Apple Akan Keluarkan Ciri Oksigen Darah dalam Jam Tangannya. Bagaimana Anda Terpengaruh?

28
nextpit Apple Watch Ultra 2 WatchX
© nextpit

Berikutan penarikan sementara larangan import yang dikenakan ke atas Watch Series 9 dan Watch Ultra 2, Apple mungkin akhirnya menemui cara untuk mengelakkan penghentian penjualan jam pintarnya yang tidak ditentukan. Dilaporkan pengeluar iPhone merancang untuk menggugurkan ciri pemantauan oksigen darahnya daripada model yang terjejas untuk mengelakkan larangan itu disebabkan pertikaian paten dengan Masimo, yang diluluskan oleh pejabat Kastam AS baru-baru ini.

Seperti yang ditemui dalam laporan pemfailan baharu oleh Masimo kepada Mahkamah Rayuan AS (melalui 9to5Mac) awal minggu ini, pihak terbabit mengakui langkah yang dibuat Apple untuk mengelak daripada melanggar komponen oksimeter nadi yang berkaitan. Terutama, ini melibatkan mengalih keluar aplikasi dan ciri oksigen darah daripada Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 (ulasan) melalui kemas kini sebagai penyelesaian sementara.

Siri Apple Watch 9

Apple Watch Series 9 mempunyai cipset S9 SiP (sistem dalam pakej) baharu / © nextpit

Walau bagaimanapun, penyelesaian yang besar dan kekal untuk Apple ialah mengubah suai Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 dengan mengalih keluar sensor pemantauan oksigen darah sepenuhnya. Menurut Mark Gurman dari Bloomberg, syarikat Cupertino telah mula menghantar unit Apple Watch yang diubah suai ke kedai runcitnya dan hanya menunggu pengesahan bila jualan untuk model ini boleh bermula.

Adakah pengubahsuaian itu akan menjejaskan Apple Watch 9 dan Watch Ultra 2 di negara lain?

Kemungkinan kedua-dua perisian dan perkakasan remedi hanya akan memberi kesan kepada model yang baru dijual menuju ke Amerika Syarikat. Mungkin juga langkah yang sama akan digunakan di wilayah lain juga, walaupun kami masih belum mengesahkannya dalam minggu-minggu berikutnya sementara kami menunggu keputusan Mahkamah Rayuan.

Model Apple Watch yang lebih lama dengan pemantauan oksigen darah, termasuk Watch Series 8 (ulasan) dan Watch Ultra (ulasan) asal tidak dilindungi oleh pertikaian paten dan pengguna jam tangan ini boleh terus menggunakan ciri tersebut.

Apakah pendapat anda tentang saga paten Apple dan Masimo? Adakah anda fikir dakwaan Masimo terhadap Apple adalah berasas? Biar kami mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
Scribd