Apple Berhenti Menjual Watch Ultra 2 dan Watch Series 9 di AS

37
nextpit Apple Watch 9 Sensor
© nextpit

Apple telah memutuskan untuk berhenti menjual Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 di AS mulai 21 Disember pada 3:00 PM ET. Keputusan ini adalah disebabkan oleh keputusan Suruhanjaya Perdagangan Antarabangsa. Keputusan itu adalah mengenai perselisihan pendapat antara Apple dan Masimo, sebuah syarikat peranti perubatan, mengenai ciri dalam jam tangan pintar Apple yang mengukur tahap oksigen darah.

  • Berkaitan: Kajian Apple Watch Ultra 2

Apple telah memberitahu 9to5Mac bahawa mereka mengikuti larangan import ITC. Ini kerana Apple didapati telah menyalin sensor oksimeter nadi daripada Masimo. Penderia ini telah berada dalam jam tangan Apple sejak Siri 6, tetapi larangan itu hanya menjejaskan Siri 9 dan Tonton Ultra 2 baharu, yang dikeluarkan pada bulan September. Model Watch SE 2 yang lebih murah dan model SE yang lebih lama tidak mempunyai sensor ini.

Larangan itu hanya di AS, jadi Siri 9 dan Ultra 2 masih akan dijual di tempat lain. Di AS, anda boleh membeli jam tangan ini di kedai Apple sehingga 24 Disember. Kedai lain seperti Amazon dan Best Buy akan menjualnya sehingga kehabisan stok.

Apple Watch Ultra 2

Apple Watch Ultra 2 berkongsi penderia biometrik dengan Watch Series 9 / © nextpit

Presiden Joe Biden mempunyai pilihan untuk memveto keputusan ITC untuk mengharamkan jam tangan Apple tertentu sehingga 25 Disember. Ini sama seperti yang dilakukan oleh bekas Presiden Barack Obama dengan larangan tablet iPhone 4 dan iPad. Tetapi, nampaknya tidak mungkin Presiden Biden akan campur tangan dalam kes ini, terutamanya selepas pentadbirannya mengekalkan keputusan dalam kes berbeza yang melibatkan Apple dan AliveCor berhubung paten ECG.

Apple merancang untuk merayu keputusan ITC untuk menyekat jualan jam tangan pintar terbaharunya. Jurucakap mereka, Nikki Rothberg, berkata jika larangan itu kekal, Apple akan melakukan segala yang mungkin untuk membawa Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 kembali ke pasaran AS dengan cepat.

Satu lagi kemungkinan untuk mengembalikan model ini adalah jika Apple dan Masimo menyelesaikan pertikaian paten mereka. Walau bagaimanapun, resolusi nampaknya tidak hampir pada masa ini.

Pada awal 2020, Masimo menuduh Apple menyalin teknologi sensor oksimeter nadi dan mengupah kakitangan penting. Keputusan pertama daripada ITC dibuat pada Januari 2023, diikuti dengan perintah Oktober untuk mengharamkan penjualan jam tangan Apple.

Apa pendapat anda tentang kes ini? Adakah anda fikir keputusan ITC itu munasabah? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar jawapan anda.

Sumber:
9to5Mac