Apple Boleh Menyalin Teknologi Penjejakan Tangan Vision Pro ke Apple TV dan iPad

36
Tangkapan skrin 2023 06 05 pada 20.37.03
© Apple

Set kepala Vision Pro Apple sangat bergantung pada penjejakan tangan untuk kawalan dan interaksi daripada pengguna. Fungsi ini membolehkan pengalaman yang lebih mengasyikkan berbanding set kepala lain yang menggunakan pengawal khusus. Hari ini, nampaknya syarikat Cupertino merancang untuk mengembangkan gerak isyarat tangan dalam udara ke peranti lain seperti pada kotak Apple TV atau MacBook lebih daripada cermin mata AR/VRnya.

Pada masa ini, Apple Vision Pro membolehkan pengesanan mata dan tangan melalui set kamera dan penderia. Ini dipasangkan dengan algoritma perisian yang canggih untuk membenarkan input tanpa pengawal. Dalam pemfailan paten terbaru Apple (melalui Patently Apple), ia menunjukkan bahawa syarikat itu akan menggabungkan beberapa peranti untuk meniru pengalaman maya yang serupa dengan OS Visionnya.

Lakukan gerak isyarat di udara untuk mengawal Apple TV atau MacBook

Salah satu ilustrasi yang disertakan secara khusus menunjukkan bahawa pengguna yang memakai Apple Watch mencipta gerak isyarat tangan dalam udara yang membaca dan mengesan oleh Apple TV yang dilengkapi dengan kamera dan penderia. Tambahan pula, kemungkinan jam tangan pintar membawa komponen tambahan untuk memenuhi orientasi dan kedudukan tangan yang berbeza. Selepas itu, semua interaksi pada UI kemudiannya ditayangkan pada TV atau monitor.

Apple menunjukkan cara ciri penjejakan tangan Vision Pro akan berfungsi pada Apple TV, iPad dan MacBook

Apple menunjukkan cara ciri penjejakan tangan Vision Pro akan berfungsi pada Apple TV, iPad dan MacBook. / © Patently Apple

Seperti aplikasi lain, terdapat banyak cara bagaimana penjejakan tangan berguna selain daripada kawalan asas. Sebagai contoh, pengguna akan dapat melukis objek atau mengarang mesej di udara dan tanpa bantuan aksesori luaran lain untuk input.

Selain daripada Apple Watch dan Apple TV, ia juga dinyatakan dalam aplikasi bahawa teknologi ini boleh digunakan pada komputer riba MacBook dan desktop Mac. Malah ada kemungkinan bahawa tablet Apple iPad akan digunakan sebagai paparan dan penjejak memandangkan ia sudah dilengkapi dengan kamera dan penderia.

Idea paten kelihatan sangat boleh dilaksanakan jika berdasarkan teknologi semasa yang ada. Oleh itu, kami boleh meramalkan bahawa idea Apple mungkin akan menjadi kenyataan dalam aplikasi dunia sebenar pada tahun-tahun akan datang. Begitu juga, adakah anda fikir konsep ini praktikal dan berguna?