Apple AirTags: Betapa bergunanya penjejak ini dengan iPhone yang lebih lama

105
NextPit Apple AirTag 11
© NextPit

Dengan pembelian Apple AirTags, anda akhirnya boleh menyelamatkan diri daripada mengalami carian utama yang menjengkelkan di dalam dan sekitar apartmen. Sebenarnya tidak begitu, kerana iPhone anda memerlukan cip U1 untuk mendayakan ciri ini. Jadi, jika anda menggunakan iPhone yang lebih lama daripada iPhone 11, kami akan menunjukkan kepada anda betapa terhadnya fungsi itu sepintas lalu.

Pencarian objek yang tepat sememangnya salah satu ciri paling hebat AirTags baharu Apple. Ini kerana penjejak item ini membolehkan anda mencari rantai kunci, dompet atau item bersambung lain dengan ketepatan yang tepat. Untuk melakukan ini, Apple menggabungkan maklumat daripada kamera, penderia gerakan dan teknologi jalur lebar ultra, antara lain.

iPhone dengan cip U1

Model iPhone ini boleh menjejak AirTags dengan tepat

Apple iPhone 11

Apple iPhone 11 Pro
Apple iPhone 11 Pro Max
Apple iPhone 12
Apple iPhone 12 Pro
Apple iPhone 12 Pro Max
Apple iPhone 12 mini

Untuk menggunakan jalur ultra lebar, anda memerlukan iPhone dengan cip U1 terlebih dahulu. Apple hanya menggabungkan cip ini dari iPhone 11 dan seterusnya. Jadi jika iPhone anda tidak disenaraikan dalam jadual seperti yang dilihat di atas, AirTags agak kurang praktikal (walaupun masih berguna). Namun, mereka boleh diambil, dan itulah sebabnya saya telah meringkaskan set ciri untuk iPhone tanpa U1.

Beginilah praktikalnya AirTags tanpa cip U1

Penjejakan melalui “Di mana?” aplikasi

Seperti yang ditulis Fabien dalam ulasan AirTagsnya, satu kelebihan besar penjejak ini ialah anda boleh memburu item yang hilang. Untuk tujuan ini, Apple telah menyepadukan aksesori baharu ke dalam “Where is?” app, di mana ia akan mencari hubungan AirTag secara kekal dengan iPhone lain atau perkakasan Apple lain yang serasi.

Jadi, jika kunci anda terjatuh dari poket anda secara tidak sengaja semasa anda berdiri di bangku taman, ada kemungkinan besar orang lain yang mempunyai iPhone akan lewat. AirTag kemudiannya akan menghantar lokasi yang kemudiannya boleh diperoleh melalui PC atau iPhone anda.

Lokasi tepat melalui bunyi

Sebaik sahaja anda tiba di lokasi atau sekiranya kunci bersembunyi di suatu tempat di ceruk sofa yang dalam, anda boleh menggunakan alat lain untuk mendapatkan lokasi tepat item tersebut. Di dalam AirTags terdapat pembesar suara kecil, yang mampu mengeluarkan bunyi jika keadaan memerlukannya. Ini membolehkan anda mendengar di mana objek yang hilang itu.

NextPit Apple AirTag 13

Penjejakan yang tepat hanya berfungsi dengan cip U1 – ciri bunyi adalah alternatif yang agak keren walaupun / © NextPit

Ngomong-ngomong, pembesar suara ini juga mengeluarkan bunyi apabila AirTag sedang bergerak dan iPhone anda tidak berada berdekatan. Ini adalah cara Apple untuk menghalang AirTag daripada digunakan untuk menjejaki orang secara rahsia.

Tag anjing digital terima kasih kepada NFC

Satu lagi faedah AirTag ialah kedua-dua iPhone dan telefon pintar Android boleh membaca data daripada cip NFC AirTags. Apple telah menyepadukan ciri ini untuk memudahkan penghantaran maklumat hubungan apabila item hilang.

  • Apakah NFC?

Jika anda, sebagai pengguna Android, mencari sekumpulan kunci dengan AirTag, anda hanya perlu memegang telefon pintar anda di atasnya – dengan syarat ia menyokong NFC, sudah tentu – dan membaca maklumat yang ditunjukkan melalui aplikasi yang sepadan. Jika semuanya berjalan seperti yang diharapkan, anda kini akan tahu orang yang perlu dihubungi untuk mengembalikan kunci.

Semua tentang kos dan aksesori

Adakah fungsi AirTags meyakinkan anda untuk mengambilnya walaupun anda menggunakan iPhone yang lebih lama? Jika ya, kami telah meringkaskan segala-galanya tentang kos dan aksesori AirTags dalam artikel berasingan. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan dua pautan berikut di bawah untuk terus ke halaman produk di Amazon Store.

Soalan lain: Adakah anda sudah mencuba Apple AirTags sendiri? Bagaimanakah pengalaman pertama anda dengannya?