Apple Akan Mula Membayar Pengguna iPhone ‘Batterygate’ Saga yang Terjejas

25
AndroidPIT iPhone 7 tambah 1138
© nextpit

Penantian lama hampir berakhir bagi mereka yang terkena saga ‘batterygate’ iPhone. Seorang hakim yang menyelia tuntutan mahkamah telah memberi isyarat kepada Apple untuk memulakan pembayaran kepada pelanggan yang mendaftar untuk tuntutan itu. Jumlah penyelesaian berjumlah $500 juta dan setiap penuntut boleh menerima $65.

  • Baca juga: Telefon pintar premium terbaik di bawah $600 untuk dibeli pada 2023

Kontroversi bermula apabila Apple melancarkan kemas kini iOS 10.2 untuk iPhone lama pada 2017, yang termasuk barisan iPhone 6, iPhone 6s dan iPhone 7. Walau bagaimanapun, didapati bahawa perisian tegar itu secara rahsia menyekat prestasi iPhone ini untuk mengelakkan kemerosotan kesihatan bateri yang dipercepatkan yang juga boleh mengakibatkan peranti ditutup secara paksa oleh sistem.

Pada mulanya, Apple tidak mengakui isu itu, jadi ia kemudiannya mencipta tindak balas daripada sejumlah besar pengguna dan juga membawa kepada tuntutan mahkamah tindakan kelas difailkan. Kemudian pada tahun itu, syarikat itu menawarkan langkah-langkah untuk menangani kontroversi ‘batterygate’ mulai daripada menurunkan harga penggantian bateri kepada $29 dan sehingga memberikan maklumat terperinci tentang pengurusan kuasa yang disertakan dengan kemas kini perisian.

Apple iPhone 6s

Apple iPhone 6s dan iPhone SE. / © nextpit

Kini, menurut The Mercury News, hakim yang mengendalikan tuntutan mahkamah telah menafikan dan menggugurkan rayuan kedua-dua pihak yang menuntut atas bantahan mereka terhadap syarat penyelesaian. Ini meninggalkan halangan terakhir untuk diselesaikan dan penyelesaian asal yang dibuat pada Mac 2020 diteruskan.

Tetapi seperti yang dinyatakan, hanya pelanggan yang terjejas dan layak di AS yang mendaftar untuk tuntutan sebelum tarikh akhir pada 6 Oktober 2020 akan diberi ganjaran dengan pembayaran individu sebanyak $65 setiap satu.

Sebaliknya, Apple menghadapi satu lagi tuntutan mahkamah $2 bilion di UK yang juga berkaitan dengan pendikitan prestasi dan bateri yang rosak yang didakwa oleh kumpulan pengguna. Tetapi Apple nampaknya menafikan tuduhan itu.

Adakah anda salah seorang daripada pengguna gate bateri yang terjejas pada tahun 2017? Bagaimana ia diselesaikan? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
Berita Mercury