Apple akan menggunakan ID Wajah tersembunyi — Tetapi jangan harapkan ia pada iPhone 15 lagi

103
NextPit Apple iPhone 14 Pro Max Dynamic Island
© NextPit

Di kalangan pembuat telefon pintar, Apple kekal sebagai jenama terkemuka yang masih banyak bergantung pada teknologi pengecaman muka. IPhone nampaknya akan terus menggunakan Face ID untuk tahun-tahun akan datang. Walau bagaimanapun, Apple boleh memperkenalkan versi dinaik taraf yang tersembunyi di bawah paparan dan yang mungkin tersedia pada iPhone 16 tahun depan.

iPhone 14 Pro dan Pro Max ialah peranti Apple pertama yang menggunakan potongan berbentuk pil dalam bentuk Dynamic Island. Reka bentuk ini tidak mempunyai takuk besar sambil mengekalkan keupayaan Face ID pada kedua-dua model.

Kamera dan penderia tersembunyi akan datang ke iPhone

Menurut The Elec, Apple tidak mahu menggantikan kaedah biometrik ini. Sebaliknya, firma Cupertino menjadikan ini tidak kelihatan dengan memasukkan sensor bawah paparan. Sebaliknya, tidak jelas sama ada kamera hadapan disertakan. Tetapi jika tidak, ia boleh meletakkan satu punch hole pada telefon bimbit Apple masa depan yang mencerminkan reka bentuk yang terdapat pada kebanyakan telefon Android.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Skrin AMOLED Galaxy Z Fold 4 yang tidak dilipat berukuran 7.6 inci secara menyerong, seperti model sebelumnya. Ia mengekalkan kamera dalaman dalam paparan 4MP. / © NextPit

Penerbitan Korea Selatan menambah bahawa teknologi itu akan tiba dahulu pada iPhone 16 Pro (Max), melangkau barisan iPhone 15 yang akan datang. Khususnya, iPhone 16 (Plus) standard dikecualikan daripada peningkatan ini memandangkan Apple terus membezakannya daripada model Pro.

Bukan sahaja iPhone mungkin mendapat manfaat daripada penyelesaian dalam paparan, malah barisan iPad Apple juga mungkin disertakan dengan Face ID yang dipertingkatkan juga. Walau bagaimanapun, pelaksanaan mungkin menjadi rumit kerana tablet biasanya digunakan dalam kedua-dua orientasi landskap dan potret. Yang penting, gabungan Touch ID dan Face ID boleh diletakkan.

Apple iPhone 15 Pro semakin mahal

Tiada kata lagi sama ada perubahan ini boleh menyebabkan kenaikan harga untuk model yang disebutkan di atas. Semua berkata ia akan bergantung pada penerimaan iPhone 15 memandangkan bagaimana ia akan menentukan pembangunan peranti seterusnya dari kos hingga ciri.

Secara berasingan, laporan baharu dari China membayangkan bahawa Apple merancang untuk menaikkan harga iPhone 15 Pro dan varian Ultra yang dikhabarkan. Sumber itu tidak mendedahkan perbezaan yang tepat. Sebaliknya, iPhone 15 Pro semasa bermula pada $999 manakala Pro Max adalah $100 lebih tinggi. Adakah anda percaya bahawa iPhone tahun ini semakin mahal?