Apple Boleh Menanggalkan Touch ID daripada iPhone Secara Kekal

16
Butang NextPit Apple iPhone SE 2022
© nextpit

Walaupun Touch ID masih kekal pada tablet iPad terpilih dan iPhone SE, kemungkinan kaedah pengimbasan biometrik ini akan dihentikan secara keseluruhannya dalam masa terdekat. Apple kelihatan bergerak ke arah itu dengan mendorong Face ID secara kuat pada iPhone dan tablet iPad Pro yang lebih baharu. Laporan baharu memberi penerangan tambahan tentang cara pengilang iPhone boleh menggunakan semua teknologi untuk memasukkan teknologi Face ID dalam semua peranti masa depannya.

  • Baca juga: Adakah iPhone SE 2022 masih berbaloi untuk dibeli pada 2023?

Adakah Invisible Face ID akan mula diperkenalkan pada iPhone tidak lama lagi?

Menurut seorang pembocor yang boleh dipercayai yang menggunakan nama pengguna pakar cip Mudah alih di Weibo, peralatan yang digunakan untuk mengeluarkan komponen pengimbas cap jari pada iPhone telah ditutup selama-lamanya. Ini menunjukkan bahawa Apple tidak akan menggunakan Touch ID dalam telefon bimbit mereka yang akan datang, termasuk iPhone SE 4 yang dikhabarkan dan mungkin juga beberapa tablet iPad generasi akan datang.

Langkah ini menunjukkan Cupertino berkemungkinan meninggalkan rancangannya untuk menyepadukan pengimbas cap jari bawah paparan, yang sangat biasa pada peranti Android hari ini. Oleh itu, Apple boleh mempertimbangkan untuk membangunkan pengimbas ID Wajah yang tidak kelihatan. Berdasarkan apa yang kita tahu, pelan hala tuju Apple didakwa melancarkan teknologi ini dalam iPhone 16 Pro, walaupun nampaknya belum ada bukti kukuh untuk menyokongnya.

Apple iPhone 15 Plus

Apple menambah Dynamic Island pada iPhone 15 Plus / © nextpit

Walaupun ini bukanlah satu kejutan besar di pihak Apple, masih terdapat pengguna yang lebih mengutamakan kelebihan dan kepelbagaian Touch ID berbanding Face ID. Sebagai contoh, anda boleh membuka kunci telefon bimbit tanpa melihat skrin, yang boleh menjadi mudah dalam senario terpilih.

Bagi Apple iPhone SE 4, iPhone bajet dikatakan mencerminkan reka bentuk dan casis iPhone 14. Ia juga akan menggunakan takuk yang sama untuk menempatkan kamera swafoto dan komponen Face ID dan bukannya mempunyai potongan Pulau Dinamik seperti pada iPhone 15 (semakan). iPhone SE generasi keempat dijadualkan tiba pada 2025.

Kaedah pengesahan yang manakah pada telefon pintar dan tablet yang anda rasa lebih praktikal? Adakah anda akan mempertimbangkan untuk mempunyai cap jari dan pengimbas mata? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Weibo