App Store Terbaik 2020: berikut ialah pemenang Apple

110
Skrin NextPit iPhone 12 Pro
© NextPit

Seperti tahun-tahun sebelumnya, Apple telah memilih beberapa aplikasi dan permainan pada tahun 2020 yang tidak boleh dilepaskan. Berikut ialah App Store Terbaik 2020 untuk iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV dan Mac.

Sekarang bulan Disember, bermakna sudah tiba masanya untuk semakan tahun lalu di seluruh internet. Apple tidak berbeza, dan pada tahun ini mereka mengeluarkan 15 aplikasi dan permainan cemerlang yang, menurut syarikat itu, “terbukti penting”.

Pemenang yang dipilih pada tahun 2020 adalah “terkenal dengan kualiti tinggi, reka bentuk kreatif, kebolehgunaan dan teknologi inovatif mereka”. Orang boleh melihat usaha luar biasa banyak pembangun pada bulan lalu. Apples Phil Schiller menyifatkan pemenang tahun 2020 sebagai “15 contoh cemerlang inovasi itu”.

Apl iPhone dan iPad tahun ini: Wakeout! dan Zum

Tahun ini, apl iPhone tahun ini ialah Bangun! oleh Andres Canella. Apl kesihatan dan kecergasan membantu pengguna terus bergerak. Terutamanya dalam beberapa bulan 2020 yang lalu, apabila ramai di antara kita terpaksa bekerja dari rumah kerana coronavirus dan pergerakan mungkin terjejas akibatnya, pembangun dapat membantu penggunanya kekal aktif berkat senaman ringkas.

Apple memilih Zum untuk apl iPad tahun ini. Di sini juga, wabak mungkin menjadi sebab yang menentukan untuk pilihan itu. Apl mesyuarat bukan sahaja sebahagian daripada kehidupan perniagaan seharian, tetapi juga merupakan bahagian penting dalam hari untuk ramai pelajar, kerana mereka perlu melawat sekolah mereka dalam bentuk maya.

Apl iPhone iPad Tahun Ini

Bangun! dan Zoom ialah apl tahun ini masing-masing untuk iPhone dan iPad. / © Apple

Tahun ini terdapat juga aplikasi tahun ini untuk Apple Watch. Endel sepatutnya membantu pengguna untuk berehat dan dengan itu mengurangkan tekanan dan meningkatkan tumpuan. Aplikasi ini juga menawarkan versi untuk iPhone dan iPad.

RPG dunia terbuka Kesan Genshin telah diundi permainan tahun ini untuk iPhone. Lagenda Runeterra memenangi permainan iPad tahun ini.

Apple juga memilih permainan tahun ini daripada perkhidmatan langganannya sendiri Apple Arcade. Sasquatch licik adalah “pelarian yang dialu-alukan (dan pasti kelakar) untuk seisi keluarga”.

Sudah tentu, Mac juga tidak hilang. Apl tahun ini ialah apl kalendar Hebatmanakala permainan peranan Disco Elysium telah diundi permainan tahun ini untuk Mac.

Apple TV: Perkhidmatan penstriman sebagai aplikasi tahun ini

Selain peranti mudah alih dalam bentuk iPhone, iPad atau Apple Watch, sudah tentu ada juga Apple TV. Di sini Apple menamakan aplikasi perkhidmatan penstriman itu Disney+ aplikasi tahun ini. Untuk permainan tahun ini di Apple TV, Dandara Ujian Ketakutan telah dipilih.

Bebas daripada peranti tertentu, syarikat itu turut mempersembahkan tiga aplikasi dalam kategori “Trend Apl 2020”. Terangkan Semua Papan Putih ialah papan putih digital interaktif yang direka untuk membantu guru dan pelajar belajar.

Pemaju daripada Pokémon GO telah dipuji kerana “mencipta semula permainan” dan kerana membenarkan pengguna mengalami dunia permainan tanpa perlu “berusaha untuk melakukannya”.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ShareTheMeal aplikasi membolehkan pengguna menderma makanan untuk kanak-kanak menggunakan telefon pintar atau tablet mereka. Sehingga kini, lebih 87 juta hidangan telah dikongsi.

Sumber:
epal 1, epal 2