama yang sama, menerangkan perkara ini kepada kami:

“Teknologi penyekatan yang kuat [from Cliqz], yang juga digunakan dalam jenama kakak Ghostery, melindungi daripada pengiklanan yang bukan “sahaja” menjengkelkan, tetapi juga menyekat iklan berbahaya yang menyebarkan perisian hasad. Dan ia juga menyekat cryptojacking, yang melindungi daripada penyalahgunaan peranti anda oleh pelombong kripto.”

Kelebihan bentuk penyekatan iklan ini ialah tapak web boleh terus membiayai balas kandungan mereka dengan hasil pengiklanan. Bagi pembaca, ini bermakna lebih banyak sumbangan sebenar yang disediakan untuk mereka secara percuma dan lebih sedikit sumbangan tajaan.

Perlindungan pancingan data juga kekal sebagai isu penting tetapi sering diabaikan. Tidak jarang pengguna diminta – kadangkala secara khusus – dalam e-mel untuk log masuk ke perkhidmatan dalam talian dan menyelesaikan masalah mendesak (cth. PayPal, eBay, Amazon, dll. menuntut wang). Pautan yang terkandung dalam e-mel membawa pengguna ke halaman log masuk palsu. Penyemak imbas mudah alih yang dilindungi secara sepadan mengenali halaman sedemikian dan memberi amaran kepada pengguna bahawa seseorang di sini ingin mencuri kata laluan, identiti atau mungkin wang.

Anda boleh melaksanakan anti-penjejakan dengan apl penyemak imbas, tetapi ia lebih meluas dengan perkhidmatan VPN. Tetapi apa itu penjejakan? Kini terdapat beberapa rangkaian pengiklanan di Internet yang menjejaki anda dari halaman ke halaman dan dengan itu mendapat gambaran menyeluruh tentang tabiat anda. Pelayar seperti Cliqz, Aloha atau Firefox menjanjikan bantuan percuma serta-merta.

 • Pelayar terbaik untuk Android

Walau bagaimanapun, perlindungan menjadi lebih komprehensif dengan perkhidmatan VPN yang berasingan. Ini akan mengarahkan semua sambungan Internet anda melalui pelayan pembekal pihak ketiga. Ini kemudiannya boleh menyekat sambungan ke rangkaian penjejak tertentu atau memberi mereka maklumat palsu. Apl VPN daripada Putuskan sambungan amat mudah digunakan. Ia berharga $50 setahun, sama seperti kebanyakan pesaing.

 • VPN terbaik untuk Android: keselamatan dan privasi dalam talian

Kemuncak Disconnect ialah penyedia perkhidmatan VPN memfokuskan pada rangkaian penjejak besar Facebook, Google dan Twitter. Anda secara khusus boleh mengecualikan ketiga-tiga rangkaian ini daripada sambungan data anda melalui suis. Ini juga berguna dalam aplikasi mudah alih, kerana ia sering tidak disedari oleh penjejak pihak ketiga (biasanya tiga yang disebutkan di atas).

Anda boleh melangkah lebih jauh dengan TOR. Sistem peer-to-peer ini mengarahkan sambungan anda melalui rangkaian terdesentralisasi beberapa pengguna di seluruh dunia, melompat ke sana ke mari antara nod yang berbeza. Malah peserta individu rangkaian tidak dapat mengesan laluan lengkap sambungan. TOR menyediakan akses kepada tapak web tanpa nama, termasuk perkhidmatan berita dan pelanggan e-mel. Anda boleh mengakses laman web ini menggunakan a Pelayar Tor.

Pengutus Peribadi: bersembang tanpa nama

Walaupun kami tidak berdaya untuk messenger popular WhatsApp, Telegram dan Co., kami masih perlu mempercayai bahawa mereka mengendalikan sembang kami, metadata (yang berbual dengan siapa) dan kenalan mudah alih kami dengan berhati-hati. Sebaik-baiknya, anda harus bertukar kepada messenger tanpa nama seperti Session, Threema atau Surespot dalam situasi yang sukar.

 • Apl pemesejan terbaik pada Android

Dalam situasi tertentu, walaupun pengendali tidak sepatutnya tahu dengan siapa anda bertukar data pada masa yang mana. Ini kerana bidang kuasa di sesetengah negara boleh memaksa pengendali untuk mengeluarkan data ini. Dengan cara ini anda juga boleh dituduh membantu dan bersubahat dengan aktiviti haram dengan cara yang tidak bersalah. Ingat, sebagai contoh, WhatsApp membenarkan mana-mana pengguna menambahkan anda ke kumpulan secara lalai.

id2 pemesej sesi AndroidPIT

Sesetengah utusan tidak mahu mengetahui perkara peribadi tentang anda. / © NextPit

Privasi untuk foto dan dokumen

Ramai pengguna Android mengambil kesempatan daripada tawaran menarik Google untuk menyalin foto dan video tanpa had ke storan awan secara percuma. Ini amat mudah dan (dari perspektif sandaran tulen) selamat, kerana foto anda juga selamat selepas kecurian atau kecacatan telefon pintar. Selain itu, anda boleh mengakses foto anda daripada semua peranti anda. Perkara yang sama berlaku untuk dokumen. Banyak syarikat dan sekolah menggunakan Dokumen dan Helaian Google untuk bekerjasama dalam dokumen.

