Apple ingin meletakkan iklan dalam iOS seperti Xiaomi: What the hell!

103
apl peta epal 1
© Shutterstock / DenPhotos

Apple ingin mengoptimumkan hasil pengiklanannya dengan menyepadukan lebih banyak iklan dalam beberapa aplikasi aslinya seperti Peta atau App Store. Strategi yang bertentangan dengan falsafah premium pengeluar, yang telah pun dikritik oleh beberapa pengeluar lain seperti Xiaomi.


TL;DR

  • Khabar angin ini datang daripada surat berita terkini Mark Gurman, wartawan Bloomberg.
  • Menurut Gurman, Apple ingin meningkatkan tiga kali ganda hasil pengiklanannya, yang kini berjumlah $4 bilion setahun.
  • Idea Apple adalah untuk menyepadukan lebih banyak iklan ke dalam apl asalnya untuk iOS dan iPadOS.

Dalam surat berita terbarunya, wartawan Bloomberg Mark Gurman, yang terkenal dengan banyak kebocoran mengenai Apple, menjelaskan bahawa gergasi Amerika itu ingin memaksimumkan pendapatan pengiklanannya dengan menyepadukan lebih banyak iklan dalam aplikasi iPhone dan iPadnya.

Gurman juga mengingatkan kami bahawa Apple sudah menyiarkan iklan dalam beberapa aplikasi ini, termasuk aplikasi Berita dan Pasaran Saham. Ini dipanggil “iklan paparan”, seperti yang anda boleh lihat di mana-mana tapak seperti NextPit.

Apple juga menawarkan iklan lain, dalam tab carian dan tab cadangan App Storenya. Menurut wartawan itu, jenis iklan kedua inilah yang Apple ingin bangunkan lagi, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Iklan dalam Peta, Buku, Podcast dan Apple TV+?

Jadi kita tidak sepatutnya melihat iklan untuk burger McDonald’s atau kasut Nike dalam aplikasi iOS 16 dan iPadOS 16 asli. Tetapi Apple boleh menjual ruang atau “slot” istimewa kepada pemaju atau syarikat tertentu untuk mempamerkan perniagaan dan produk mereka.

Wartawan Bloomberg menerangkan sebagai contoh bahawa Apple akan menguji secara dalaman untuk meletakkan hasil istimewa dalam carian Peta Apple. Oleh itu, kita boleh membayangkan bahawa restoran atau pemilik kedai boleh membayar Apple supaya tandanya muncul dalam keutamaan apabila pengguna mencari alamat yang baik.

Salah satu ciri baharu iOS 16 ialah pilihan yang dipanggil Lihat Sekeliling dalam Peta, yang membolehkan anda melihat tempat menarik bagi alamat tertentu dalam 3D dan 360°. Mungkin Apple boleh mengenakan bayaran kepada peniaga agar pertubuhan mereka kelihatan lebih menonjol dalam senario ini. Tetapi ini adalah spekulasi semata-mata di pihak saya, jelas.

Gurman juga menyebut contoh lain yang boleh diterokai oleh Apple, seperti memperuntukkan slot pengiklanan tambahan di App Store. Jadi, pembangun boleh membayar untuk membolehkan aplnya muncul di tempat lain daripada dalam tab carian, seperti tab Tajuk Berita atau halaman muat turun apl pihak ketiga.

Dia meneruskan bahawa Apple juga boleh mengguna pakai model yang serupa dengan Netflix dan Disney+ untuk perkhidmatan SVOD Apple TV+, dengan penciptaan langganan yang lebih murah dengan iklan dalam antara muka.

Walau apa pun, strategi ini belum lagi dirasmikan oleh Apple. Sudah tentu, tidak dapat dinafikan bahawa pengiklanan adalah vektor keuntungan berpotensi tinggi yang Apple akan gila untuk tidak mengeksploitasi. Tetapi kita juga boleh tertanya-tanya tentang keselarasan pemulihan sedemikian apabila kita tahu bahawa pengalaman pengguna premium, aka tanpa iklan, adalah salah satu hujah utama ekosistem iOS dan Apple.

Siapa yang mahu membayar harga iPhone untuk mempunyai pengalaman pengguna yang serupa dengan MIUI dari segi iklan?

Persoalan ini lebih berduri, kerana Apple kini berada di bawah radar sistem keadilan berhubung pematuhan peranti ATTnya dengan undang-undang mengenai amalan antipersaingan. Apabila kita bercakap tentang pengiklanan, kita bercakap tentang pengumpulan data peribadi. Jika Apple membenarkan pengguna menghalang aplikasi pihak ketiga daripada menggunakan ID anda untuk menyiarkan iklan yang disasarkan kepada anda, bagaimanakah ia boleh mengawal iklan yang dijual oleh Apple sendiri dalam aplikasinya sendiri?