Apple Gagal Melanggar Undang-undang Teknologi Besar EU

10
Paparan iPhone 15 nextpit
© nextpit

Suruhanjaya Eropah mengumumkan penemuan awalnya tentang ketidakpatuhan Apple terhadap Akta Pasaran Digital. Penemuan itu menuduh Apple melanggar DMA berkaitan amalan anti-pemandu, manakala Suruhanjaya bersedia untuk membuka penyiasatan baharu mengenai syarat Apple yang berkaitan dengan App Store.

Dalam kenyataan akhbar, Suruhanjaya menekankan bagaimana Apple mengenakan syarat dengan pembangun aplikasi yang melanggar Akta Pasaran Digital, mengehadkan pembangun daripada mengemudi pelanggan keluar dari App Store. Sebagai contoh, ia tidak membenarkan pembangun untuk memaklumkan pelanggan tentang kaedah pembayaran alternatif lain yang lebih murah dan mengarahkan mereka ke tawaran apl dan perkhidmatan yang lebih baik.

Selain itu, sementara Apple membenarkan pembangun menyediakan pautan luar, syarikat Cupertino telah tertakluk kepada sekatan yang kemudiannya menghalang pembuat aplikasi pihak ketiga daripada mengubah hala sepenuhnya pelanggan keluar dari App Store. Begitu juga, Apple menyebut bahawa ia akan mengenakan komisen yang besar dengan perkhidmatan dan barangan yang dibuat melalui pautan luar daripada aplikasi dalam masa tujuh hari, yang didapati oleh Suruhanjaya sebagai “berlebihan.”

Suruhanjaya Eropah telah memberikan Apple keputusan awalnya untuk mengkaji dan membentuk jawapan. Jika penemuan menentukan syarikat itu melanggar DMA, Apple boleh didenda sehingga 10 peratus daripada pendapatannya di seluruh dunia. Suruhanjaya menambah bahawa keputusan muktamad akan dibuat pada Mac 2025 ini.

Apple mungkin juga telah melanggar peraturan DMA yang lain

Selain daripada amalan anti-pemandu ini, EU juga membuka penyiasatan ketidakpatuhan baharu yang berkaitan dengan terma dan keperluan kontrak Apple yang diberikan kepada pembangun pihak ketiga untuk menawarkan saluran pengedaran gedung aplikasi alternatif. Secara khusus, Suruhanjaya akan menyiasat jika Yuran Teknologi Teras Apple bernilai €0.50 bagi setiap apl yang dipasang adalah perlu dan mematuhi DMA.

Ia juga akan menentukan sama ada keperluan seperti mempunyai “keahlian yang mempunyai kedudukan baik” sebagai sebahagian daripada Program Pembangun Apple mematuhi DMA. Seperti yang dinyatakan, Apple memerlukan pemaju untuk mempunyai kedudukan yang baik sebelum mengakses peruntukan DMA.

Satu lagi bahagian penyiasatan baharu ini ialah pengalaman pengguna yang telah Apple letakkan semasa mengakses kedai pihak ketiga dan memuat turun aplikasi di luar App Store, yang termasuk skrin maklumat dan kata-kata. Ini ditafsirkan bahawa Apple harus membuat proses pemasangan dari kedai aplikasi dan aplikasi lebih mudah.

Selaras dengan penemuan awal, Apple telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan:

“Sepanjang beberapa bulan lalu, Apple telah membuat beberapa perubahan untuk mematuhi DMA sebagai tindak balas kepada maklum balas daripada pemaju dan Suruhanjaya Eropah. Kami yakin pelan kami mematuhi undang-undang, dan menganggarkan lebih daripada 99% pembangun akan membayar yuran yang sama atau kurang kepada Apple di bawah syarat perniagaan baharu yang kami buat. Semua pembangun yang menjalankan perniagaan di EU di App Store mempunyai peluang untuk menggunakan keupayaan yang telah kami perkenalkan, termasuk keupayaan untuk mengarahkan pengguna apl ke web untuk menyelesaikan pembelian pada kadar yang sangat kompetitif. Seperti yang telah kami lakukan secara rutin, kami akan terus mendengar dan terlibat dengan Suruhanjaya Eropah.”

Apakah pendapat anda tentang Suruhanjaya EU yang menuduh Apple melakukan pelanggaran DMA ini? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda.