Apple akan melengkapkan iPhone 15 (Pro) dengan kamera canggih yang gila

116
NextPit Modul Kamera Apple iPhone 14 Pro Max
© NextPit

Kami tidak terlalu jauh dari tahun 2023, tetapi khabar angin mengenai iPhone 15 terus mengalir. Laporan terbaru menunjukkan bahawa Apple akan menggunakan sensor kamera baharu yang secara drastik boleh meningkatkan keupayaan penangkapan barisan iPhone tahun depan. Usaha ini dikatakan akan melibatkan bantuan daripada Sony.

iPhone 14 Pro (Max) semasa tiba dengan ciri ketara termasuk kamera 48MP yang lebih besar dan video sinematik 4K. Menurut NikkeiAsia, Apple masih mempunyai rancangan untuk meningkatkan lagi perkakasan iPhone 15 dengan memasukkan sensor imej baharu yang dibuat oleh Sony.

  • Baca juga: Kamera telefon pintar terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Kamera unggul pada Apple iPhone 15

Penderia yang disebutkan di atas boleh menangkap lebih banyak cahaya dan mempunyai kawalan julat dinamik yang lebih baik kerana teknologi terobosan dalam. Peningkatan ini membolehkan subjek yang lebih boleh dibezakan walaupun terhadap lampu latar terang atau dalam senario cahaya malap. Ringkasnya, iPhone 15 Apple boleh mengurangkan kejadian tangkapan berlebihan dan kurang terdedah.

Sony menjadikannya mungkin dengan menggunakan seni bina CMOS baharu yang memisahkan lapisan substrat fotodiod dan transistor. Syarikat Jepun itu juga menyebut bahawa mereka dapat menambah fotodiod pada lapisan baharu yang menyebabkan setiap piksel menangkap lebih banyak cahaya berbanding dengan penderia tradisional.

Ciri Apple iPhone 15 yang lain

Ia masih tidak pasti penderia mana yang akan diganti dan jika semua model iPhone 15, termasuk telefon bimbit bukan Pro, akan mendapat manfaat daripada teknologi inovatif itu. Tahun ini, Apple melancarkan iPhone 14 Pro dan Pro Max dengan sensor utama yang lebih besar manakala iPhone 14 (Plus) mengekalkan persediaan kamera dwi tahun lepas.

Di luar pengimejan, Apple dijangka akan beralih daripada port Lightningnya kepada USB-C. Cupertino berspekulasi untuk membuang butang fizikal memihak kepada jenis keadaan pepejal. Akhir sekali, keseluruhan barisan iPhone 15 dijangka tiba dengan paparan Pulau Dinamik lubang tebuk, akhirnya berlepas dari takuk yang sukar digunakan.

Dengan Samsung turut melancarkan Galaxy S23 (Ultra) dengan kamera 200MP yang menjanjikan, adakah anda fikir Apple akan dapat mengejar atau mengatasi pesaing terbesarnya?

Sumber:
NikkeiAsia