Tetapi di sini juga, berhati-hati diperlukan. Google secara terbuka mengakui bahawa ia mengimbas foto dan dokumen anda untuk mengoptimumkan algoritma untuk wajah, objek atau pengecaman aksara. Jika anda tidak menyukai proses pengimbasan atau algoritma pemantauan yang terhasil, anda harus mempertimbangkan alternatif kepada Google Photos dan Google Drive.

Kemudahan serupa ditawarkan oleh OnlyOffice dan/atau NextCloud. Ini – sementara itu menggabungkan – produk sumber terbuka boleh dipasang secara percuma pada pelayan anda sendiri. Anda juga boleh menggunakan salah satu daripada banyak perkhidmatan pengehosan yang menjaga usaha pemasangan dan penyelenggaraan.

E-mel peribadi yang disulitkan

Perkhidmatan e-mel juga mendapat tekanan yang semakin meningkat untuk ‘membuat wang’ dengan pengendali mereka. Terutamanya perkhidmatan percuma seperti mel Google (Gmail) menggunakan kaedah yang jelas untuk berbuat demikian. Apl Gmail sering memaparkan e-mel pengiklanan dalam peti masuk anda, walaupun sekurang-kurangnya ia ditandakan sebagai promosi. Tambahan pula, Google secara terbuka mengakui membaca e-mel anda melalui mesin dan menyampaikan analisis kepada pihak ketiga dalam bentuk tanpa nama. Saya tidak tahu sama ada semua kenalan anda akan bersetuju dengan ini.

Pecahan menyeluruh perkhidmatan e-mel yang kurang dipercayai boleh didapati dalam memulihkan privasi blog. Calon teratas dicirikan oleh kebebasan penjejak, tanpa nama lengkap dan penyulitan. Penulis mengesyorkan antara lain…

 • Tutanota
 • ProtonMail
 • Mailbox.org
 • Posteo
 • Mailfence

Perkakasan Persendirian

Satu lagi kes masalah tanpa nama mudah alih ialah telefon pintar itu sendiri. Walaupun anda mematuhi semua peraturan perlindungan data dalam perisian, perkakasan masih boleh menjadi masalah kanak-kanak. Syarikat AS Purism – sebenarnya terkenal dengan komputer riba Linux yang dioptimumkan privasi – sedang membangun dan mengoptimumkan telefon pintar yang dioptimumkan privasi bersama-sama dengan jurutera Jerman Nicole Faerber.

Percubaan pertama projek itu dibelenggu oleh penemuan pahit. Hampir tidak ada pengeluar perkakasan terbenam mahu mendedahkan gambar rajah litar chipset atau modemnya. Kadangkala, pihak berkuasa kawal selia pun menentang, dengan alasan bahawa maklumat tertentu tidak seharusnya didedahkan kepada umum atas sebab keselamatan.

Walau bagaimanapun, selepas tiga puluh tahun Windows kita harus tahu bahawa “Keselamatan oleh Obscurity” tidak berfungsi. Jika kerahsiaan adalah perlindungan yang berkesan, tidak akan ada perisian hasad untuk sistem pengendalian sumber tertutup.

Oleh itu, sebahagian besar perkakasan arus perdana kekal sebagai kotak hitam untuk kami. Kami tidak tahu apa yang dibaca oleh modem dalam telefon pintar yang lebih rendah (terima kasih kepada akses tanpa had kepada RAM) dan dengan siapa ia berkongsi data. Dan kerana kebanyakan komponen ini dibangunkan di Amerika Syarikat atau China, sebarang syak wasangka adalah berasas.

Kesimpulan

Walaupun kawalan anda ke atas data anda terhad, anda masih boleh menyusahkan pihak ketiga yang ingin tahu. Sulitkan dan tapis aliran data, potong penjejak, tutup jejak anda. Jika anda tidak mempunyai “apa-apa untuk disembunyikan”, seperti yang dikatakan oleh ramai orang, fikirkan tanggungjawab anda terhadap kenalan dan rakan anda. Kerana profil mereka juga akan dipertajam oleh data di sekeliling mereka.