Apple dan Google untuk Menangani Penjejakan Tidak Diingini pada Teg Pintar

43
NextPit Apple AirTag 6
© NextPit

Sejak permulaan tag pintar dan penjejak Bluetooth, terdapat banyak kes aksesori sedemikian digunakan untuk mengintai dan mengintip orang. Walaupun Apple memperkenalkan ciri untuk menghalang tindakan yang menjijikkan itu, ini terhad kepada ekosistem AirTags dan Applenya. Hari ini, Apple dan Google telah bekerjasama untuk memastikan penjejakan yang tidak diingini dapat dikesan merentas platform iOS dan Android.

Apple dan Google mengumumkan bahawa mereka akan bekerjasama untuk merangka spesifikasi yang dicadangkan yang membolehkan pengesanan penjejakan tanpa kebenaran berfungsi merentas iOS dan Android. Bermakna, mungkin bagi salah satu ekosistem untuk mengesan penjejak yang tidak diketahui berhampiran pengguna dan seterusnya memberi amaran kepada mereka.

  • Baca juga: Kajian Apple AirTag – Apakah yang mampu dilakukan oleh penjejak Apple baharu?

Bagaimanakah ciri anti-penjejakan akan berfungsi pada Android dan iOS

Dalam draf yang dikemukakan oleh dua syarikat teknologi utama itu, ia menyebut bahawa sebaik sahaja pengguna dimaklumkan tentang penjejak atau teg yang tidak dibenarkan, mereka akan diberi arahan melalui aplikasi tentang cara untuk melumpuhkan aksesori tersebut. Ini adalah kaedah yang serupa dengan fungsi Android yang ditemui tahun lepas. Sebagai rujukan, fungsi penghalang Apple pada iPhone berfungsi dengan memaksa AirTag yang tidak diketahui mengeluarkan bunyi yang kuat supaya sesiapa yang berdekatan dapat menyedarinya.

Penjejak Jubin

Penjejak pintar seperti Tile boleh dipasang pada haiwan peliharaan dan kenderaan. / © NextPit oleh Irina Efremova

Masih tidak jelas bagaimana keserasian antara Apple AirTags semasa dan penjejak bukan Apple Bluetooth atau jalur ultra lebar yang lain. Adalah selamat untuk mengandaikan bahawa ini mungkin memerlukan beberapa bentuk kemas kini perisian OTA untuk dipasang, apatah lagi sistem pengendalian iOS dan Android menerima sokongan melalui perubahan peringkat OS asli.

Pada masa ini, spesifikasi draf yang dikemukakan sedang disemak oleh IEFT (Pasukan Petugas Kejuruteraan Internet). Ia adalah entiti yang bertanggungjawab terhadap piawaian teknikal berbeza yang dikaitkan dengan peranti yang menggunakan protokol wayarles dan Internet—teg pintar disertakan. Di luar Google dan Apple, nama terkenal lain yang telah menyatakan minat mereka untuk menyokong penyeragaman termasuk Samsung, Pebble dan Tile.

Google sedang mengusahakan penjejak Pixel Tag sendiri

Berkenaan dengan Google, gergasi carian Internet dijangka akan mengusahakan teg pintarnya sendiri, digelar Pixel Tag, yang menggunakan teknologi Fast Pair. Ia dikenali dengan nama kod Grogu, dan boleh diperkenalkan pada I/O 2023 bersama Pixel 7a dan Pixel Fold. Pada nota berasingan, Samsung juga dikhabarkan akan memperkenalkan Galaxy Smart Tag 2 yang dilengkapi dengan pengesanan automatik penjejakan yang tidak dibenarkan.

Apakah pendapat anda tentang piawaian yang dicadangkan ini untuk mengesan penjejakan yang tidak diingini merentas Android dan iOS? Adakah ini akan memberi manfaat kepada kebanyakan pengguna? Beritahu kami dalam ulasan.

Sumber:
epal